• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Det måste löna sig att arbeta

   1950. Redan då skrev den liberala partiledaren Bertil Ohlin; ”Det måste löna sig att arbeta”. En tidig, trovärdig och tydligt formulerad arbetslinje som kompletterades med att utbildning och sparande alltid måste vara lönsamt för den enskilde. En politik med fokus på att strävsamhet, meritokrati och individens egen kraft skulle vara grunden för ett rättvist samhälle. Den som valde en längre utbildning, den som arbetade fler timmar, den som tog mer ansvar på arbetsplatsen och den som helt enkelt gjorde mer i sitt yrke skulle också få se resultatet i plånboken.
   Det är mot denna bakgrund vi måste se den rödgröna regeringens aviserade skattehöjningar och Allianspartiernas lika tydliga motstånd mot denna politik. För när journalister, debattörer och alla som är mer intresserade av det politiska spelet än av hur politiken påverkar människors liv – så skymmer detta hur denna rödgröna skattepolitik just slår hårt mot principen att arbete måste löna sig.
   Redan i dag har Sverige världens högsta marginalskatt. Den har höjts av nuvarande regeringen som med det avtrappade jobbskatteavdraget infört ytterligare en värnskatt på 3 procent. Att fler och fler, enligt den rödgröna regeringens förslag, ska dessutom börja betala statlig inkomstskatt. Detta gör att högre utbildning lönar sig allt mindre. Inte minst många kvinnor som läst många år på universitetet och sliter inom vården och skolan eller tagit ett arbete med utökat ansvar får se sina extra ansträngningar ätas upp av skatten.
   För när sjuksköterskan blir enhetschef inom äldreomsorgen försvinner mer än hälften av varje löneökning. För när gymnasieläraren tänker på att bli förstelärare med ytterligare ansvar och krav tillika 5 000 kronor mer i månaden, förvandlas marginalskatten till 52 procent. För när en redovisningsekonom går fler universitetskurser i företagsekonomi för att bli controller förloras mer än 52 procent av löneökningen i skatt. För när socialsekreteraren antar uppdraget att bli enhetschef för biståndsbedömarna – med det ansvar, arbete och utsatthet i en redan tyngd yrkesgrupp – blir marginalskatten 52 procent på löneökningen.
   Denna rödgröna politik dämpar strävsamhet, sänker meritokrati och kan få många att känna att det inte lönar sig att utveckla sig och sin kompetens. Det är en dyster känsla för den enskilde, men också en sorglig samhällsutveckling för ett Sverige som måste fortsätta att vara dynamiskt, strävande, framtidsoptimistiskt och öppet; både för att klara den allt tuffare globala konkurrensen, men också för att skapa en bra grund för finansieringen av välfärden. Det senare kräver fler skattebetalare och en dynamisk ekonomi.
   Vi i Liberalerna vill inte bara stoppa regeringens sänkta skiktgräns utan dessutom höja den från cirka 36 000 till 41 000 kronor per månad. Liberalernas förslag skulle innebära att en genomsnittlig specialistsjuksköterska, veterinär, programmerare eller verksamhetschef inom omsorgen helt slipper betala statlig inkomstskatt. Detta är en politik för strävsamhet. Detta är en politik för ett Sverige som premierar flit. Detta är en politik för rättvisa. Arbete måste löna sig.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se