• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Alliansen bör gå till val på migrationspolitiskt paket

   Allians för Sverige bildades för ett gäng år sedan. Två relativt framgångsrika mandatperioder genomfördes med alliansen vid rodret. Mycket blev bättre och framförallt hanterades en rad allvarliga kriser på ett för Sveriges del fördelaktigt sätt.
   Arbetslinjen lanserades och implementerades. Jobb och ansvar för ekonomin blev alliansens hemmaplan. Men spelplanen förändrades och väljarna började kräva svar på andra frågor än jobb och ekonomi. Alliansen höll kursen, men utan så mycket som styrfart blev fallet tungt valnatten i september 2014.
   Inte heller Socialdemokraterna lyckades svara på de frågor väljarna börjat ställa. Men som största parti kunde de låtsas som att de vann valet och så småningom bilda någon slags regering tillsammans med Miljöpartiet.
   Att Sverige och världen nu står inför en rejäl utmaning är en underdrift som heter duga. Det som kallas flyktingkrisen har fått fart på en del som därmed med viss naivitet hoppas på Sverigedemokraternas undergång. Undertecknad inkluderad, hoppet är trots allt det sista som lämnar en. Insamlingar slår rekord och volontärinsatser ökar.
   Den kommande veckan bedömer Migrationsverket att det kommer mellan 6 500 och 8 000 personer till Sverige, mellan 1 000 och 1 500 per dag. Många av de som kommer är barn. Detta är ingen tillfälligt ansträngd situation. Det tar inte slut om en vecka eller två. Vi kan stå inför åratal av folkvandring. Några förhoppningar om att den sittande regeringen ska förmå styra upp ordning och reda i migrationspolitiken och lyckosamma integrationsinsatser kan knappast existera ens i de rödaste av läger. De rödgröna partierna torde stå så långt ifrån varandra att en större uppgörelse knappast kan siktas under överskådlig tid. Strutsmentalitet kan komma att få sin främste företrädare i regeringen Löven.
   Därmed har således allianspartierna ett tillfälle att faktiskt ta sig i kragen och svara på de frågor väljarna ställer. Faktum är att det är inte bara en möjlighet, det är allianspartiernas skyldighet att med tolerans, öppenhet, ordning och reda och pragmatiska lösningar komma överens om ett migrations och integrationspolitiskt paket värt namnet.
   Det är säkerligen lockande för allianspartierna att försöka utmejsla en fräschare variant av arbetslinjen och det ekonomiska ansvarstagandet. Det känns tryggt. Men arbetslinje och ekonomiskt ansvarstagande bör i så fall snarare rymmas inom ett migrations och integrationspolitiskt paket.
   Det är spännande tider. Förvisso är det sant att allting upprepar sig, men den värld vi nu känner förändras i rasande takt. Håll inte krampaktigt kvar i det som var. Om alliansen omfamnar förändringen och på allvar ser moderna lösningar för dagens och morgondagens problem, då kan vi se med tillförsikt på framtiden. Om inte, då går vi under i rödgrön skuta med giftig bottenfärg.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se