• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Ytterligare en mörk dag i vår historia

   Fredagen den 13 november hände det igen. Ännu en gång visade terrorn sitt ansikte. Både Europa och Mellanöstern föll den dagen offer för den islamistiska extremismen som Daesh (ISIS) på ett förhatligt sätt står för. Attackerna i Paris och Beirut kostade över 170 människoliv och lämnade fler än 500 individer skadade. Ytterligare en mörk dag i vår historia har inträffat.
   Men vedergällningen lät sig inte väntas. Redan dagarna efter bombade det franska flygvapnet Daesh-fästet Raqqa i norra Syrien. Någon dag senare intensifierade även USA sina bombningar över det Daesh-kontrollerade området och under måndagen slog de ut terroristorganisationens fordonsflotta för transporter av olja, och minskade således deras största inkomstkälla.
   Flertalet av världens ledare har, med all rätt, fördömt de grymma och kallblodiga attackerna som skedde i fredags och debatten om hur vi värjer oss mot kommande terrorattacker mot det demokratiska samhället blossade omedelbart upp igen.
   Frankrikes president, François Hollande, vill som en åtgärd för att förhindra fler terroristattentat se ett tillfälligt upphävande av Schengenavtalet. Något som skulle innebära att gränskontrollerna inom EU återupprättas och ett stopp för den fria rörligheten inom unionen träder i kraft. Ett förslag som detta är ett tydligt tecken på den skräck som terrorn medför.
   Även i den svenska debatten har förslag om hur terrorister ska stoppas från att utföra sina vidriga planer lyfts fram. Moderaterna vill som exempel få till en överenskommelse med Socialdemokraterna om bland annat utökad avlyssning på datatrafik, att terrorresor kriminaliseras samt att mer resurser ges till brottsbekämpande myndigheter.
   Kristdemokraterna föreslog under Almedalsveckan i somras att individer som slåss för organisationer som utgör ett hot för Sverige, så som Daesh, ska kunna åtalas för landsförräderi. Ett förslag de fick stöd av Folkpartiet i och som de nu i kölvattnet av helgens attacker åter lyft fram.
   SÄPO gör bedömningen att den våldsbejakande islamismen är det största hotet mot rikets säkerhet. Sett till detta och till de grymma och kallblodiga attacker som skedde den 13 november behövs förslag för att förebygga och bekämpa terrorismens frammarsch.
   Terrorn ska bekämpas och slås ned mot, vart än den försöker visa sig. Helgens attacker var riktade mot det öppna samhället, mot demokratin och mot friheten. Den här typen av avskyvärda aktiviteter ska förebyggas och bekämpas på starkast möjliga vis. Förslagen som läggs måste därför vara kraftfulla och effektiva. Samtidigt måste de värna oskyldiga individers frihet och integritet.
   I en tid som denna, när terrorn nyss slagit till, är det lätt att det senare föreslås ställas åt sidan. En del av de förslag som lanserats visar på detta. Tanken må vara god, men att genomföra dem vore dessvärre en förlust för de ideal som var under angrepp. Det förtjänar inte mördarna i Daesh.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se