• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Stefan Löfven öppnar dörrar åt alla håll

   Veckans stora politiska nyhet var att socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kan tänka sig att regera med de flesta partierna i riksdagen. Enda undantaget är Sverigedemokraterna.
   Miljöpartiet är fortfarande favoriten, men Löfven är inte främmande för ett organiserat samarbete med Folkpartiet och Centern.
   Veckans stora politiska nyhet var att socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kan tänka sig att regera med de flesta partierna i riksdagen. Enda undantaget är Sverigedemokraterna.
   Miljöpartiet är fortfarande favoriten, men Löfven är inte främmande för ett organiserat samarbete med Folkpartiet och Centern.
   Egentligen innebär detta besked något av ett icke-besked. Löfven vill inte i förväg binda upp sig vid ett visst regeringsalternativ, utan Socialdemokraterna går till val som ett eget parti. För detta har både han och hans parti fått utstå kritik och glåpord från Alliansregeringens företrädare, och något annat var väl inte att vänta sig. En av regeringens främsta angreppspunkter mot oppositionen kommer att vara att det saknas ett trovärdigt regeringsalternativ.
   Men egentligen är Löfvens utspel inte väldigt förvånande. I förra valrörelsen tvingades Mona Sahlin skapa ett rödgrönt block där vänsterpartiet ingick. Det var jubel på de borgerliga partihögkvarteren. Man slapp slåss mot socialdemokraterna i valrörelsen, utan kunde istället ägna sig åt att varna för vänstern. Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval och regeringen satt kvar. Stefan Löfven tänker inte göra om misstaget.
   Centerns och Folkpartiets ledare har skyndat sig att ta avstånd från alla tankar på blocköverskridande regeringar, och konstigt vore det väl annars. Man kan inte gå till val som en regering och samtidigt öppna för andra regeringslösningar.
   Att Moderaterna är motståndare till alla sådana tankar är självklart. Blockpolitiken är en förutsättning för att Fredrik Reinfeldt ska kunna vara statsminister. För Socialdemokraterna är det tvärtom. Blocköverskridande regeringar innebär att partiet permanent kan inneha statsministerposten.
   I politiken finns två tidsperioder – före valet och efter. Efter valet kan det visa sig att nya lösningar måste prövas. Det är inte som tidigare, då två block kunde stå emot varandra och det ena fick majoritet. Skälet till detta är Sverigedemokraterna. Eftersom alla andra partier vägrar att ha något med Sverigedemokraterna att göra och detta parti mycket väl kan få tio procent av rösterna, så är tröskeln mycket hög för den som vill bilda en majoritetsregering.
   Då måste det ena blocket få 50 procent av rösterna medan det andra bara får 40 procent. Det scenariot tror nästan ingen på.
   Fredrik Reinfeldt har sagt att Alliansen tänker släppa fram en rödgrön regering om de tre partierna får fler mandat än den nuvarande regeringen. Gott så, men hur ska Löfven klara av att styra landet med ett så bräckligt regeringsunderlag? I alla blockskiljande frågor kommer Sverigedemokraterna ha vetorätt. Är det säkert att Sverigedemokraterna kommer att stödja en rödgrön regerings förslag?
   För att kunna bilda en stark regering i en sådan situation finns två huvudalternativ. Antingen går Miljöpartiet in i en ny Alliansregering, eller också bildar Socialdemokraterna regering tillsammans med några borgerliga partier. Varken Miljöpartiet eller Centern och Folkpartiet kommer före valet att med ett ord antyda att detta skulle vara möjligt. Men hur ser alternativet ut när riksdagen har ett växande parti som ingen vill samarbeta med?

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se