• Just nu!

    Prenumerera på Karlstads-Tidningen för halva priset.

    199 kr / 6 månader

  • Prenumerera

    1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

    2. Autogiro, 57 kr/mån
      4 mån, 284 kr
      6 mån, 398 kr
      12 mån, 684 kr
    3. Loading ...
    • Dags att förbereda trädgårdslandet

      Nu är det vår på riktigt! Den värme som kom för bara ett par veckor sedan satte verkligen fart på växtligheten, så nu är det bråda dagar för alla oss trädgårdsälskare. Räfsar man i rabatterna ser man att både pioner och iris har kommit upp och plantorna i växthuset och på fönsterbrädan börjar bli rejält kraftiga. Kanske behöver de skolas om ytterligare en gång innan det är dags att flytta ut dem på friland? Lossa lite försiktigt på en planta och kika efter i krukan om den verkar vara full av rötter. I så fall är det bra att plantera om och ge den mer jord att utvecklas i. Står plantorna väldigt tätt, så att bladen stöter emot varandra, flytta isär dem en aning för att ge varje planta mer luft och ljus.

      Foto: Cata Portin / SvD / SCANPIX

      Tomaterna, chilin och melonerna kommer jag låta stå kvar i växthuset i år, med förra årets kalla sommar i minnet, för i år vill jag inte stå med halvmogen frukt och fundera på om komposten ska få den eller om man ska koka marmelad och chutney av alltihop. Däremot all kål; grön-, vit- och rödkål, pak choi och kålrabbi har fått åka ut på avhärdning i drivbänkar, sedan ett par dagar tillbaks. Den här behandlingen, som kallas avhärdning gör att plantorna blir mer motståndskraftiga när de väl kommer ut i trädgårdslandet, där både vind, sol och kyla kan gå hårt åt dem under den första tiden. Ser man bara till att täcka över dem med fiberduk i drivbänken så klarar de sig fint ute dygnet runt. Duken skyddar bladen från att brännas i solen på dagen, plus att den fungerar som ett täcke mot nattkylan.
      Frösådderna av ruccola, sallat, lök och sommarblommor får dock stå kvar inne i växthusvärmen ytterligare i några veckor för att bli stora och starka. Har du mycket sniglar i din trädgård, kan det vara bra att låta ruccola och annan småbladig sallat som till exempel maché, stanna kvar i växthuset så länge det finns plats där, förslagsvis i en lång fönster- eller balkonglåda, för där kommer sniglarna inte åt den. På så vis kan du gå och klippa så mycket du vill ha, och se den ta sig om och om igen, eftersom den stimuleras av att bli nerklippt och på så vis sätter fart med ny tillväxt. Egenodlad sallat smakar så mycket mer och pesto på egen ruccola slår väl det mesta, eller hur?

      Foto: Jessica Gow / TT

      Även om det ännu är lite tidigt för sådd och plantering på friland, med några få undantag som bondbönor och sockerärtor, kan det vara bra att förbereda även där. Oavsett jord, krävs alltid någon form av gödsel för såväl trädgårdsland som rabatter. Speciellt grönsaksodling tar mycket näring ur jorden och den måste tillbaks dit på något sätt, därför är gödsling en viktig del i trädgårdsarbetet. Jag grävde ner rejält med kompost i pallkragarna i höstas, som en slags grundgödsling. Har du inte gjort det kan det vara bra att fylla på med näring nu. Stallgödsel i någon form är det vanligaste, men jag vet många som gödslar med gräsklipp som de täcker landen med. Vilken metod du än väljer så höjer gödslet jordens mullhalt, vilket är bra för både grönsakerna och för jorden. Du kan se om din jord är mullrik på färgen – ju mörkare desto bättre. Luckra slutligen jorden genom att kratta fina såbäddar och ta bort ogräs om det redan hunnit komma upp.

      Foto: AP Photo/dpa, Arno Burgi

      Om bara några dagar lär björkarna ha skaffat musöron och körsbärsträden och magnolian kommer stå i full blom. Även om det så här års är svårt att slita ansiktet från solen, så vänd blicken neråt och upptäck alla vilda vårperenner. Vitsippa, lungört och gullviva blommar för fullt i markerna nu. Näpet så det förslår och små glädjespridare utan att ett enda spadtag varit nödvändigt.

      Äntligen är april här!

      Foto: Erlend Aas / Scanpix

      Trots att vintern inte riktigt vill släppa taget om oss än och snön ligger kvar lite här och var i trädgården så känns våren i luften. Ljuset är tillbaks och dagarna är längre. Äntligen är det dags att rå om trädgården litegrann, kika runt på vad som hänt där under vintern och tänka igenom vad som behöver förnyas eller tas om hand lite extra i år. Börja med att räfsa ihop gamla löv och sopa kvistar från altanen, ställ fram några utemöbler till en kopp kaffe i solen och om du har ett växthus, är det aldrig fel att vårstäda där också. Kanske har en ruta dukat under för snön och behöver bytas ut? Att bättra på stommen i trä eller järn med lite ny färg är också bra att göra nästan varje år och lättast att göra nu när det är tomt på växter. Sist men inte minst, gå över rutorna med fönsterputs en vända, så att växthuset är helt redo för en ny säsong. Lite pyssel som sagt, men det är mödan värt. Växthuset är just nu den ultimata platsen för de tidigaste frösådderna. Tomaterna, kronärtskockan och paprikan som jag sådde i slutet av februari har vuxit till sig rejält, så de har fått större krukor och mer jord att växa i. Om de står för varmt inomhus kan de lätt bli lite gängliga, så under dagens ljusaste timmar flyttar jag ut dem i växthuset, där det är lagom svalt och därför perfekt för att skapa kraftiga plantor. Man får bara inte glömma att ta in dem till kvällen.
      Trädgårdens buskar kan också behöva lite omvårdnad. Det gäller främst de buskar som blommar sent på säsongen, som till exempel perovskia och lavendel. De kan ofta se lite rufsiga ut så här års och behöver en omgång med sax eller sekatör. Så snart man ser att det börjar komma upp nya skott är det dags. Att klippa ur buskar gör att det kommer nya friska skott, man vitaliserar plantan och den blir på så sätt tät och frodig. Däremot, buskar som hägg och syrén som blommar tidigt, kan man låta vara tills dess att blomningen är över. Vill du ha en hel lång rad av lavendelplantor till en framtida kant eller en rabatt, så passa på att ta sticklingar när du ändå klipper ner den. Det är det bästa sättet att få massor av växter helt gratis. Även att byta med vänner och bekanta är roligt och inspirerande. Själv har jag tagit lavendel, rosmarin, några olika pelargoner och jätteverbena.

      Malin Lundquist, krönikör.

      Att ta sticklingar är verkligen inte svårt om man bara följer några enkla regler; Skotten du klipper av ska inte vara mer än fem till tio centimeter. Ta bort de nedersta bladen och eventuella blommor, eftersom de tar energi från plantans rotbildning. Fyll en kruka med en blandning av ekologisk planteringsjord och sand eller pimpsten. Då får du en porös jord där det är lätt för sticklingen att bilda rötter. Sedan är det bara att vattna och ställa dem i ett ljust och varmt läge för att de ska sätta fart. Enkelt, eller hur?

      Vårstädning av trädgård eller balkong – ja, hur man vill skapa lite vårkänslor så här års, är så klart upp till var och en. Det enklaste sättet att smygstarta våren är ändå att ta in några kvistar forsythia från trädgården, sätta dem i varmt vatten och vänta på att de slår ut. Addera några krukor med lökväxter från butiken också – pärlhyacint, kungsängslilja, narcisser eller små tête-à-tête. Bara att välja och vraka. Vips, så är det vår inomhus!
      Ps. Glöm inte att gräva ner lökarna ute i trädgården när de har gjort sitt inomhus, så fortsätter de att komma år efter år.

      Lycka är att kunna odla själv

      Foto: Fredrik Sandberg / TT

      Längtar du som jag efter jordiga fingrar och sena kvällsturer i trädgården redan nu? Trots att snön fortfarande ligger som ett fint täcke över marken, börjar det bli hög tid att planera sin odling för sommaren. En av mina favoritsysslor så här års är att bläddra igenom de nya frökatalogerna och att surfa runt på leverantörernas hemsidor för att inspireras av alla roliga nyheter som poppat upp. Inget sätter bättre fart på fantasin än det. Har du frön från förra året, se över dem också, för de håller än. Många fröer håller i flera år, speciellt grönsaker. Förvara dina fröer svalt, gärna i kylskåp eller kallskafferi, då förlänger du hållbarheten avsevärt. Påsarnas bästföredatum gäller frönas grobarhet, som kan minska något med åren, men har du det i åtanke är det bara att stoppa ner ett par extra frön i jorden istället.

      Sedan några år tillbaks har jag blivit helt fast av trädgårdsodling, både av ätbara grönsaker och av alla vackra blommor. Intresset har kommit krypande i och med att jag länge haft ett väldigt stort matintresse. Jag vill äta så mycket grönt som möjligt och gärna av det jag odlat själv. Att ha sin egen odling ger också en större variation än det som finns i affären. Sen alla blommor – sommarblommor som perenner eller de tidiga lökväxterna, vilken lyx! Tänk alla vackra buketter man kan ta in i köket, som doftar sommarsol och som är en ren och skär glädje från det att man tar sin första tugga frukost. När du planerar vad du vill odla, kan det vara bra att tänka igenom vad man tycker om att äta, vad som passar ihop eller vad övriga familjemedlemmar skulle gilla. Trädgården är faktiskt vår egen gourmetrestaurang, där vi kan välja fritt och där allt är närodlat. Kan det bli bättre? Rotfrukter, kål, lök, späd spenat eller kanske ruccola? Ett måste är sockerärtor och visst måste jag ha ringblommor i år också? Glöm inte det kryddgröna, örter som höjer salladen till skyarna, eller till en salsa verde, en pesto på röd basilika och i bakverk, om man så vill. Eller faktiskt bara för att de doftar så gott att gnugga mellan fingrarna. Tänk doften av citronverbena på huden eller en kvist rosmarin, som tar dig raka vägen ner till medelhavet på en sekund. När du väl bestämt dig för vad du vill odla, kan vara bra att få ner dem i jorden redan nu.

      Malin Lundquist, krönikör.

      I våra trakter är det dags att förkultivera paprika, chili, olika sorter av tomater, kronärtskocka och även en hel del sommarblommor. Att förkultivera betyder att du sår frön inomhus, för att plantorna ska hinna växa till sig innan de ska planteras ut på friland eller i växthus. Sticklingar och frösådder vill gärna ha det lite fuktigare än vad vi normalt har inomhus på vintern, så vill du gulla extra mycket med de små, skär du av en pet-flaska och ställer över planeringskärlen. Ett billigt alternativ till de fina glaskuporna som finns att köpa. Det som du däremot ska lägga lite pengar på är en bra jord som ger fin näring till dina växter. Det är så otroligt mycket värt och sparar en massa tid och besvikelser.

      Sist men inte minst måste ändå sägas att trädgården ska vara ett nöje och något man ska njuta av. Inget måste, utöver en redan stressig vardag. Hinner du bara med en tomatplanta och en kruka med krasse, så är det helt okej. Nästa år kanske det blir mer tid och lusten kanske är större? Eller känns det som att du från förra året fick blodad tand, då thaibasilikan du köpte på försök tog sig och gjorde succé i köket? Oavsett vad, så kommer sommaren och solen och vi alla får oss en dos välbehövlig grönska, om så i den egna odlingen eller i en blommande park.

    • Nyhetsinfo

      Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
      telefon: 054-22 14 20,
      e-post: redaktion@kt.se