• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Dags för mig att gå mot nya utmaningar

   När jag var sju år skrev jag brev till USAs president. Mitt politiska engagemang väcktes tidigt. Det var ”vreden över människors ofrihet” som lade grunden i mitt engagemang, för att citera ett ungdomsförbunds tidigare handlingsprogram. Tidigt 90-tal. Då, som nu, flydde människor från andra delar av världen till oss. Till kalla, karga Sverige. Då, som nu, brändes byggnader som de människor som flytt för sina liv bodde i. Främlingsfientlig retorik vann terräng. Således började min partipolitiska bana som motreaktion mot det inskränkta. Min inställning har alltid varit att allt är möjligt. Upptäcker vi missförhållanden får vi helt enkelt försöka fixa det.
   Det var liberaler som visade mig alternativ. Att vi har möjlighet att vara öppna, att välkomna fler människor som vill leva och verka i Sverige, att vi i det långa loppet därmed blir ett bättre land att leva i.
   Jag blev mycket berörd då jag för många år sedan såg filmen Hotell Rwanda. När kriget och folkmordet bryter loss och människor till en början tror att omvärlden kommer snart att reagera, att rädda dem. Men omvärlden såg på. Hundratusentals människor slaktades. Jag tänkte för att värja mig mot filmens fruktansvärda budskap att avsaknaden av agerande berodde på avståndet.
   Men nu knackar människors trasiga livsöden bokstavligen på vår dörr och avstånd är ingen ursäkt. Det händer igen.
   Ett av årets nyord är flyktingkris. Vi har aldrig sett maken till folkvandring till Sverige förut. Men det är ingen flyktingkris, det är ett nytt normalläge. Det sägs att vårt samhälle inte klarar de påfrestningar det innebär med att ta emot så många människor som flyr. Men min lärare i företagsekonomi skulle säga; det beror på.
   Det beror på hur vi gör det. Ska mottagningen fortskrida som den alltid har gjort eller gör det nu rådande allvaret att vi kan behöva förändra oss mer än på mycket länge? Förändra såväl mottagandet som vår gemensamma välfärd.
   Det har pratats om civilsamhällets betydelse för integrationen i många år. Men det är nu när våra system prövas som den ideella sektorn verkligen visar framfötterna. Runt om i hela landet engagerar sig människor för att på olika sätt göra en insats. Det kommer att göra skillnad.
   Men jag bannar den vänster som genom åren skanderat och etiketterat varje gång någon problematiserat kring bristen på integration. Hade vänsterföreträdare istället valt att diskutera framväxten av fundamentalistisk islamism och hedersrelaterad brottslighet kanske vi hade haft en bättre beredskap idag. Så bespara mig krokodiltårarna över de drastiska åtgärderna att stänga gränsen.
   Det har för mig varit en stor ära att fått skriva i Karlstads-Tidningen. Den enda liberala tidningen i Värmland, med tidigare skribenter som Gustaf Fröding och Mauritz Hellberg. Det är ett arv som förpliktigar och har också gjort mig stolt. Men världen, Europa, Sverige och också Värmland och Karlstad förändras. Tack och lov för det. Nu är det dags för mig att gå mot nya utmaningar. Tack för allt, tack för mig, med denna text gör jag sorti.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se