• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Dags att bygga ut RUT-avdraget

   Det är inte lätt att vara arbetsmarknadsminister. Alla delar av samhället påverkas i allra högsta grad av de integrationsutmaningar vi står inför. I gruppen infödda svenskar med eftergymnasial utbildning så har vi i princip ingen arbetslöshet (omkring en procent) och i storstäderna skriker företagen efter arbetskraft.
   Om vi däremot tittar på gruppen människor utan fullständig grundskoleutbildning så är arbetslösheten skyhög och den ligger på ungefär samma nivå hos såväl infödda svenskar som immigranter. Om vi ska läsa ut något positivt ur detta så är det möjligtvis att argumenten om strukturell rasism inte får stöd från statistiken. Denna grupp kommer dessutom att växa betydligt då många nyanlända kommer att få uppehållstillstånd.Det enkla svaret från vänsterkanten är att vi ska utbilda dem. Den utmaning vi då står inför kan grovt förenklat liknas vid att en hel årskull, omkring 80 000 mellanstadiebarn, hoppar av skolan och sedan i vuxen ålder knacka på dörren hos Komvux, i de flesta fall dessutom utan grundläggande kunskap i det svenska språket.
   Insikten om att enkla jobb behövs, börjar så sakteliga att sjunka in hos regeringen men motståndet är stort. Vänsterkanten är naturligtvis hårdnackade motståndare mot allt som påminner om lägre ingångslöner och de verkar ha hopplöst svårt för att inse att man inte kan ge samma lön till högproducerande arbetstagare som man ger till människor som producerar mindre. Eller rättare sagt – de förstår det, vilket de visar med alla dessa subventionerade anställningar som finns, men de törs inte säga det.
   Samtidigt så har man begränsat och motarbetat det troligtvis i särklass mest framgångsrika integrationsprogram vi haft – RUT-avdraget. Och detta främst av moralistiska skäl. Till att börja med så är RUT-avdraget ingen subvention eftersom avdraget i huvudsak gäller tjänster inköpta av privatpersoner som annars inte skulle utförts alls, som skulle betalats svart eller utförts av personen själv. Således blir det heller inget skattebortfall att tala om.
   Vidare så borde det inte spela någon roll vilken typ av tjänst som utförs i hemmet. Var ligger det rimliga i att barnpassning är avdragsgillt men inte läxhjälp? Och att säga att trädgårdshjälp numera är OK men att poolrengöring inte är det är inget annat än moralism.
   I själva verket borde RUT-avdraget släppas helt fritt och omfatta alla tjänster man kan tänkas vilja betala för att få utförda i hemmet.
   Regeringen tvingades att begränsa RUT av Vänsterpartiet och vänsterfalangen inom S. Av ideologiska skäl. Förutsättningarna har nu förändrats och 10 000-tals enkla jobb utan krav på akademisk utbildning behövs snabbt. Då behöver motståndarna erkänna att förutsättningarna har förändrats och satsa på det som visat sig framgångsrikt.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se