• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Släpp fram en liberal politik!

   Foto: Janerik Henriksson / TT

   Sverige behöver en stabil regering. En regering som borgar för liberal och Europavänlig politik men allt annat än konservatism och socialism.
   Därför var det helt rätt att rösta nej till en svag, värdekonservativ regering, aktivt beroende av nationalistiska SD den 14 november.
   Nu är det hög tid att alla partier som värnar det fria och öppna samhället tar sig samman för att hitta den balanspunkt som finns mellan ytterkanterna. Ansvar för detta har alla partier som värnar det fria och öppna samhället men ansvaret vilar tyngst på de två största partierna.
   I det här läget är det viktigt att varje parti visar vilken sakpolitik de står för. Glädjande nog lägger såväl Liberalerna som Centern egna budgetmotioner i riksdagen, medan Kristdemokraterna och Moderaterna dessvärre fortsatt verka tro på den smala konservativa koalitionen som förlorade statsministeromröstningen i kammaren. Övergångsregeringens budget är självklart mer av förvaltande än utvecklande karaktär, vilket den också ska vara.
   Då är det ändå bra att övriga partier lägger förslag som tydliggör de olika enskilda partiernas prioriteringar. Det borde alla partier göra och enligt praxis rösta på eget förslag, alternativt lägga ner rösterna. Det är viktigare i nuvarande läge än blockpolitik.
   Faktiskt kan det till och med vara en framkomlig väg även i processen mot en ny regering, på så sätt att det ger möjlighet att börja jämföra tunga politiska sakfrågor. Åtminstone de som kostar pengar. Att se vilka frågor man är överens om, det torde vara en väg att komma bort från prestige och låsta positioner.
   Trots skillnader i syn på skatter och ägande innehåller politik fler aspekter. I grunden är det vad vi sett allt tydligare under den här hösten. Och trots att höger/vänster skalan varit så dominerande i årtionden så visar såväl årets valrörelse som processen efter valet att det finns andra värden som spelar roll än ekonomi, nämligen inställningen till en global och öppen värld.

   Niklas Lehresjön, ledarskribent.

   Det öppna och liberala modellen måste till varje pris försvaras. Att det finns krafter som vill gå i konservativ/nationalistisk riktning är beklagligt och att dessa krafter växer är än mer deprimerande. En majoritet av Sveriges Riksdag vill dock något annat och det är de krafterna vi nu får ställa vårt hopp till. Trots det historiska, att en statsminister som föreslagits av talmannen röstats ner i kammaren, hyser jag gott hopp om att den liberala mitten i svensk politik kan samlas och arbeta för ett fortsatt öppet och fritt samhälle och att vi undviker nyval.
   Val kommer vi ändå att ha till sommaren men då till EU-parlamentet. Det blir spännande att se hur de svenska väljarna då kommer att rösta. Ett viktigt val, inte minst i en tid där Storbritannien lämnat och där flera länder i Östeuropa prövar övriga unionens demokratiska principer och därmed tålamod. EU behövs och har en viktigare uppgift att fylla än någonsin i kampen för ett även framgent fritt, öppet, fredligt och liberalt Europa.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se