• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Tala med barnen är viktigare än man tror

   Vi lever i en tid när den tekniska utvecklingen går snabbare än någonsin tidigare i historien. Fordonen kan köra allt fortare och vi kommunicerar med allt högre hastigheter via internet. Nya uppfinningar lanseras, som vi inte hade en aning om att vi behövde.Mycket av utvecklingen är positiv. De medicinska framstegen gör att många sjukdomar som tidigare var dödliga nu kan besegras. Vi har möjlighet att kommunicera med människor på andra sidan jordklotet. Och en robot kan klippa vår gräsmatta.
   Det kan i dag vara lätt att glömma många av de saker som vi idag ser som självklara har tillkommit mycket sent.
   De som var barn på 1960-talet fick aldrig byta tv-kanal. Ända till 1969 fanns det bara en enda. TV3 började sina sändningar den 31 december 1987.
   Större delen av vår befolkning är uppvuxen i en tid då man slog telefonnumret med en nummerskiva.
   Cd-skivorna kom i slutet av 1980-talet. Dvd-filmerna kom på 1990-talet. Då började en del även skaffa hemdatorer och en och annan köpte en mobiltelefon. På 1990-talet fick man för första gången stifta bekantskap med något som kallades internet.
   För många är det självklart att ha en smartphone. Det kan då vara värt att komma ihåg att Iphone lanserades så sent som 2007.
   I dag vill vi inte vara utan all den teknik vi har fått, men trots alla fördelarna kan det finnas anledning att tänka på att tekniken inte löser allt. Trots alla uppfinningar de senaste 20 åren är vi människor de samma. Våra hjärnor fungerar på samma sätt idag som på stenåldern.
   Brittiska forskare varnar för vad som händer med barns språkutveckling när de alltför tidigt blir satta framför datorer och läsplattor. Yngre kommunicerar alltmer via datorer. De går då miste om att höra det talade ordet. Enligt forskare på Kings College i London får det konsekvenser när man lär sig ord visuellt i stället för att genom att höra dem. Vägen till att lära sig ord är genom att man först hör dem och sedan själv försöker uttala dem.
   Enligt forskarna är det därför troligt att den uppväxande generationen kommer att ha ett mindre ordförråd än de tidigare.
   De brittiska forskarna uppmanar därför föräldrar att inte bara uppmuntra barnens användning av datorer och paddor, utan att även använda sig av traditionellt sätt att kommunicera. På vanlig svenska: Vi ska tala med våra barn.
   Detta är något för den svenska skolan att ta till sig. Det kan vara bekvämt för en lärare att säga åt eleverna att söka egen kunskap på internet, eftersom läraren då inte behöver avslöja de egna kunskapsbristerna.
   Men för barnens skull är det bättre om man kan ha lärare som har något att lära ut och som bestämmer sig för att föreläsa om sitt ämne.
   Tekniken till trots finns det gamla beprövade metoder som håller än. Föräldrar ska läsa för sina barn och lärare ska undervisa från katedern. Annars sviker vi barnen.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se