• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Meritokrati vägen till rättvisa

   Meritokrati. Det vackraste ord jag vet. En individs karriär, status och lön ska baseras på vad hen uträttar i samhället, inte socialt ursprung, börd, föräldrarnas tjocklek på plånboken eller kamratrelationer. Kunskap, meriter och skicklighet ska stå i centrum. Det är liberalismens syn på individens möjligheter till rättvisa att inte fokusera på varifrån människor kommer utan deras väg framåt.
   Tänk om politiken, näringslivet och samhället helt kunde styras utifrån de här principerna. Tänk hur världen skulle se ut om kvinnor och män bedömdes som individer och inte utifrån kön? Målet med den liberala feminismen är att alla ska bli sedda som individer med samma friheter, rättigheter, skyldigheter och möjligheter – och att alla människor ska möta samma förväntningar och krav. Meritokrati handlar om rättvisa, inte att någon ska få förtur eller ta genvägar till framgång. Ingen ska kunna prenumerera på makten på grund av gamla kompisband, sega strukturer eller unkna härskartekniker. Det finns alltför många män som gör det i dag. Och en och annan kvinna.
   Men vad ska då duktiga flickor göra när de är verksamma i en organisation, ett parti eller företag där spelet är riggat på förhand? Där den duktiga flickan inte kan ta sig fram, eftersom hon inte alls verkar i en meritokrati utan i ett slags manligt nutida klansamhälle? Mitt råd är kanske tråkigt – men bida din tid, planera inför framtiden, skaffa dig själv ännu fler meriter och gör dem till dina egna. För med meriter, oavsett om det är en attraktiv universitetskurs, ett tydligt jobbuppdrag där dina insatser synliggörs eller fördjupning på ett fält där du behöver det, bygger du en starkare bas. Och se till att hamna i miljöer där dina ansträngningar räknas och kan utvärderas.
   Jag brukar illustrera vikten av oberoende och egna meriter genom att bygga två lika höga torn med klossar bredvid varandra. Tänk dig att du är den översta klossen i toppen av respektive torn. För det första – det är alltid skakigt längst upp om tornet är högt. Det blåser alltid på toppen, och det är ofta ensamt. Det är ett faktum som är svårt att komma ifrån fler måste inse detta. Är du intresserad av permanent trygghet utan plötsliga överraskningar – bygg inte högt karriärmässigt.
   Det finns en sak som skiljer de två tornen åt. Om du i det ena tornet hela vägen upp till toppen lagt varje kloss mödosamt och medvetet, grundat på din egen kompetens, då står tornet mer stabilt. Tänk att varje kloss som du lägger dit symboliserar något konkret som du har gjort – din utbildning, dina erfarenheter och dina ansträngningar. Jag lovar att du sitter mer stabilt där än i det andra tornet, där kloss ett beror på att Lasse satte dig där, kloss två var Görans förtjänst, kloss tre var genom Anders kontakter och så vidare. Det är viktigt att stå stadigt på sin egen bas så att du inte förs fram i någon annans intresse, då kan det bli skakigt på toppen för dig själv i slutändan. Du rasar när den som satte dig där faller.
   Att äga sin egen framgång är att skörda ytterligare framgång. Våga ta risker. Följ dina värderingar. Lär dig spelet, men acceptera aldrig en orättvis spelplan. Då är det dags att lämna arbetsplatsen, organisationen eller relationen. Sluta aldrig att vara duktig för din egen skull. Meritokrati vinner i längden. Goda prestationer kan ingen någonsin ta ifrån dig.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se