• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Fejkade nyheter är ett stort problem

   Information. Varför angripa militärt, när man kan destabilisera inifrån? På så vis uttryckte sig en rysk general 2013. Transportstyrelsens haveri visar på många saker, bland annat vilken loj inställning många av oss har till IT-säkerhet.
   Register och system är naturligtvis viktiga att skydda men börjar vi fundera på digitaliseringen och globaliseringens falluckor inser man snart att hoten är fler.
   Både digitalisering och globalisering är fantastiska krafter som har möjlighet att skapa stora värden för väldigt många människor. Vi lever i en globaliserad värld med i princip oändlig potential. Men likt allt annat så kan det missbrukas och när miljarder människor nu är ständigt uppkopplade med internet i fickan så ställs vi inför nya utmaningar.
   Inför valet i Frankrike strömmade en flod av falska nyheter över de franska väljarna. Enligt en studie vid Oxford så var 25 % av alla politiska nyheter som delades på Twitter fejk och inför valet i USA, som Donald Trump vann, delades fler påhittade nyheter än riktiga. I Kenya, som i dagarna har hållit val, har fejknyheterna varit så omfattande så att Facebook och Google tvingats agera.
   Dessa nyheter sprids från såväl pojkrum som främmande länders underrättelsetjänster och syftet är oftast att så tvivel. Kan man få invånarna i ett land att tvivla på sina institutioner, beslutsfattare och tjänstemän så kan det få oöverblickbara konsekvenser. Yttre hot stärker känslan av samhörighet, desinformation urholkar den. Beroende på avsändare och syfte, naturligtvis.
   Tyskland håller snart val. Där har man lagstiftat mot påhittade nyheter där plattformar som inte städar upp kan bötfällas. Det löser nog inte problemet men det skickar i alla fall en tydlig signal. Den typen av desinformation vi sett att bland annat Ryssland sprider angriper demokratins själva grundfundament. I Sverige har vi fortfarande en stor tillit till våra samhällsinstitutioner men skulle någon vilja destabilisera Sverige så är våra institutioner den uppenbara måltavlan.
   Nästa år är det valår i Sverige och den kan komma att bli en av de tuffare valrörelserna på länge. Vi behöver en diskussion kring hur vi hanterar påhittade nyheter. Kommer valrörelsen att handla om misstro så kan man finna en perfekt grogrund för fejkade nyheter.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se