• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • En härlig tid att vara offline

   Foto: Fredrik Sandberg / TT

   I sin julkampanj förklarar Telia att julen är en härlig tid att vara online. Sociala medier svämmar över med både glädje och saffranskryddat avund.
   Visst är det en händelserik period att ha hög närvaro i den digitala sfären, men jag tycker personligen att julen är en härlig tid att vara offline.
   Om det är någon gång på året som man borde koppla ur och koppla av så är det i juletider. All den tid vi ägnat åt att uppdatera våra sociala medier under året borde vi kompensera nu.
   Lägg ifrån dig din smartphone och greppa någons hand. Konversera med en närstående eller vän tvärsöver bordet i stället för att konversera genom en skärm.
   Det finns gott om tid efter jul att undersöka hur många som interagerat med dina inlägg. Du kommer säkerligen inte att missa något av större värde. Kanske några klagomål om Postnord och någon som ojar sig över att bussen kört fast i snön. Du klarar dig utan den negativiteten i ditt liv. Jag lovar.
   I början av månaden flyttade jag och min sambo till ny lägenhet. Under den processen fanns det inte så mycket tid till annat än att bära kartonger, packa ur kartonger, vika kartonger, slänga kartonger. Jag är så fruktansvärt less på kartonger!
   I flera dagar efter att vi kommit på plats lät jag bara datorn stå tyst i ett hörn. Veckorapporten från min smartphone upplyste mig om att jag minskat min skärmtid med 30 procent.
   Men då ökade den förvisso med 400 procent veckan innan. Hur kan man ens öka sin skärmtid med 400 procent? Det är ju nästan obscent.
   Det är inte konstigt att man blir mätt på att vara online när även normalläget är onormalt. Man ska inte kunna öka sin skärmtid med 400 procent på en vecka utan att märka det.
   Under julveckan ska jag sträva efter att minska min skärmtid med lika många procent som den annars ökar. Jag börjar nämligen bli lika less på sociala medier som jag är på flyttkartonger.

   Tim Sterner, krönikör

   Det har helt enkelt blivit för mycket under för lång tid. Jag behöver en intervention. Att fira jul hos mormor är lite som att lägga in sig på rehab för sitt skärmberoende.
   Hon är nämligen inte särskilt förtjust i att se smartphones på bordet. Man får liksom smyga in på badrummet för att ta sig en titt på Instagram.
   När man står där och swipar sig genom flödet så inser man hur sjuk man är. Man ser sig själv i badrumsspegeln med det där blåvita skenet i ansiktet och tänker ”vad fan håller jag på med?”
   Jag ska försöka dra ned på surfsmusslandet under årets julfirande. Min enda godtagbara ursäkt för att kolla telefonen ska vara att undersöka om min sambo hört av sig. Hon firar jul hos sin familj i Torsby, så vi har inget annat val än att kommunicera via mobilen.
   Men inga andra ursäkter duger. För julen är en härlig tid att vara offline.

   Med en fot i varje värld

   Foto: Janerik Henriksson / TT

   En gammal släkting har dykt upp i ett protokoll över Karlstads lösdrivare från 1900-talets början. Jag har undrat när mitt grävande i släkthistorian skulle ge mig smuts under naglarna.
   Man får väl vara tacksam över att det inte gäller mord utan bara lite fylleri och otukt, eller ”i hög grad sedeslöst levnadssätt” som en av förseelserna lyder. Det kan man leva med.
   Om hon hade visat sig vara en Lizzie Borden så skulle jag ha lite svårare för att smälta informationen.
   Om vi skulle applicera den tidens lagar på dagens samhälle så skulle det bli trångt i finkan. Mycket av det som var osedligt då är normaliserat nu.
   Det känns betryggande att vi lever i en tid då en kvinna kan söka sexuella kontakter via Tinder utan att få en prick i registret och ett stigma på huden.
   Det här tugget om att det var bättre förr kan jag inte riktigt svälja. Man ärvde ofta sina föräldrars lott i livet och fick nöja sig med det.
   Man uppmuntrades inte att blicka mot horisonten och drömma. Livskvalitet fanns inte ens i vokabulären. Lidande var däremot understruket.
   Man härdades av livet på ett helt annat sätt då. Numera sätter man hörnskydd på alla vassa kanter i hemmet så att barnen inte skadar sig.
   Här gäller det dock att hitta en balans mellan då och nu. Man måste slå sig ibland för att lära sig hur man inte ska göra, och man måste tygla sina drömmar ibland för att få något gjort. Man ska inte ta för lätt på livet men man ska inte heller göra det svårare än nödvändigt.
   Det är en bra lärdom för både äldre, nuvarande och framtida generationer.
   Jag och min sambo diskuterade nyligen vad framtida generationer kommer säga om oss när de gräver i historien.
   Under sådana diskussioner återkommer jag alltid till en rad ur Navid Modiris fantastiska diktsamling Skrik om du brinner; ”hur ska någon minnas oss/ när vi lagras så labilt?”
   Kommer det över huvud taget att finnas några fysiska bevis för vår existens mer än en gravsten eller ett namnplakat vid minneslunden?

   Tim Sterner, krönikör

   Det finns en viss charm med att bläddra igenom gulnade dokument för att skapa sig en bild över hur människor har levt. En charm som kommande generationer inte kommer att uppleva. För allting lagras digitalt. Vi är ett serverhaveri ifrån historielöshet.
   Jag blev ganska nyligen ifrågasatt för att jag har en fysisk kalender som man fyller i med en sådan där, ni vet, penna.
   Jag är väldigt tacksam över att tillhöra en generation som är både analog och digital. Vi står med en fot i varje värld. Det gör att vi kan kombinera det förflutna med samtiden och skapa en balanserad grund att stå på.
   Om mina misstag kommer att finnas lagrade för eftervärlden så får det hellre stå att jag blivit dömd för sedeslöshet än historielöshet.

   Vi bygger katternas rike

   Foto: AP Photo/Jens Meyer

   Det känns som att jag bor i en vadderad cell av wellpapp. Mängder av kartonger är staplade uppåt väggarna. Man skulle kunna tro att jag och min sambo blivit hoarders, men allting är ett resultat av god framförhållning.
   I början av december går nämligen flyttlasset från Lamberget till Rudsberget. Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot det.
   Det har gått sex år sedan jag flyttade senast. Det är ganska lång tid, men inte tillräckligt lång för att glömma hur jävlig processen är.
   Det där talesättet om att resan är destinationen stämmer inte i det här fallet. Det är inte det minsta kul att flytta. Det roliga tar vid först när allt är på plats. Innan dess väntar bara blod, svett, tårar och tandagnisslan. Jag lär få skaffa bettskena innan detta är över.
   Några som dock gläds åt själva flyttprocessen är våra två katter. De befinner sig i himmelriket just nu. Relationen mellan katter och lådor är ganska välkänd. Om du låter dem välja mellan en lyxig kattsäng för 500 spänn och en begagnad banankartong så väljer de alltid det spartanska alternativet.
   De lever därmed en drömtillvaro medan vi lever i kaos. Samhällets kontraster i liten skala. Det som gynnar någon åsamkar lidande för någon annan.
   Medan katterna parkourar sig fram mellan kartongtaken betraktar jag spektaklet från marknivå och önskar att jag kunde ha samma lekfulla attityd gentemot vardagen.
   Någon måste ju dock ta ansvar och styra upp allting. Den rollen faller i det här sammanhanget på människan, men det vette katten om inte katterna skulle vara bättre ledare i en samhällskontext.
   En Cornish rex eller Maine coon skulle troligen vara vassare regeringsbildare än de mänskliga alternativen.
   Katter har ett betydligt enklare system för att fastställa roller och hierarkier. De bara stirrar på varandra tills någon ger med sig. Ibland kanske det slits lite hår. Men det är fortfarande mer civiliserat än de politiska debatterna.

   Tim Sterner, krönikör

   Våra katter får nöja sig med att regera över varsitt torn i kartongpalatset. Jag och min sambo är bara deras tjänare. Vi är slavarna som bygger deras pyramider. En sten i taget. Med ländryggssmärta som kompensation.
   Den egyptiska liknelsen hade fungerat bättre om de var av rasen Sphynx, men de är helt vanliga blandkatter som kostade oss 500 kronor styck.
   Men för katter spelar varken ekonomiskt värde eller ras någon roll. Det kanske är ännu en bra anledning till varför de skulle vara bättre ledare än människor. Det handlar helt enkelt om vem som är bäst på att stirra och burra upp sig.
   Det låter som att jag spånar på ett manus till Katternas Planet. Men det är ingen fiktiv berättelse. Det händer just nu. Katterna tar över världen utan att vi märker något. Vi har fullt upp med att bygga deras rike.

   Den allra första frosten

   Foto: AP Photo/Scott Heppell

   Den allra första frosten. Det låter som titeln på en dussindeckare. Men det är faktiskt hämtat direkt från verkligheten.
   Svettig och lite lätt panisk vaknade jag upp mitt i natten. Elementet i sovrummet hade kickat igång, som en reaktion på höstens andedräkt mot fönstret.
   Jag kastade mig upp så snabbt att jag fick blodtrycksfall och famlade efter termostaten i mörkret. Jag tänker mig att jag förmodligen såg ut lite som Sean Connery i Dr. No då han upptäcker att någon placerat en giftspindel i sängen.
   När jag äntligen lyckats skruva av värmen slog jag upp fönstret och drog efter andan. I ljuset från gatlyktorna kunde jag se hur gräset gnistrade som en stjärnhimmel. Det var en välkommen syn.
   Jag har alltid sett mig själv som en sommarmänniska. Men efter årets sommar överväger jag att inte förnya mitt abonnemang på sommarsol.
   Jag får flashbacks från när jag och min sambo började prenumerera på dammsugspåsar. Vi gick definitivt plus på vuxenkontot men det uppenbarade sig snart ett problem.
   Vi gjorde inte av med påsarna tillräckligt snabbt. Vi fick fler än vi hann göra av med. Varje gång man öppnade städskåpet blev man överfallen av dammsugspåsar. Man stod där och fäktade med armarna som om man var omringad av fladdermöss.
   Det är samma sak med årets sommarvärme. Man fick mer sol än man kunde hantera rent logistiskt. Magasinet blev fullt. Man hoardade D-vitamin.
   Med mycket möda och stort besvär har vi nu äntligen tömt lägenheten på tung sommarluft för att i stället fylla utrymmet med lätt höstluft.
   Kylan är mer lätthanterlig. Om man fryser lite kan man alltid vira in sig i en filt eller ett täcke, men årets sommarvärme fanns det ingen flykt ifrån. Det fanns inget hopp om räddning.
   När det var som värst övervägde jag att flå mig själv och hänga huden på torkvindan bakom huset i väntan på svalka. Allt för att få en god natts sömn.

   Tim Sterner, krönikör

   När elementet nu väckte mig ur min slummer trodde min hjärna för en stund att september bara varit en dröm. Att jag vaknat till den hemska verkligheten där sommaren fortfarande råder.
   Jag känner en viss lättnad över att den senaste månaden inte varit en dröm. Att vi faktiskt är på väg mot kyligare tider. Jag trodde aldrig att jag skulle höra mig själv säga det.
   Nu känner man för att kasta sig i högarna av grenar som släppt under första höststormen och göra en kvistängel. Bara ligga där med armarna utsträckta under stjärnhimlen som reflekterar den gnistrande morgonfrosten.
   Nu har man drygt åtta månader på sig att hinna tröttna på kylan och återförälska sig i värmen. Men jag ska vara helt ärlig mot dig, Sommaren. Du har mycket hårt jobb framför dig för att vinna tillbaka mitt hjärta. Det räcker liksom inte med att muta mig med glass.

   Var din egen förebild

   Tim Sterner, förebild för sig själv.

   Under fredagen den 31 augusti infaller den internationella förebildsdagen. Då ska jag ge mig själv en klapp på axeln och en dunk i ryggen.
   En självutnämnd förebild är väl ingen vidare förebild, kanske du tänker. Det har du i så fall helt rätt i om du syftar på någon som utsett sig själv till andras förebild. Men anledningen till att jag tänker fira mig själv på fredag är att jag är min egen förebild.
   Det blir indirekt en hyllning till min mamma som under min uppväxt hela tiden sagt: ”var din egen förebild.” Genom åren har det blivit ett inre mantra. Från början var det bara fyra ord sammansatta i en välmenande mening. Det är först på senare år som budskapet faktiskt slagit rot i mig.

   Det finns ingen annan som mig, så varför ska jag söka mig själv i andra? Det är ett slöseri med tid och energi. Jag har redan alla verktyg jag behöver för att vara mig själv. Hjärnan är en verktygslåda som innehåller alla karaktärsdrag jag smitt under mitt liv bara genom att vara mig själv.
   Var din egen förebild. Mammas ekande uppmaning bottnar i min avsaknad av manliga förebilder. Alla har bleknat med tiden, precis som gamla idolkort. Vissa vill påstå att pojkar behöver män att se upp till, men jag fördömer det påståendet. Man måste inte tänka, tycka och känna som andra män för att bli en man. Jag tror snarare att man kan bli en mer funktionell man genom att distansera sig från förutbestämda mallar.
   Mallarna kan dock användas som en uteslutningsmetod. Ibland kan det vara bra att se dåliga alternativ för att veta vilken människa man inte vill vara. Därför kan det kanske vara bra att ha några av de där naggade idolkorten i bakfickan. Som en påminnelse om att man ska vara sin egen idol. Om inte annat kan det ju annars vara en psykologisk vinst bara att sitta på dem. Där kan de ligga och känna sig blasé.

   Tim Sterner, krönikör

   Så här i valtider är det lite extra praktiskt att kunna bilda sin egen uppfattning om samhället i stället för att låta sitt medvetande kontamineras av någon som aldrig kommer gå i ens skor. Det har hänt att jag gjort vissa livsval baserat på vad människor runt mig har tyckt och sagt, men det har sällan känts rätt efteråt. I många fall hade resultatet blivit bättre om jag hade lyssnat på mig själv.
   Så numera är jag min egen förebild. Jag litar mer på min egen intuition än på någon annans magkänsla. På fredag ska jag därför fira hur bra jag har lyckats vara jag under mina 31 år. Om jag känner mig själv rätt så kommer det dock inte att bli mycket till firande. Det kanske räcker med att jag betraktar mig själv lite längre i spegeln och upprepar mitt mantra.
   Var din egen förebild.

   Vålnader på min tidslinje

   Foto: Christine Olsson / TT

   Det sägs att man ska hålla sina vänner nära men sina fiender närmre. Det blir ganska tydligt att jag lever efter den devisen då jag scrollar igenom min vänlista på Facebook.
   Visst har jag gott om vänner och bekantskaper som jag respekterar, men jag har även samlat på mig ett gediget utbud av människor som inte förtjänar min respekt. Gamla plågoandar som spökar på min tidslinje.
   Varför har du dem i din lista då, kanske du undrar. Jag har själv ifrågasatt detta många gånger, och har kommit fram till en ganska enkel förklaring. Jag vill att de ska se vem jag blivit.
   Jag har inget som helst intresse för deras liv. Den enda anledningen till att jag håller dem nära på Facebook är för att de ska få se mitt. Jag hemsöker deras flöde. Min närvaro ska vara en påminnelse om att de inte lyckats bryta ned mig.
   På sistone har jag dock börjat ifrågasätta om det är värt det. Varje gång jag ser ett inlägg från en nemesis ur mitt förflutna så blir jag enbart provocerad.
   Att de bara har fortsatt med sina liv som om ingenting har hänt. Många av dem minns säkert inte ens hur illa de behandlade mig. De har bara kunnat förtränga det.
   Man ska inte vara missunnsam, men man behöver inte heller vara gynnsam. De förtjänar inte mina likes. De förtjänar inte min uppmärksamhet.
   Jag tänker på den sista kampen mellan Batman och Ra’s al Ghul där Batman säger: ”I won’t kill you, but I don’t have to save you.”
   Det är samma sak i min situation, om än lite mindre dramatiskt och ödesdigert. Jag önskar dem inte illa, men jag behöver inte heller önska dem gott. Jag vet för övrigt inte varför jag återigen drar en parallell till Batman. Det får bli något för en framtida psykoanalys.
   Något jag dock vet är att jag tror på förlåtelsens kraft, men det finns ingen förlåtelse för människor som inte ens bett om förlåtelse.

   Tim Sterner, krönikör

   Jag scrollar förbi killen som slog mig med nävar och pinnar. Killen som när det uppdagades frågade mig varför jag inte sagt till honom att det inte var kul. Som om det inte vore en självklarhet att det inte är roligt att bli misshandlad.
   Jag scrollar förbi bästisen som helt plötsligt började behandla mig som skit och sedan blev förvånad när han inte blev bjuden på mina kalas.
   Jag scrollar förbi tjejen som många gånger var min enda ursäkt för att orka gå till skolan, men som bara hånade mig. Det gjorde mer ont än både nävar och pinnar.
   Jag scrollar förbi alla dessa människor, låter dem lämna mitt synfält. De förtjänar inte min vänskap. Inte ens den artificiella typen som odlas på Facebook. De är bara spöken. Vålnader på min tidslinje.

   Vi behövde goda nyheter

   Foto: Royal Thai Navy/AP

   De 13 har överlevt. Så lyder den hashtag som trendat på Twitter sedan morgonen den 3 juli. Det gäller det thailändska fotbollslaget Moo Pa som blivit instängda i grottan Tham Luang Nang Non efter att ett kraftigt monsunregn bröt ut den 23 juni.
   De tolv fotbollsjuniorerna och deras tränare hittades under eftermiddagen den 2 juli av brittiska dykare. Efter tio dagar.
   Jag har följt utvecklingen i både svenska och internationella medier sedan försvinnandet. Hållit tummarna. Inte enbart för deras familjer utan för oss alla. Vi behöver verkligen goda nyheter nu.
   Och det fick vi. Trots att jag började tvivla på att de överlevt efter så många dagar. Den brittiske dykaren John Valanthan fångade mötet med pojkarna på video. Den första frågan han fick var: ”vilken dag är det?”
   Jag kan inte ens föreställa mig hur det känns att vara isolerad i en mörk och fuktig grotta under tio dagar. Det måste vara helt fruktansvärt. Speciellt om man är i elvaårsåldern, som vissa av pojkarna är.
   Det är nog min största skräck. Att fastna i en grotta. Det enda jag kan tänka mig som vore värre är att bli levande begravd. Tanken på trånga utrymmen ger mig panikkänslor.
   Tyvärr lär pojkarna få ägna betydligt mer än tio dagar i grottan. Det finns bara två alternativ för att få ut dem. Endera så väntar man ut vattnet eller så får man dyka ut dem.
   Tanken på att först vara isolerad i tio dagar och sedan tvingas dyka en lång sträcka i grumligt vatten som liknas vid kallt kaffe. Jag hade knappt klarat det, och jag har passerat

   30.
   Jag skulle hellre vänta. Det lutar även mot att det blir lösningen för de modiga fotbollsjuniorerna och deras unge ledare.
   Oavsett hur det går i fotbolls-VM så är det underjordiska fotbollslaget Moo Pa de riktiga vinnarna. De har övervunnit en livshotande situation. De hade kunnat drunkna eller svälta ihjäl. Men de lever. Det är ett mirakel.
   Vi behöver ögonöppnare av det här slaget med jämna mellanrum för att verkligen uppskatta livet och det vi har.

   Tim Sterner, krönikör

   När jag gick till jobbet häromdagen drog jag in lite syre och kände tacksamhet för att jag fick andas frisk luft i stället för instängd grottluft.
   Man fick förvisso fortfarande en lätt stickande känsla i lungorna på grund av skogsbranden i Ekshärad. Men det känns onödigt att klaga.
   De 13 har överlevt. Och det ger mig hopp om att det finns hopp för oss alla. Livet är skört. Men vi kan inte hantera det som porslin.
   Vi måste leva fullt ut. Som om det inte fanns en morgondag. För det kanske det inte gör. Det gäller att underhålla den tanken utan att bli pessimistisk. Låt bara tanken ligga som ett frö i hjärnan. En påminnelse.

   Vuxendomen är ett straff

   Till slut har man bara katterna kvar att prata med… Eller? Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

   Det finns vissa syner man inte kan göra osedda. Som reflektionen i hallspegeln då man hasar förbi med dammsugaren iklädd enbart kompressionstights.
   Vid sådana tillfällen är det lätt att ställa sig själv frågan ”vem fan är jag ens?” För något år sedan hade ett gymkort varit ett lika troligt inslag i min plånbok som Batmans visitkort. Inte särskilt troligt alltså.

   Men nu tränar jag fyra dagar i veckan och har införskaffat träningstights som visat sig fungera oförskämt bra även vid hushållsarbete. Så kan det bli.
   Det blir dock aldrig så påtagligt hur mycket man förändrats som när man träffar en gammal vän. Häromdagen tog jag en fika med en kamrat från högstadiet.
   Vi har känt varandra i 18 år men har inte setts på drygt sex år. Tror vi. Tidsuppfattningen är en av de egenskaper som dessvärre inte förändrats till det bättre med åren.
   Det känns betryggande att jag minns hur vi lärde känna varandra i alla fall. Vi hade båda blivit svikna av våra respektive bästisar och råkade hamna bredvid varandra på en NO-lektion. Det slutade med att vi nästan blev utslängda för att vi hade för roligt.
   Tänk om det ändå kunde vara så enkelt att skaffa vänner efter 30. Att man börjar prata med en främling på roddmaskinen intill och helt plötsligt har en ny vän. Önsketänkande.
   Jag börjar misstänka att vuxendomen är ett straff som avtjänas i en isoleringscell där ytan ständigt minskar. Den sociala cirkeln krymper i takt med att man tappar kontakten med de man betraktat som sina vänner.

   Till slut sitter man där i sina kompressionstights och pratar med katter som en manlig motsvarighet till Catwoman. Vad mycket enklare livet hade varit om man var huskatt.
   Det var lättare att vara människa i ungdomen. Eller nja, det var ganska förjävligt ibland med alla hormonstormar, komplex och förväntningar. Men då fanns det åtminstone inte lika många sociala spärrar. Man blev vän med folk både hit och dit.
   Nu står man tryckt mot väggen i sociala sammanhang och försöker tänka ut strategier för hur man ska närma sig andra människor. Vuxna tänker alldeles för mycket. Vi gör allt så mycket krångligare än det behöver vara.
   På tal om att försvåra saker och ting så gjorde jag nyligen ett personlighetstest som konstaterade att min personlighetstyp är den mest sällsynta och utgör mindre än en procent av befolkningen.

   Jahapp. Som om det inte är tillräckligt svårt att hitta vänner på samma våglängd om man är normal. Varför blev jag en så krånglig jävel?
   Nåväl. Nästa gång jag passerar hallspegeln får jag väl helt enkelt låtsas att jag är min egen bästis trots att jag i själva verket är min största fiende.

   Under högar av pogs och pins

   Foto: Maja Suslin / SCANPIX

   Solskenet strilar genom björkarnas yrvakna lövverk. Därunder ligger en solkatt i bakhåll; redo för att kasta sig efter grenarnas skuggor.
   Jag betraktar scenen genom fönstret och ler lite sådär mysigt som Ernst Kirchsteiger. Plötsligt väcks jag ur mitt dagdrömmande av att en småfågel skallar den pollenfläckiga rutan. Den tröttnade väl säkert på mitt fåniga flin. Jag tyckte mig nästan kunna höra den nynna på Wake up av Rage Against The Machine. Med handen på hjärtat får jag erkänna att sådana här djupa betraktelser av sommarens ankomst har varit en bristvara i mitt liv den senaste månaden.
   Medan andra njutit av solskenet har jag bläddrat igenom tusentals gulnade sidor i gamla församlingsböcker, husförhörslängder och folkräkningar. Släktforskningen har blivit en drog som hämmar mitt intag av D-vitamin. Spegeln kan inte riktigt avgöra om jag är en vampyr eller en insnöad arkivarie som nu tagit sina första stapplande steg ut i samtidens ljus. Detta är dock ingen isolerad händelse. Min fallenhet för besatthet (det låter ju inte alls obehagligt) har funnits sedan barnsben. Ena månaden gjorde jag en djupdykning i hajar för att nästa ägna mig åt postmodern filosofi. Inga tvära kast här inte.

   Jag har fortfarande kvar den där boken om egyptisk kultur och mytologi på 500 sidor som kostade min mamma lika många kronor. En dyr investering i ett flyktigt intresse.
   Men informationen finns fortfarande lagrad i hjärnan. Någonstans. Under alla högar av hockeybilder, pogs och punkiga pins. Jag är en mental hoarder. Jag förmår mig inte att kasta bort något. Inte ens värdelöst vetande. För vem vet, jag kanske får användning av det jag vet någon gång.

   Tim Sterner, krönikör

   Det får mig att tänka på filmen Limitless där en medioker författare får tillgång till all information han någonsin fångat upp tack vare en experimentell drog. Den påminner mig alltid om att vi är vandrande uppslagsverk. Jag vet inte varför jag vet att staden Johanngeorgenstadt vid tysk-tjeckiska gränsen har drygt 4 000 invånare. Jag vet inte heller varför jag vet att det går drygt 25 människoår på ett hamsterår eller varför jag vet att jag vet att jag vet. Men jag hyser förhoppningar om att jag någon gång ska få användning av allt vetande och att jag då får kompensation för alla missade soltimmar. Jag kan åtminstone glädjas åt att släktforskning är en av de vettigare ursäkterna jag haft för att sitta inomhus en solig dag. Hajar och faraoner kan få en delad andraplats. Snart har jag rett ut alla trassliga grenar i mitt släktträd så att solskenet kan tränga igenom dess krona, precis som genom björkarnas lövverk utanför det pollenfläckiga fönstret.

   Nyckeln till alla rum i mig

   Foto: Janerik Henriksson / TT

   För drygt tre år sedan nämnde jag i en krönika att min barndomsdröm var att bli arkeolog. Jag ville gräva upp vår historia och skapa en bättre inblick i det som lade grunden för samtiden.
   Innan min farfar gick bort gav han mig ett set med verktyg. Jag använde dem för att göra arkeologiska expeditioner på bland annat mormors bakgård, till hennes stora förtret. Man hade kunnat tro att trädgården invaderats av sorkar och mullvadar, men det var bara jag.
   Någon arkeolog blev jag dock aldrig. Men jag fick fortsätta mitt grävande som journalist. Min nyfikenhet inför det förflutna var faktiskt en av anledningarna till att jag sökte mig till just Karlstads-Tidningen. Jag drogs till de historiska nedslagen och jämförelserna med nutiden.
   Det förflutna är ovärderligt för att kunna få ett grepp om både samhällets utveckling och sin personliga utveckling. Man ska inte stirra sig blind i backspegeln, men jag tror att vår bakgrund är en nyckel som kan öppna många inre rum och få våra perspektiv att expandera.
   Med det sagt kan jag avslöja att jag äntligen börjat släktforska. Det är något jag velat göra i många år, men det har känts så stort och svårgreppbart. Min släkt har många lösa trådar på båda sidor. Förhoppningsvis kommer jag under den här processen kunna knyta ihop några av dem och upptäcka släktingar som jag inte visste att jag hade.
   Ju äldre jag blir, desto större behov känner jag av att analysera min identitet och söka ett större sammanhang. Jag ser det även som en rejäl insättning på mitt vuxenkonto. Om det är något som genererar en avsevärd mängd vuxenpoäng så är det väl ändå släktforskning?
   När jag skriver denna krönika har jag precis bekräftat en beställning på DNA-prov med syftet att göra en grundläggande kartläggning av vem jag är. Hur splittrad är jag egentligen? Vilka byggklossar formar mig? Jag tillhör inte de som tror sig vara 100 procent av något.

   Tim Sterner, krönikör

   Det finns forskning som visar att den moderna människan har funnits i omkring 300 000 år. Att samtliga förfäder ska ha kommit härifrån känns inte särskilt troligt. Jag skulle nog påstå att det är en omöjlighet. Mitt blod är en cocktail som blandats under mycket lång tid.
   Som värmlänning lär man väl ha en hel del finskt och norskt i sig. Baserat på mitt efternamn antar jag att det finns en tysk anknytning också. Jag har även fått berättat att jag har en koppling till valloner.
   I övrigt består min karta av väldigt många tomrum som jag hoppas kunna fylla. Det får tiden utvisa. Jag lyckades övertala min sambo att beställa ett DNA-test också. Man kan ju hoppas på att resultaten inte visar ett släktskap. Det hade varit en intressant vändning. Det kanske visar sig att jag hela tiden grävt min egen grav.

   Jag stal från mig själv

   Foto: Björn Lindgren / TT

   Huvudkaraktären i Chuck Palahniuks mästerliga roman Fight Club botar sin sömnlöshet genom att besöka olika stödgrupper för sjukdomar han inte har. Sjukt oetiskt. Men det får stå för honom.
   För mig har generositet varit lösningen. Jag sover gott genom att göra gott. Jag har alltid varit väldigt givmild. Kanske rent av kroniskt givmild. Hur det nu kan vara möjligt.
   I min barndom fick mamma ofta muddra mina kompisar innan de åkte hem utifall att jag hade gett bort något utan tillåtelse. Det var säkert irriterande, men det finns faktiskt värre saker att lida av än att vilja göra medmänniskor glada. Jag är hellre dumsnäll än sociopatisk.
   Om jag har haft en tung dag så brukar jag ägna kvällen åt att titta på youtube-videor där någon gör slumpmässiga donationer till främlingar. Det ger mig gåshud på hjärtat och fyller mig med förnyat hopp om mänskligheten.
   För ett tag sedan skänkte jag en hundring till en tiggare, och mina närstående blev nästan mer paffa än tiggaren själv. Det känns lite sorgligt att snällhet väcker förvåning. Det borde vara en självklarhet. Om man har förmågan att hjälpa någon annan så är det bannemej ens skyldighet att göra det.
   Det är åtminstone den devisen jag lever efter. Alla måste väl hitta sitt eget sätt för att sova gott om nätterna. Men jag tror att de flesta som är normalt funtade kan sova bättre om de gör en osjälvisk handling varje dag.
   Baksidan av myntet är att man kan bli utnyttjad av människor. Då handlar det inte om att de får utan om att de tar. Det säger mer om dem än om oss givare.
   Men all skuld kan inte läggas på dem. Det är upp till oss att inte låta rötäggen styra och reglera vår snällhet. Många tolkar snällhet som svaghet, men det är starkare än motsatsen.
   Om alla beväpnade sig med leenden och empati i stället för vapen och respektlöshet så skulle världen se väldigt annorlunda ut. Sprickorna skulle bli mindre.
   All förändring startar med att en människa gör ett val. Därefter är kedjereaktionen igång. Om jag gör något snällt för någon och den personen i sin tur gör något snällt för någon annan så har vi skapat ett väldigt effektivt system som i större skala kan förändra världen.
   Vissa kanske ger för att bli omtyckta, men så har aldrig varit fallet för mig. Jag gav inte bort saker som liten för att jag ville vinna vänner. Jag gjorde det bara för att jag gillade känslan av att göra andra glada.

   Tim Sterner, krönikör

   Det blev en drog. Medan andra barn var höga på socker var jag hög på givmildhet. Det är ett missbruk jag ärvt från min mamma. Det var nog därför hon kunde känna igen tecknen.
   Jag var en kleptoman som stal från mig själv. Det var säkert irriterande för min mamma, men det finns faktiskt värre brott än att stjäla från sig själv.

   Två bitar från olika pussel

   Foto: Marcus Lindblad / SVD / TT

   Det brukar sägas att motsatser attraherar varandra. En gång i tiden var det ett främmande koncept för mig. Jag strävade ständigt efter att träffa någon på samma sida av spektrumet, någon som jag skulle dela både egenskaper, tankar och intressen med. Fan vad tråkigt det låter nu i efterhand.
   Jag minns något Navid Modiri sa en gång när vi pratade om relationer. Han sa att det är roligare om man har olika intressen, för då kan man lära sig något av varandra. Det låter så självklart i dag. Det är klart att man har mer utbyte av varandra om man är olika.
   För tio år och cirka två månader sedan träffade jag någon som mejade ned min mur av kriterier. Hon var allt jag inte visste att jag behövde. Jag lever tillsammans med min motsats och det känns så rätt. Vi är två bitar från olika pussel som ändå passar ihop.
   Visst har det skett en hel del krockar mellan våra personligheter och perspektiv. Det gör det fortfarande. Jag är eftertänksam och hon är impulsiv. Jag prokrastinerar och hon vill ha saker gjorda nu. Eller helst i går.

   Vi lever i helt olika takt men lyckas ändå synka varandra. Hennes hjärta är min metronom; hennes puls är klickspåret som får min puls på rätt kurs när jag är stressad. Jag har samma funktion för henne. På sin arm har hon förevigat en rad jag skrivit om just detta som lyder: ”lip-sync to my pulse”, alltså ”mima till min puls.”
   Min släkting och vän Martin Ehrencrona, som är keyboardist i Les Big Byrd, var tidigare med i bandet Don’t Be A Stranger som gjorde den fantastiska låten Perfect Problem. Baserat på den har vi graverat våra förlovningsringar med texten ”my perfect problem.”
   Det är vår låt. Vi är varandras perfekta problem. Vi är perfekta för varandra för att vi inte är perfekta. Vi har båda kantiga personligheter stöpta ur helt olika former men matchar ändå varandra.

   När vi skulle flytta ihop för cirka sex år sedan så fanns det lite oro från bådas sidor. Vad händer när två så olika människor ska försöka inreda ett hem tillsammans? Kommer det att spillas både blod, svett och tårar?
   Det visade sig dock under processen att stil och interiör är något vi chockerande nog är ganska överens om. Bortsett från köksbordet av glas. Jag hatar det fortfarande. Men jag älskar henne, och då är det acceptabelt med vissa uppoffringar.

   Tim Sterner, krönikör

   Jag minns att jag satt uppe hela natten när lägenheten var färdiginredd och kände en värme sprida sig i bröstet. Det händer fortfarande att jag blir tårögd när jag ser mig omkring i lägenheten. Vi har trots våra många olikheter byggt ett hem och ett liv tillsammans. Jag vet inte hur det gick till, men jag vet att jag känner en tacksamhet för det varje dag. Kanske speciellt nu omkring alla hjärtans dag.

   Jag skimrar inte som Cullen

   Tim Sterner, krönikör.

   I skrivande stund råder det snöstorm utanför fönstret. Det känns som att 2017 har följt med in i 2018 för att spela ett sista spratt.
   När jag pratat med människor om fjolåret så har ett ganska tydligt mönster framträtt. Det är samma uppsättning ord som dyker upp hela tiden; tungt, utmanande, jobbigt, stökigt, oroligt. Jag kan relatera till de utsagor jag tagit del av.
   För min personliga utveckling var 2017 ett väldigt bra år, men jag har fått krama ur varenda droppe energi för att ta mig över tröskeln till 2018. Man skulle kunna säga att 2017 gav lika mycket som det tog.

   Jag tror att den negativitet som genomsyrat 2017 för många av oss delvis kan vara kopplad till det faktum att det världspolitiska läget har hängt som ett mörkt moln över allting. USA, Nordkorea, Ryssland. Tre stormakter som drivs av väldigt stora egon. Muskelmätning och upprustning är väl så gott som oundvikligt.
   Ett annat stort fenomen som fått fjolåret att gå i moll är #metoo. Det här är ju dock inte ett problem som uppstod under 2017. Det här har kokat under fasaden betydligt längre än så. Det var bara en tidsfråga innan det bubblade upp till ytan.
   Man kvävs nästan i detta snöskred av bekännelser. Utsträckningen har blivit smärtsamt tydlig. Samtidigt som det är extremt nedslående så är det också oerhört upplyftande att det dras ut i ljuset. Det är först då man verkligen kan ta tag i problemet. Det är inte längre en ogreppbar abstrakt massa utan något väldigt greppbart.

   Om det är något vi alla borde bli bättre på så är det att inte hålla saker inom oss. Vi behöver visa upp det mörka och skitiga. Även om många av oss är Instagram-skadade och helst vill ge skenet av att vi skimrar som Edward Cullen i Twilight.
   Men vi är inte perfekta. Vi har ärr både utvärtes och invärtes. Vi släpar runt på väldigt mycket osagt. Det känns positivt att allt fler vågar blotta sina hjärtan och prata om sådant de varit med om. Det lustiga är att något man avskyr med sig själv kan vara det som gör en till någons förebild.
   Jag har ingen aning om vilka nyckelord som kommer cirkulera när vi summerar 2018. Det är en ovisshet som är både skrämmande och hoppfull. Man vet inte vad som kommer hända.

   Jag hoppas att jag kommer lära mig mer om både mig själv och andra människor. Jag hoppas att 2018 kommer präglas av förståelse och empati.
   Ja, jag vet. Det låter som att jag kandiderar till någon skönhetstävling. Men jag kan inte bära upp en krona. Jag kan knappt bära upp mitt eget huvud. Det var ett betungande år som krävde mycket.
   Som den vandrande kliché jag är skaffade jag gymkort i slutet av året, så förhoppningsvis kommer 2018 inte att tynga ned mig lika lätt som 2017 gjorde.

   Och så var de bara fyra

   När dessa rader långsamt hamras ned är jag hyfsat nyligen hemkommen efter en helg i Göteborg, tillsammans med min sambo och min närmsta familj.
   Utöver packningen hade vi med oss tre syften; att umgås med min kusin som bor där, att shoppa och att besöka julmarknaden på Liseberg.
   Det sistnämnda är något som funnits på min mammas önskelista så länge jag kan minnas, och genom åren har hon lyckats sälja in det hos mig också. Min sambo har inte heller varit på julmarknaden tidigare och blev biten av idén.
   De personer i sällskapet som varit där tidigare valde dock att avstå. Av tio personer var vi slutligen bara fyra som klev på veteranspårvagnen mot Liseberg. Det låter som prologen i någon gammal deckare av Agatha Christie. Och så var de bara fyra. Mycket olycksbådande.

   I januari är det tio år sedan jag fick uppsöka akuten för vad som visade sig vara stressrelaterad ansiktsförlamning. I sviterna av det kom panikångesten som ett julkort på posten, och ett av uttrycken har blivit en släng av trängselfobi.
   Med det i åtanke känns det ganska idiotiskt att gå på Lisebergs julmarknad. Men jag bestämde tidigt att ångesten inte ska få tillåtelse att styra mitt liv och hålla mig tillbaka. Det bästa sättet att bearbeta en fobi är ju dessutom att utsätta sig för den.
   När vi kom igenom entrén blev vi först bländade av alla ljus. Det var verkligen som att komma in i ett sagoland. Tyvärr fanns det inte mycket utrymme för att ta sig fram till de olika marknadsstånden. Vi flöt liksom bara med i strömmen av människor.
   Vassa armbågar cirkulerade som hajfenor runt oss. Svettiga föräldrar pustade och svor medan de försökte bana väg genom människomassan med sina barnvagnar. Armbågssim ingår inte som ämne på simskolan, det är en teknik man bara kan lära sig i sådana här situationer.

   När vi först kom in på området var min sambo helt inställd på att hon skulle åka skridskor på isbanan, men när vi väl nått dit hade ambitionsnivån och benstyrkan dalat rejält. I stället segnade vi ned på läktaren och kände luften gå ur oss.
   Det var vid detta tillfälle jag förstod varför de andra i sällskapet valt att avstå. Visst fick man gott om julstämning under besöket, men trängseln gör att man inte vill göra det igen nästa år.
   Man måste liksom vänta några år så att de negativa aspekterna hinner blekna lite. Efter några år, när de ljusa minnena lyser starkare, kan vi kanske göra det igen.
   Jag ångrar inte beslutet att gå dit. Det är lite som att gymma, tänker jag. Det kanske känns lite kämpigt under tiden, men efteråt tänker man ju sällan: ”Fan också, varför tränade jag? Det var väl onödigt…” Det är inte alla erfarenheter som kommer helt smärtfritt, men alla hjälper en att utvecklas.

   En dimma av vinterandetag

   I frosten på en busskur har någon ristat in en uppmaning till alla flyktingar att åka hem. Det slår mig som en iskall bris i ansiktet att Sverige blivit väldigt kallt, i flera avseenden. Det är ingen ny observation, men ibland nyper det till lite extra i kinderna. Som en liten påminnelse om samhällets rapida nedkylning.

   Jag tänker på dikten Ishjärtat av Bruno K. Öijer där Sverige beskrivs som ett avlångt ishjärta där en ängel aldrig satt sin fot. Det är en dystopisk bild han målar upp, men dessvärre är det en ganska korrekt avbildning av den nuvarande verkligheten. Det är många hjärtan som tycks ha förfrusit i det här landet och snöänglar är de enda änglarna i sikte. De här tankarna bubblar alltid upp inom mig under den här tiden på året, när man kan se andetagen framför sig men inte människorna. Man fäller upp luvan och stänger ute alla andra. Folk blir en abstrakt massa som flyter förbi, en dimma av vintertunga andetag. Man stänger liksom av, släcker ned några funktioner i hjärnan för att kunna fokusera på att lättast ta sig från punkt A till punkt B. Vinter-effektivisering.

   Det är i detta frusna tillstånd man behöver bli påmind om allt som försiggår runt omkring en; alla processer som kollektivt bidrar till att vinter inte bara är en säsong, utan även en degenerativ sjukdom i folksjälen. Symptomen är att medkänslan och medmänskligheten sätts ur spel. Det leder till hat och missunnsamhet. Det leder till rasism, sexism, homofobi och en stelfrusen världsbild. Det finns en anledning till att vi förknippar kärlek, glädje och optimism med värme medan allt det onda är kopplat till kyla. Det har inget med årstider att göra. Man kan ha en soldränkt blomsteräng i bröstet mitt i vintern. Man måste inte låta sig smittas av kylan som andra utstrålar. Man måste inte absorbera andras negativitet. Man måste inte låta sina perspektiv färgas av någon annans förvridna färgseende och göra att man värderar människor olika baserat på hudfärg. Man måste inte ha misstänksamhet som förinställning i hjärnan när man bemöter andra människor.

   Man kan välja att vara öppen och ge människor en chans. Man kan välja att lyssna på andra människor och se det som en möjlighet till lärdom. Det innebär inte att man sviker ideal. Det innebär bara att man blir större som människa, att man ger utrymme för fler perspektiv. Vi är ämnade att utvecklas, inte att hamna i ett stelfruset tillstånd. Då hade vi lika gärna kunnat stanna i grottorna. Fäll ned luvan ett tag, se människorna omkring dig och allt som händer. Alienera inte dig själv och andra. Jag vet att du fryser, men det är ingen ursäkt. Dagen efter att jag passerade den där busskuren tog jag samma väg igen. Jag noterade då att någon frenetiskt skrapat bort det hatiska budskapet. Jag kände en värme långsamt sprida sig i kroppen, en försiktig optimism. E

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se