• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • EU-valet kan skapa oro i många partier

   I juni är det val till EU-parlamentet. Det är första gången i Sverige som det är både EU-parlamentsval och riksdagsval samma år. Valet i juni kommer att bli en förövning inför höstens val, och valresultatet kommer att ses som en värdemätare inför riksdagsvalet.

   De partier som går framåt kommer att vilja se det som en bekräftelse på att man har väljarnas stöd även i det nationella valet, medan partier som backar kommer att vilja tona ned betydelsen.
   Man kan räkna med att partierna ser med stor oro på junivalet. Ett dåligt val är inte bra för kamplusten bland valarbetarna.
   För några dagar sedan publicerades en opinionsmätning inför EU-parlamentsvalet, som genomförts av Novus på uppdrag av Ekot. Resultatet skiljer sig en hel del från de vanliga partisympatimätningarna.
   Men egentligen ska varje val betraktas var för sig. Det är jämförelsen med förra EU-parlamentsvalet som är det viktiga. I Novusundersökningen får Socialdemokraterna 27,3 procent och Moderaterna 20,9. Det verkar lite jämfört med vad de båda partierna har fått i riksdagsvalet, men det är faktiskt en uppgång för dem båda sedan EU-parlamentsvalet 2009.
   De riktigt stora vinnarna verkar dock Miljöpartiet och Vänsterpartiet bli. Med 15,7 respektive 10,9 procent skulle de vara valets stora segrare. Även Sverigedemokraterna går framåt och skulle för första gången bli representerat i EU-parlamentet.
   Vilka är då förlorarna i Novusmätningen? Största förloraren är Piratpartiet, som gjorde ett kanonval 2009. Idag är det inte mycket som hörs från det partiet, och man lär likt Junilistan pysa ihop till närmast ingenting.
   Även Folkpartiet och Kristdemokraterna backar. För Kristdemokraterna är situationen riktigt prekär. 2,3 procent skulle inte räcka till någon plats i parlamentet.
   Sympatierna för Feministiskt Initiativ, som gjorde ett förhållandevis bra val 2009, är knappt mätbara.
   Det är emellertid fyra månader kvar till EU-parlamentsvalet och ännu har det inte bedrivits några märkbara valkampanjer. Det är svårt att se vilka politiska stridsfrågor, som kommer att kunna entusiasmera och engagera väljarna. På vilket sätt blir Europa annorlunda, om väljaren röstar på Moderaterna istället för Socialdemokraterna?
   I brist på sakfrågor, kan det i stället bli de ledande kandidaternas personlighet som fäller avgörandet. Vi har i flera val sett hur Marit Paulsen förmått att dra väljare till Folkpartiet, som inte röstar på detta parti i de nationella valen. Det är väl därför som Kristdemokraterna också vill ha ett känt namn i toppen. Alf Svensson ställer inte upp och istället toppas listan av TV-journalisten Lars Adaktusson. Om inte annat, lär han väl vara van vid mediabevakning.
   Sverigedemokraternas lista toppas däremot av den helt okända Kristina Winberg, kommunpolitiker från Jönköping. Partiet väljer därmed en helt annan taktik än Folkpartiet och Kristdemokraterna. Det kommer inte att vara lätt för en kommunpolitiker att möta de andra partiernas företrädare i TV-debatterna. Men Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra. Man vill profilera sig som den lilla människans parti som tar strid mot etablissemanget. Går de andra partierna alltför hårt åt Kristina Winberg kan det mycket väl innebära att sympatierna för Sverigedemokraterna ökar.
   Sverigedemokraterna kommer att driva en starkt EU-kritisk valrörelse, till skillnad från både Socialdemokraterna och de borgerliga partierna. När Piratpartiet tycks vara borta, ska man inte utesluta att det finns en stor potential för Sverigedemokraterna i EU-parlamentsvalet.
   Skulle så bli fallet, kan vi vara säkra på att övriga partier kommer att göra allt för att understryka att EU-parlamentsvalet inte har något att göra med riksdagsvalet i september.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se