• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Att bekänna färg

   Det finns relevans i Sverigedemokraternas kritik gentemot det sätt integrationen har fungerat i Sverige, eller inte fungerat, för att uttrycka det mer korrekt. Hög segregation (med svenska mått mätt), omhändertagandementalitet, identitetspolitik och åratal av utanförskap har präglat integrationen under lång tid. Små framsteg har gjorts men det är långt kvar till ordning och reda gällande vår migration och integration. Här har de politiska partierna en läxa att göra. Inte minst när allt fler människor på flykt söker sig mot Sverige.
   Men dessa korn av relevant kritik kan dock inte i närheten ursäkta den totala avsaknad av humana värderingar som nu visar sig hos Sd-representanter. Hånskrattande kommunfullmäktigeledamöter i Malmö, avskyvärda kommentarer i sociala medier, JO-anmälan av migrationsverket och partiets fortsatta krav på att stänga gränserna.
   I en tid då människovärdet hotas av fundamentalistiska Daesh/ IS och den syriske ledaren Assads maktfullkomliga mordiska regim väljer Sd att slå dövörat till. Det egna mantrat om att hjälpa på plats i närområdet upprepas nästintill maniskt. Men ingen Sverigedemokrat skänker en tanke på att detta närområde inte har kapacitet nog att hantera alla dessa miljoner människor på flykt. Sd:s klena ursäkt till alternativ politik faller samman fullständigt.
   Den katastrof vi ser och läser om varje dag är mer omfattande än vad vi kan föreställa oss. Mänsklig tragedi som får oss att tänka på våldsamma fasor mänskligheten tidigare genomlidit och sagt; aldrig mer. I denna stund avfärdar Sverigedemokrater rapporteringen från krigets verklighet som snyftreportage. Eller än värre hävdas att bilden på den drunknade pojken används som propaganda. Med falsk omtänksamhet vädjas om att pojken ska få vila i frid, att det inte är värdigt att få sin bild spridd över världen på detta sätt.
   Men det är inte propaganda. Det är verkligheten för miljontals människor på flykt i världen undan krig och förtryck. Det är hög tid att vi slutar blunda och börjar bry oss. För det att ske krävs att dessa människors fasansfulla levnadsöden kommer oss nära.
   Man kan anta att en och annan Sverigedemokrat nu sitter på kammaren och spår att denna nyvakna hjälprörelse som spridits över världen inom kort somnar in och återgår till likgiltighet och missnöje. Vi får verkligen hoppas att de har fel.
   Människor behöver vår hjälp. Barn, unga, medelålders och gamla kommer att komma till vårt land och till andra länder i Europa. Det kommer att kosta pengar och kommer inte att vara oproblematiskt. Men det är vår plikt att hjälpa de i nöd.
   Låt oss heller inte glömma att trots nationalistiska strömningar lever vi i globaliseringens tidevarv. Vi gynnas av att bli fler och vi gynnas av olikhet. Moderna, toleranta, öppna länder kommer klara framtidens globala utmaningar bättre. Räddhågsna och isolerade länder kommer i längden att få det svårt.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se