• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Ett moskébygge med förhinder

   Muslimer i Karlstad arbetar ivrigt för att få bygga en moské i Karlstad. Problemet för dem är att de inte kommer överens med kommunen om var en sådan ska uppföras. De muslimska representanterna hade först fått löfte om att få bygga på en tomt på Kronoparken, men detta har sedan kommunen tagit tillbaka. Kommunens ledande politiker vill hellre att moskén byggs i ett mer centralt läge, vilket den islamiska församlingen inte anser sig ha råd med.
   Det verkar ju minst sagt märkligt att kommunen har synpunkter på var en eventuell moské byggs. Det är ju inte en kommunal gudstjänstlokal. De officiella kommentarerna är minst sagt dimmiga.
   Och det finns skäl till att kommunen inte vill tala klarspråk. Det egentliga skälet till kommunens motvilja mot en moské på Kronoparken är att det finns grupper av muslimer där som har radikaliserats. Därför vill man inte skapa ett permanent utanförskap med en stor grupp muslimer som bara träffar varandra och driver varandra allt längre in i ett fundamentalistiskt mörker.
   Detta vill dock inte kommunalråden säga högt. De vill inte framstå som ”islamofober”, som de kallas som ifrågasätter vissa inslag i islam.
   Men kommunens agerande motverkar syftet. Muslimer i Karlstad känner sig styvmoderligt behandlade och kommunens krav att en eventuell moské måste byggas mer centralt uppfattas som kränkande.
   När Svenska Kyrkan och Missionskyrkan byggde en gemensam kyrka på Kronoparken var det ingen från kommunen som protesterade och hävdade att kyrkor måste ligga i centrum. Fast kanske hade kommunen varit mer fundersam om Livets Ord eller Plymouthbröderna hade velat bygga kyrkor. Det får vi nog aldrig veta.
   Men om det nu är så att kommunen vill ha lite mer koll på muslimerna, så skulle det hederligaste vara att säga det rakt ut, så kunde man ta debatten och muslimska representanter i Karlstad skulle kunna få möjlighet att gå i svaromål.
   Precis som bland kristna, finns det olika grupperingar inom islam. Inom vissa muslimska grupper i Sverige frodas ett intensivt judehat och kvinnor ges inte samma ställning som män. Andra muslimer har en mer västerländsk, demokratisk attityd till samhället. Vilken inställning har de som vill bygga en moské i Karlstad?
   Karlstads kommun har lagt ned mycket pengar och anlitat juridisk expertis för att bli av med Hells Angels från Karlstad. Om man nu på olika sätt försöker stoppa ett moskébygge, så bör man våga gå ut och ta debatten, annars kan fiaskot bli lika stort som det blev när det gällde Hells Angels.
   Är det däremot så att det inte finns några farhågor att en moské kommer att bli en grogrund för radikal islamism, judehat och kvinnoförtryck bör man sluta att konstra och låta muslimerna bygga en moské var man vill, precis som kristna församlingar har rätten att välja plats för sina kyrkor.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se