• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Vad får man egentligen tro på?

   Statsminister Fredrik Reinfeldt genomförde en mindre regeringsombildning i samband med riksmötets öppnande. Biståndsminister Gunilla Carlsson (m) fick lämna regeringen och ersätts av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m). Ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson (m).
   Utnämningen av Elisabeth Svantesson har väckt stor uppmärksamhet i media. Hon har nämligen varit medlem i Livets Ord i Uppsala och är numera medlem i en likartad församling i Örebro.
   Framför allt i Aftonbladet har detta kritiserats på nyhetsplats. Man har bland annat letat fram en avhoppad medlem från Livets Ord, som berättar den tydligen fasansfulla nyheten att man i Livets Ord minsann tror på både helbrägdagörelse och tungomålstal.
   Men det tror pingstvänner också på. Ska det vara förbjudet även för pingstvänner att ha politiska uppdrag? Vidare framhålls att Elisabeth Svantesson inte vill ha samkönade äktenskap. Måste man vilja det? Som Svantesson själv påpekar, delas hennes uppfattning av kanske sex miljarder människor, så det är ingen liten grupp hon tillhör.
   Det finns för all del anledning att syna såväl Livets Ord som andra religiösa grupperingar i sömmarna. Vänder man på stenarna dyker ibland upp en hel del otäcka saker inom fundamentalistiska församlingar. Men Elisabeth Svantesson har inte varit ledare för Livets Ord. Hon har varit medlem och har arbetat som lärare i en av deras skolor. Är medlemskap i en viss religiös organisation tillräckligt för att man ska stötas bort ur samhällsgemenskapen? I Nazityskland var judar tvungna att bära en gul Davidsstjärna på sina kläder för att skilja ut dem och för att andra tyskar skulle veta vilka de skulle hata. Ska vi behandla medlemmar i Livets Ord på samma vis?
   Och hur tänker sig egentligen Aftonbladet att vi ska förhålla oss till muslimerna? Islam är definitivt emot samkönade äktenskap och inte vill man ha kvinnliga imamer heller. Betyder detta att vi bör kartlägga alla muslimer, så att inte en enda av dem tillåts inneha politiska uppdrag i Sverige?
   Givetvis bör de som leder muslimska fundamentalistiska organisationer som Islamiska Förbundet i Sverige hållas kort. Socialdemokraten Omar Mustafa och den moderate riksdagsmannen Abdirizak Waberi har varit ledare för denna organisation och de har aktivt verkat för spridning av antisemitism. Därför har de med rätta kritiserats.
   Men ska alla muslimer som anser att Muhammed är ett föredöme och att samkönade äktenskap är fel brännmärkas som feltänkande människor som inte får bli politiker?
   Aftonbladet ställde frågan på nätet om det är ett problem att den nya ministern har varit medlem i Livets Ord. Över 70 procent svarar ja. Skulle Aftonbladet ha ställt motsvarande fråga om den nya ministern varit muslim?

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se