• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Vad hände i fredags?

   Många undrade vad som hände i Sverige i fredags och internet fick därefter chansen att visa sig från sin bästa, eller i alla fall roligaste, sida. Donald Trump:s uttalande om Sverige i samband med en uppräkning av terrordåd, några riktiga, andra påhittade, lämnade många förbryllade. När en man med Kalle Ankas impulskontroll och Homer Simpsons tålamod innehar världens mäktigaste ämbete ter sig humor och satir som en rimlig livlina.
   Man kan fråga sig vad som händer när en makthavare, i detta fall USA:s president, väljer – eller snarare bygger sin strategi för att bli omvald – på att undergräva media. För visst framstår det mesta som kommer från Trump’s twitterkonto som idioti men om hans taktik går ut på att härska genom att söndra så är det logiskt. Det räcker med att det finns ett korn av sanning i var femte tweet för att göra det mycket svårt för en intellektuellt hederlig politiker, eller media för den delen, att bemöta Trump.
   Exempel på detta finns det gott om, vi kan för enkelhets skull utgå från våra egna bidrag: efter SVT-intervjun med en Trump-supporter jag tidigare skrivit om kan vi inte direkt avfärda Trump’s påståenden om ”biased media”. Om vi påstår att vi inte har några problem med integrationen av nyanlända, hederskultur i förorterna och rekrytering till olika jihadistgrupper så ger vi Trump, och för den delen även vår egen Jimmie Åkesson och avpixlat-redaktionen, visst fog för anklagelser av typen ”fake news”.
   Lika lite som man kan vinna debatten mot Sverigedemokraterna genom utfrysning så kan man bekämpa en person som Trump i ett spel som till stor del sker på hans villkor. Den samlade journalistkåren har troligtvis fyra år av attacker från ett vilt svingande, frustande och aggressivt twitter-troll i form av USA:s president med en högst godtycklig inställning till fakta och sanning att se fram emot. Hur denna utmaning hanteras kan komma att få stora konsekvenser för hur saker och ting utvecklar sig.
   Det första som bör ske är att all bevakning blir helt objektiv. För politikernas del behöver strategi- och taktik inför kommande val lämna plats åt sakpolitik som tar sin utgångspunkt i samhällsviktiga och brådskande reformer (de finns det gott om) och att ge konkreta svar på för väljarna angelägna frågor. Trump, Åkesson och Sjöstedt har alla gemensamt att de ger enkla svar på svåra frågor – övriga partier behöver också tala om vad de vill göra och hur. Obekväma frågor behöver hanteras – är de nödvändiga så måste de lösas. Även de hos väljarna impopulära besluten måste tas.
   Endast egen handlingskraft, transparens och reformvilja kan bekämpa den protektionistiska våg vi ser skölja över västvärlden. Populisterna utmålar gärna media som fienden. Låt oss inte glömma att media och det fria ordet faktiskt är vårt yttersta försvar mot de hot vår demokratiska ordning kan tänkas ställas mot. Det är ett ansvar som förpliktar.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se