• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • LSS är en frihetsfråga

   Innan den personliga assistansen fanns spelade jag en biroll i mitt liv. Nu kan jag äntligen spela huvudrollen. Med assistans kan jag äta, gå på toa eller bara peta bort ett hårstrå som hamnat i ögat. Jag kan också arbeta som jurist och vara en del av samhällsutvecklingen. Det kallar jag demokrati. Regeringens nedskärningar drabbar min och många andras frihet och tummar på vår rätt att vara hela människor och medborgare.
   Så förklarar Maria Mattsson, min liberala partivän, mycket gripande och personligt varför LSS (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) är så viktig för hennes vardagsfrihet, trygghet, valfrihet och möjlighet att kunna leva, bestämma och förverkliga sina livsdrömmar.
   Hon är orolig i dag för reformens framtid och hon är inte ensam om detta. Den rödgröna regeringen har under en längre tid på olika sätt attackerat LSS-reformen. Rättspraxis har blivit allt snålare, reformen ifrågasätts och besparingar har aviserats.
   Det var Bengt Westerberg, socialliberal partiledare tillika socialminister i den borgerliga regeringen 1991-1994, som blev pappa till LSS-reformen för 22 år sedan. Den blev historisk också och internationellt uppmärksammad för dess frihetliga påverkan på människor liv. Reformen är i dag lappad och lagad, samtidigt som samhället och situationen för personer med funktionsnedsättningar förändrats på många sätt.
   Från att många med funktionsnedsättningar då levde i det glömda Sverige till att i dag deras självklara mänskliga rättigheter just ses om mänskliga rättigheter och ingenting annat. Förr förväntades många individer med funktionsnedsättningar att hålla sig hemma, inte yrkesarbeta och tvingades förlita sig på familjens, vänners och släktingars välvilja för att just kunna studera, jobba och ha en fritid alls har samhället i dag tack och lov fått en mycket mer modern syn. LSS blev symbolisk då en tidigare ofta politiskt glömd och massmedialt bortprioriterad grupp hamnade i centrum och vars önskningar, behov och vilja sattes i centrum.
   LSS och möjligheten till personlig assistans var därför ett stort framsteg i arbetet för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. LSS är ingen tycka-synd-om-lag eller en möjlighet för stat och kommuner att vara snälla. Det är en lag som i grunden handlar om mänskliga rättigheter. Personlig assistans innebär självbestämmande istället för omhändertagande. Det är sant att personlig assistans är en stor post i statens budget. Men den ger samtidigt mycket tillbaka.
   Det viktigaste är förstås sådant som inte går att mäta i pengar, som att fler får möjlighet till ett värdigt liv. Möjligheten att kunna leva på allvar och inte bara överleva för stunden. Men den innebär också att personer med assistans kan arbeta och betala skatt, och att deras anhöriga kan delta fullt ut på arbetsmarknaden. Därutöver är yrket som personlig assistent ett vanligt första jobb, och en bra väg in på arbetsmarknaden. Det handlar lågt räknat om 80 000 jobb. Jobb som riskerar att försvinna om LSS-lagen urholkas och monteras ned.
   Bekämpa gärna fusk i välfärdssystemen, men bekämpa aldrig människor med funktionsnedsättning. Vi liberaler tar strid för LSS-reformen. Regeringen ska inte göra neddragningar på de mest utsatta.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se