• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Kärleken övervinner allt?

   I vår huvudstad pågår Pridefestivalen för full hals. Stockholm Pride har arrangerats sedan 1998 och den stora prideparaden har vissa år samlat nästan 450 000 åskådare längs med Stockholms gator. Nu för tiden är det dock inte endast huvudstaden som får stå värd för pride-evenemang, utan på flertalet orter runt om i landet dyker lokala mindre varianter upp. Något som utan tvekan är positivt för Sverige.
   I helgen gick den första Pridefestivalen i Säffle av stapeln. Den andra i Värmland efter Karlstad, numera Värmland Pride. Med en uppskattad besökssiffra på mellan 1000 till 1500 besökare kan man inte kalla tillställningen i Säffle för något annat än en succé. När så många individer går ut, i ett väder som mer för tankarna till november än juli, för att delta i och visa stöd för kärlek och alla människors lika värde, kan Säffleborna med stor bravur känna stolthet.
   Samma stolhet kan vi i Karlstad och Hammarö känna då vår numera årliga pridefestival växt sig större och större för varje år som gått. Att öppet få visa sin kärlek, sin stolthet och identitet är värt att stå upp för. Sverige är ett tolerant land, ett av de mest toleranta i hela världen. Tyvärr är dock sanningen den att i allt för många stater är verkligheten helt annorlunda.
   2013 införde Vladimir Putin lagen mot propaganda för icke-traditionella sexuella relationer i Ryssland. En lag som i praktiken förbjuder samkönade relationer och i praktiken rättfärdigar våld mot HBTQ-individer.
   I Kamchatka i östra Ryssland dömdes tre män i februari i fjol för att ha knivhuggit och tänt eld på en man. I Volgograd hittades 2013 en 23-årig man avliden i ett bostadsområde efter att naken ha slagits ihjäl av högerextremister. Deras brott? De misstänktes vara homosexuella.
   Saudiarabien är ett annat, av många länder, där det är förenat med livsfara att vara en del av HBTQ-samhället. Landets inrikesminister uttalade sig för inte allt för längesen om mänskliga rättigheter i landet. Enligt honom är Saudiarabien för mänskliga rättigheter, men inte för homosexuella. De kan glömma sina rättigheter, var budskapets kärna.
   Via sitt sändebud i FN har landets företrädare även sagt att de inte under några omständigheter kommer tolerera kritik mot landets syn på mänskliga rättigheter. Något som utrikesminister Margot Wallström fått känna av.
   Upp till 1 500 individer i Säffle ställde sig på gatorna för att stå upp för öppenhet, tolerans och kärlek. I september, när Värmland Pride arrangeras, är det Karlstads tur. Att delta eller inte är helt upp till varje enskild individ. Men den som gör det visar sitt stöd och för HBTQ-individerna i länder som Ryssland och Saudiarabien är detta särskilt betydelsefullt.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se