• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Allting är möjligt i Värmland

   Det finns rejält med bra saker som händer i Karlstad och Värmland. Även om utmaningarna ibland kan te sig övermäktiga så är möjligheterna oändligt större. Det poppar upp så mycket positiva initiativ som präglar Värmland och värmlänningarna. Präglar oss mer än vi kan tro.
   Vad är det då vi kan känna oss stolta över? Jo projekt, satsningar och drömmar som enskilda individer eller grupper av människor låter oss andra ta del av. Det är människor som inte låter jante trycka ner dem och inte låter motgångar fördärva deras visioner.
   Det finns naturligtvis mycket som spelar roll för hur en plats blir mer attraktiv. Större system som infrastruktur, skola, rättsystem, kapitaltillgång, trygghet och mycket mer spelar stor roll för hur platser utvecklas. Men till syvende och sist handlar det om den enskilda människans skaparkraft.
   Kanske höjs ett å annat ögonbryn när man scannar av omgivningen och listar alla de verksamheter som verkligen förgyller tillvaron för värmlänningarna. För vad sägs om Appelqvists standup-klubb i Sunne, galleriet Sliperiet eller restaurang och konferens Kungskvarnen i Borgvik, Västanå teater eller de otaliga rätt osannolika spelningarna av världsartister i Karlstad som endast blir till för att det finns några individer i stan som jobbar lever och verkar för denna typ av bokningar.
   Under många år var Arvikafestivalen en given publikdragare för sin genre. Festivaler och evenemang som rallycross eller för den delen alla olika aktiviteter i Ransäter ökar tillgången på upplevelser. Till och med de vida beryktade Ängsbacka-festivalerna breddar onekligen utbudet. Nya satsningar inom café och restaurang dyker upp såväl i Karlstad som på betydligt mer otillgängliga platser. Swenströmskas brinnande intresse för goda råvaror har satt dem på kartan. En person som Lars Wingefors har med sitt driv lyckats skapa och bidra till både det ena och det andra, internationellt och lokalt, allt från spel till matkassar och hushållsnära tjänster.
   Alla dessa exempel och alla andra som inte ryms att lista i denna text har givetvis kommit till och utvecklats på olika sätt. Men allt som förgyller Värmland har den gemensamma nämnaren att det krävs en idé, en person och ett driv för att förverkliga det hela. Inget är därför så viktigt som att frigöra människors skaparkraft. Att göra så bidrar vi alla till.
   Tilltron till människors förmåga måste uppmuntras och inte motarbetas, såväl i det lilla som i det stora.
   Att frigöra människors skaparkraft är kanske lättare sagt än gjort. Men på platser med svåra utmaningar blir det desto viktigare att göra verklighet av orden. För utan människor som tror på sig själva i så stor utsträckning att de också får andra att tro på dem så blir det inget. Det är inte skatter, fördelning, regler, bidrag eller valfritt annat system som bygger detta land. Det är Du.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se