• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • (S)larva inte med feministisk utrikespolitik

   I helgen reste statsminister Stefan Löfven till Saudiarabien med en näringslivsdelegation. Han landade i ett kungadöme som är en diktatur utan politiska partier utan parlament och utan grundläggande mänskliga fri- och rättigheter format av en extrem form av sunniislam, wahhabism, där kvinnors och flickors rättigheter kränks på det grymmaste sätt både i lag och vardag.
   Ett land som ständigt toppar listor över brott mot mänskliga fri – och rättigheter. Ett land utan det fria ordet, utan rätten att välja religion eller rätten att helt välja bort religion. Ett land som i detta nu också är involverat i ett proxykrig i Jemen där tusentals civila redan dött genom bombningar av saudiskt stridsflyg. Med facit i hand blev det en slags PR-kupp för den saudiska diktaturen som ville visa att Sverige helt backat från tidigare skarpa fördömanden av landets despotiska styre.
   Mot denna bakgrund var det politiskt befriande när utrikesminister Margot Wallström (s) var föredömligt tydlig i sina beskrivningar av diktaturen i Saudiarabien 2015 när hon beskrev domen mot den saudiske människorättsaktivisten, feministen och bloggaren Raif Badawi som ”närmast medeltida”, då denne liberala bloggare skulle straffas med 1000 piskrapp i kombination med tio års fängelse. Badawi är en av landets skarpaste försvarare av kvinnors frihet. Wallström kallade också landet för diktatur och kritiserade kvinnors brist på rättigheter. Bra av Värmlandspolitikern Wallström!
   För samtidigt som Löfven anlände till Saudiarabien kunde liberalen Raif Badawi, fortsatt fängslad, stått inför en ny omgång piskrapp och tortyr. Samtidigt som Löfven träffade det saudiska kungahuset pågick just nu en feministisk kampanj i landet, där 14 000 kvinnor har skrivit på en namninsamling som kräver att regeringen skrotar den lag som kräver att kvinnor måste ha sin makes eller en manlig släktings godkännande för att tillåtas att resa, gifta sig eller skaffa ett pass. Samtidigt som Löfven mötte representanter från både svenskt och saudiskt näringsliv kommer kvinnor förvägras att köra bil, stoppas i att utnyttja sina mänskliga rättigheter och kvinnor påbjuds att på offentlig plats bära både svart fotsid kappa (så kallad abaya) och täcka sitt hår.
   En feministisk utrikespolitik förpliktigar. Vi liberaler tycker att den ska rikta sitt allra starkaste strålkastarljus mot världens starkaste patriarkat. Dit hör definitivt Saudiarabien. Och nästa gång statsminister Stefan Löfven reser till religiöst fundamentalistiska patriarkatdiktaturer som Saudiarabien borde det vara lika självklart att ta med en människorättsorganisation som en näringslivsdelegation. (S)larva inte med den feministiska utrikespolitiken, där den behövs som allra mest. Och devalvera inte kulturrelativistiskt våra svenska jämställdhetsutmaningar genom att jämföra dem med det avgrundsdjupa förtryck och de tunga bojor som saudiska kvinnor dagligen lever under.
   Och slarva inte med begreppet diktatur. Vi minns alla året 1996 hur statsminister Göran Persson berömde diktatur-Kinas ”politiska stabilitet”. Och från året 2016 kommer vi att komma ihåg hur statsminister Stefan Löfven vägrade kalla Saudiarabien för en diktatur. I detta sammanhang ville han ”inte sätta etiketter”, när han i andra stunder inte alls haft några problem att kalla just diktaturer för diktaturer. Nästa liknande resa för statsminister Löfven kommer att gå till en annan av världens hårdaste diktaturer nämligen Iran. Kommer han att vara lika tassande också då inför den religiöst fundamentalistiska diktaturen?

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se