• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Ett händelserikt år

   År 2015 har snart passerat och dess händelser blir således en del av historien. Några av dessa kommer snart att falla i glömska, andra kommer vi minnas längre och så finns det de som bör få göra sig påminda.
   Det blev en blodig början på året när den franska tidningen Charlie Hebdo, med säte i Paris, den 7 januari utsattes för en terrorattack. Tolv människor förlorade livet i denna hänsynslösa attack. Tio månader sedan kom nästa terrorattack mot samma stad och den 13 november dödades minst 129 individer i nya attacker. Även Sverige drabbades under året av terrorn när en ensam man mördade fyra individer på en skola i Trollhättan i oktober.
   En snabb tillbakablick på året som gått ger en bild av ett år fyllt med elände, sorg och kaos. Kriget i Syrien har tvingat miljontals människor på flykt och Daesh vidriga förfaranden i området är det få som undgått. Tusentals individer söker sig till Europa via havet mellan Turkiet och Grekland. En del tar sig över, andra gör det tyvärr inte. Starkast intryck kring detta gav utan tvekan den tragiska bilden av treårige Aylan Kurdi som dessvärre inte tog sig över utan drunknade på vägen. En bild som oavsett sin tragik inte får glömmas bort.
   I Sverige bytte under året två av riksdagspartierna partiledare när både Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund tackade för sig. Anna Kinberg Batra tog i januari över rodret hos Moderaterna och Ebba Busch Thor gjorde motsvarande hos Kristdemokraterna i april. Under hösten övergav Folkpartiet Liberalerna Folkpartiet och blev Liberalerna.
   Partierna i regeringsställning, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har minst sagt kämpat i motvind under året som gått. Den svaga regering som tillträdde under förra året har i år blivit svagare. I alla fall sett till opinionssiffrorna. Föga förvånande dock, när regeringen i flertalet frågor stått nästintill handlingsförlamade.
   Bostadssituationen är fortsatt svår i många städer, resultaten i skolan har inte fått den helvändning Fridolin lovade och arbetslösheten är även idag hög. Till och med Socialdemokraternas egna ungdomsförbund, SSU, har gått ut och kritiserat regeringen för att man gör för lite för att minska arbetslösheten. Det är inte ett särskilt bra betyg.
   Givetvis har året som nu passerat innehållit mer än de ovan nämnda sakerna och dessvärre går inte allt att få med. Några som dock i korthet är värda att notera är att det i Karlstad under året har beviljats över 1000 bygglov samt att Karlstad blev den femte bästa miljöstaden i Sverige.
   2016 står inför dörren och nya företeelser är att vänta. Vilka dessa kommer vara är det idag ingen som vet, klart är dock att det år som nu passerat utan tvekan varit händelserikt och att det är ett år att minnas.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se