• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Tid att fundera på årets uteprojekt

   Foto: Paul Kleiven / Scanpix NORGE / SCANPIX

   Jul- och nyårshelgerna har passerat och för somliga av oss är det fortfarande lediga dagar kvar. Det blir en slags vila, där det finns tid för eftertanke och återhämtning, som är välbehövligt för de flesta så här års. Ute vid fågelbordet däremot, där gråsparvar och domherrar trängs tillsammans med ekorrar för att äta sig mätta råder inget lugn. Glöm därför inte bort att ge de små liven vad de behöver, nu när det är kallt ute.

   När man får tid att ta det lugnt och bara göra det som man har lust till har jag, som säkert många med mig, en förmåga att planera för nya uteprojekt. Att kolla på nätet, men även i gammal och ny trädgårdslitteratur är otroligt kul och inspirerande. Det finns många roliga och snygga lösningar i form av växtstöd, kanter och fina stenläggningar. Av alla idéer blir jag nöjd om en eller två av dem blir verklighet, för krasst sett vet jag att när väl odlingssäsongen börjar, flyger tiden iväg och då är man glad om man hinner få ner allt i jorden i tid.

   Foto: Fredrik Sandberg / TT

   Något som också kan sysselsätta mig i timmar under lediga mellandagar är alla frökataloger som kommit. I år tänker jag dock inte köpa så mycket frö som vanligt eftersom jag lovat mig själv att vänta ut min nya trädgård och se vad den har i blomväg. Vet att det är något magiskt, med tanke på att förra ägaren älskade sin trädgård och allt i den. Det kommer dock bli svårt att hålla sig för det finns en uppsjö av nyheter som jag får lust att prova. En citrongul solros med dovt vinröd mitt, ’Ms Mars’ och en ljusrosa luktärt, ’Spencer Anniversary’ står på önskelistan. Zinnia är en av mina favoritblommor och nu har det kommit en ny sort – ’Queeny Lime Orange’, som ser helt fantastisk ut i en färgkombination av orange, limegrönt och hallonrosa.

   Med mitt nya hus följde även en inglasad veranda, där jag nu i brist på växthus, kommer sätta en hel radda med tomater. Favoriten från förra året, ’Yellow Brandywine’ tänkte jag skulle få sällskap av nyheten ’Black Brandywine’, men även körsbärstomaten ’Sweet Aperitif’, som är ”en delikat smakbomb” enligt fröfirman får åka med i beställningen. Som många av er säkert vet, gifter sig tomat och basilika väldigt bra i en sallad, men de trivs faktiskt väldigt bra tillsammans redan under uppväxttiden. Plantera därför ner basilika runt dina tomater och du har både en vacker och en välmående krukkombination. Jag gillar den småbladiga basilikan och såg att det kommit en ny sort med namnet ’Aristotle’, som jag tänker testa.

   Malin Lundquist, trädgårdskrönikör.

   Nyheter i all ära men jag tog en hel del frö från förra årets plantor, som också ska ner i jorden. Man ska inte glömma att de är lika bra, om inte bättre än nyinköpta frön. De är beprövade favoriter som du vet fungerar i din trädgård och som gav välsmakande frukt eller blommor som var vackra att se och dofta på. Jag försöker också i den mån det går att köpa ekologiskt frö, det vill säga frön som odlats på mark som inte besprutats med ogräsmedel eller gödslats med konstgjord handelsgödsel, och sedan under uppväxttiden behandlats med ogräsgifter eller svampdödande ämnen. Det är inte det lättaste i dagens frödjungel, men på senare år har många fröfirmor blivit bättre på att ta fram ett bra ekologiskt urval, så all heder åt de som försöker.

   Det är inte riktigt dags att börja så och plantera än, så om odlingsivern blir för övermäktig är groddar ett perfekt vinteralternativ. De kräver bara vatten och ljus för att gro och är proppfulla med nyttigheter, något som känns extra bra att få i sig efter helgernas frosseri. Testa mungbönor, linser eller quinoa – alla är snabba och lätta. En groddningsburk, vatten och några dagars tålamod är allt du behöver. Helt klart en bra och hälsosam start på 2019!

   Pyssel under vintervilan

   Foto: AP/Michael Probst

   Merparten av allt växande har stannat upp och det råder stillhet och vila i trädgården. De få timmar vi har dagsljus räcker inte långt till att värma upp vare sig mark eller växter och minusgraderna kommer att dominera ett tag framöver. Men trots kyla och mörker finns det ändå någon tröst i att december är här och i att man har klarat av novembers regn- och grårusk. Nu går vi in i en tid med tända ljus, advent och känslan av att mörkret är på upphällningen, för snart vänder det ju mot ljusare tider igen.
   Så här års finns det inte mycket att göra i trädgården. Det kan dock vara klokt att vattna allt vintergrönt en sista gång om plusgraderna i helgen håller i sig, för sedan dröjer det ett tag till nästa gång. Se också efter så att inga redskap, som krattor och spadar råkat bli kvar ute. Får de komma in och ses över med en tvätt och en inoljning, håller de i många år till.

   Foto: Hans T Dahlskog/SCANPIX

   Passa även på att plocka med dig några gröna kvistar när du är ute. Det blir ett extra stämningsfullt adventsfika eller glöggmingel med en girlang av tuja- eller enkvistar i ett rött sidenband på bordet med alla ljus. Min trogna vän grönkålen blir fin i ett höganäskrus eller tillsammans med en servett och placeringskort. Kanske räcker det gröna även till en dörrkrans? En- eller granris, lingonkvistar, några nypon eller andra dekorativa frökapslar, som rysk marton är lätta att binda ihop.

   Låt också den ljuvliga doften av hyacint sprida sig. Kan man ha för många? Tror inte det. Jag har dem i glasvaser i olika höjd och modell utan vare sig jord eller mossa. Doften är för mig så förknippad med den här tiden på året att det inte blir någon jul utan dem. De rosa blir oftast tätast när de slår ut, men de vita är de vackraste om du frågar mig. Mina amaryllis i både rött och vitt är på gång upp, även om det nog dröjer någon dryg vecka innan de slår ut.

   Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

   Till helgen kommer jag därför smygstarta med den finaste av dem alla, den aprikosfärgade amaryllisen ’Rilona’. Den är helt underbar som snittblomma tillsammans med några kvistar av lärk eller eukalyptus och kan stå sig ett par veckor om man har ett fint exemplar. Amaryllisen i kruka däremot, kan blomma hur länge som helst, beroende på antalet stjälkar. Innan klockorna slagit ut trivs den bäst om den får stå ljust i rumsvärme, gärna över ett element. När den börjar blomma, ställ den lite svalare så skjuter inte stjälken iväg i höjd och dessutom förlängs blomningen.

   Malin Lundquist, trädgårdskrönikör.

   Jag är ingen vän av kyla, men visst vore det härligt om det blev vitt och frostigt nu när december ändå är här. Snön lyser upp i mörkret och vinterkänslan infinner sig lättare när termometern står på minus. Även naturen behöver en köldknäpp, dels för att knoppar inte ska slå ut för tidigt och dels för att vissa frön ska kunna gro. Frön styrs av hormoner, som i sin tur är beroende av den omgivande miljön. Hormonerna gör att fröet inte vaknar till liv mitt i vintern utan väntar in vårvärmen. Särskilt frön från perenner, som kommer från vårt kyliga klimat behöver den här typen av behandling, som även kallas stratifiering. Julen närmar sig med stormsteg, nyår likaså och innan du vet ordet av är det dags för det nya odlingsåret att ta fart. Nya fröer, plantor och jordplättar att ta sig an och om bara några månader är vi där. Men först vill jag önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år! Vi ses inpå det nya, gröna 2019.

    

   Småpyssel inför vintern…

   Foto: Robin Haldert / TT

   November är här vare sig vi vill det eller ej. Naturen förbereder sig för vintern och det gör även vi.
   Jag gör mitt bästa för att mota mörker och kyla med att tända levande ljus, ta in nyponkvistar och laga mat som värmer i både mage och sinne. Det finns tid för eftertanke och man kan unna sig att ta det lite lugnare nu när trädgården inte pockar på samma uppmärksamhet som tidigare. Tänka igenom vad som gått bra och vad som kan förbättras, vad man vill ta med till nästa år och vad som kan uteslutas.
   Förr i tiden hade barnen potatislov från skolan, då släktens all potatis skulle tas upp. Att dagens höstlov spenderas på ett helt annat sätt vet vi alla. Många reser till solen för att lagra energi inför vintern, men att ta ledigt för att vara hemma är faktiskt inte heller så dumt. Nu finns det massor att pyssla med och allt blir mer lustfyllt om man inte känner pressen att hinna med allt utöver vardagens stress. Man får tid att förbereda sig inför vintersäsongen, skörda det sista utomhus, leta trattkantareller i skogen och umgås med familjen.

   Foto: Fredrik Sandberg / TT

   Den här tiden på året är det många som lyser upp trappen med en halloweenpumpa. Det kan vara svårt att skära ut ögon och mun om man inte har en vass kniv men så länge det blir hål som det lyser ur ska man vara nöjd. Plus att det blir en soppa eller en paj av innanmätet, bara en sån sak. Pumpa och vintersquash är fantastiska grönsaker att odla. Lättskötta, ger riklig skörd och så vansinnigt goda. I år satte jag sorten ’Blue Kurl’ som är ljust blågrå i färgen, gult fruktkött och med nötaktig smak. Ugnsrostad med vitlök och örter, toppad med brynt smör och fårost och lyckan är gjord. Trots sitt hårda skal är vintersquash och pumpor väldigt känsliga, så håll koll på frostnätterna om du fortfarande har dem kvar ute i landet. Jag har redan skördat mina och låtit dem ligga framme i rumstemperatur, för att låta det hårda och ätliga skalet utvecklas på bästa sätt.

   Foto Hasse Holmberg / SCANPIX

   Förutom en och annan oktoberaster och några tappra höstanemoner, är det inte mycket till blommande växter kvar i trädgården. Därför är det fint att låta pumpan vid entrén få sällskap av några krukor med ljung och alunrot. Även prydnadskål är given hemma hos mig, som den kålälskare jag är. Den är otroligt vacker och finns i en mängd varianter.
   På tal om kål; är det något som tål frost så är det just den. Kylan bekommer den inte nämnvärt och så här års får de ju även vara ifred från fjärilslarven. Grönkålen och den lika pampiga släktingen purpurkål, som är mörkt lila låter jag stå kvar till snön kommer. Perfekt att gå och plocka av så snart man vill göra en soppa, en grön smoothie eller chips. Min spetskål kommer jag däremot skörda snart. Spetskål är lite mjällare än vitkål och av sorten ’Wheelers Imperial’ gör jag gärna en grönsakswok, medan kusinen ’Kalibos’ är svagt rödaktig och blir till en fint rosa coleslaw. Riv i en rödbeta för lite extra krut i färgen om du vill.

   Malin Lundquist, trädgårdskrönikör.

   Det är inte bara vi som behöver värme och god mat för att orka med årstiden, även småfåglarna vill ha sitt. I mitt plommonträd har jag hängt upp ett litet fågelbord och fyllt det med solrosfrön, som går åt i en väldig fart. Talgbollar är också uppskattat av fåglarna och de kan du faktiskt lätt göra själv av smält kokosfett eller ister, som blandas ihop med solrosfrö och majs, och hälls upp i formar för att stelna. Glöm inte att lägga ner ett snöre i formen så du har något att hänga upp dem i.
   Även om kylan gör det lätt att stanna inomhus och kura, är det sällan som luften är så frisk och klar som den är nu. En sväng med krattan, en tur med hunden eller en löprunda i spåret är mina bästa tips till er för att tanka D-vitamin och frisk luft. Värmer också bra innanför västen, kan jag lova.

   En fin trädgård är som en lottovinst

   Foto: Jessica Gow / TT

   Björkarna på tomten börjar fälla sina löv, naturen sprakar i höstfärger och det doftar vanilj av tobaken utanför växthuset. September har bjudit på otroligt vackra höstdagar med både sol och värme. Att då ta tillvara på ljuset utomhus genom att ta en kopp kaffe i solen, kratta, klippa och städa i rabatter, växthus och redskapsbod är verkligen ett perfekt sätt att tillbringa en fin helgdag.
   Som jag nämnde i min förra krönika har jag köpt hus. Även om jag inte har flyttat in ännu, har jag kunnat vara i trädgården. Att som i mitt fall få ta över en trädgård med både träd, buskar och perenner är lite som att vinna på lotto. Det kommer bli ett år att ta sig an någon annans livsverk och att med stor försiktighet gå igenom och utforska vad som gömmer sig i rabatter och planteringar runt om på tomten. Att förra ägaren älskade sin trädgård är tydligt, så nu är det upp till mig att förvalta det som redan finns, men också att förnya med varsam hand och skapa något eget. Jag har hittat spår av en köksträdgård med bärbuskar och örter som legat i träda sedan 70-talet. En tid då många köksträdgårdar grävdes igen på grund av alla billiga, importerade grönsaker som dök upp i mataffären. Långt ifrån dagens tänk med närodlat och ekologiskt. Att iordningställa köksträdgården får dock vänta till våren.
   Det som däremot fått lite omvårdnad redan nu är några magnolior och tre fruktträd som jag hoppas ger både vacker blomning och frukt nästa år. Trots att jag vet att det finns gott om rådjur på tomten, tänker jag försöka mig på att sätta ner tulpanlökar och nu är det hög tid att få dem i jorden. Jag brukar sätta var tredje lök upp och ner, vilket gör att man får en fördröjd blomning på just de lökarna och därför får njuta extra länge av färgprakten. Sorten ’La Belle Epoque’ är en favorit som blommar med vackert fyllda blommor som går i aprikosrosa på en botten av glödande gult. En annan sort jag gillar är ’Havran’, en ekologisk mörkt rödviolett tulpan som gör sig väldigt fin tillsammans med tidigt vitblommande perenner.
   Har du frostkänsliga krukor är det bra att städa ur och ställa undan dem nu, så de inte spricker när kylan kommer på allvar. Diska även ur plastkrukor som du sått och planterat i, så att det inte följer med några växtsjukdomar till nästa år. Hygienen är a och o för att klara sig undan både skadedjur och svampangrepp på plantorna. Samma sak med växthuset – städa därför ur där också. Jag har dock basilika, tomater och massa chili kvar så jag avvaktar lite med det tills allt är skördat.

   Malin Lundquist, trädgårdskrönikör.

   På tal om chili – årets skörd går nog till historien. Grenarna är verkligen proppfulla. Chili kan ju inte konsumeras i samma mängd som tomater så det gäller att vara lite innovativ vad gäller lagring. Jag torkar endel av skörden genom att klippa av dem vid sina fästen, blandar gula ’Hot lemon’ med röda ’Hellfire’, som jag sedan trär en sytråd igenom. Det blir en lång och dekorativ svans att hänga upp i fönstret för torkning. Jag tänker också pickla min chili. En klassisk 1-2-3-lag med ättika, socker och vatten. Gott att ha som tillbehör till texmex-middagarna i höst, men också som topping i soppor eller andra rätter där du vill ha lite hetta.
   Lite extra värme lär behövas nu när vi går in i oktober, höstmånaden framför alla andra. Skörda allt du har kvar ute innan frosten tar det och bjud in familj och vänner på skördefest, värmer i både kropp och själ och rundar av odlingsåret på bästa sätt om du frågar mig.

   Hösten – en bra tid att så grönsaker

   Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

   Sensommaren är här och med den lite svalare väder och regn. Gräsmattorna börjar få tillbaks sin gröna färg och morgnarna bjuder på daggfuktiga promenader i trädgården. Med semester i kroppen känner jag mig som lugnet själv och redo för hösten. Minns ni i våras? Ett mindre kaos på fönsterbrädor, i växthus och inte minst i huvudet. Allt skulle snabbt ner i jorden för att komma upp i tid. Nu är läget ett helt annat. Ingen stress utan snarare en känsla av behaglig stillhet.
   Under sensommaren är det faktiskt väldigt bra att så och plantera. Inte bara för att allt känns lugnare utan många perenner och bärbuskar trivs alldeles utmärkt med att planteras nu när den stekheta solen är borta och de hinner rota sig innan frosten kommer. Risken för skadedjur är också betydligt mindre än på våren och sommaren. Många handlare säljer ut sina plantor så här års, så har man tur kan man få med sig mycket fint hem till ett bra pris.
   Alla grönsaker går dock inte att så på hösten, men några trotjänare från i våras har jag sått en andra omgång av. Vintersallat, mizuna och spenat fick det bli. De är inte så känsliga för kyla och klarar sig bra trots sin späda uppsyn. Mizuna är en asiatisk bladväxt med mild kålsmak. En favorit hos mig som gillar både kål och asiatisk mat. Även rädisor går bra att så nu, för de är snabba med att komma upp. Jag tänker också testa att så frö av dill, koriander och rödbeta inför nästa vår. Örterna brändes bort i sommarens torka och rödbetorna blev så klena, därför gör jag ett försök med vintersådd. Sätter man frö nu på hösten ska de gro extra tidigt på våren sägs det. Värt ett försök.

   Foto: Leif R Jansson / SCANPIX 

   I de trädgårdar som har fruktträd dignar grenarna av frukt just nu. Jag älskar äppelmos och har kokat mängder av sommaräpplet ’Transparente Blanche’ som ger ett ljust och fint mos. Sommaräpplen går inte att lagra, men däremot höst- och vinteräpplen, som ’Aroma’ eller ’Cox Orange’ kan lagras i flera månader genom att läggas i en trälåda eller en kartong, inlindade i tidningspapper, i runt fyra grader. Jordkällare är den perfekta platsen, men förråd funkar också fint, bara man håller lite koll och plockar bort den frukt som eventuellt börjar ruttna. Är det ett bra äppelår som i år, får man ofta mer frukt än vad man mäktar med, så varför inte ställa ut en korg vid porten till förbipasserande eller besöka ett musteri?
   Något som jag testar den här hösten är att samla frö till kommande år. Chili- och paprikafrö tas av frukt som gärna får vara lite övermogen. Dela frukterna, skrapa ur fröna och bred ut dem på ett nät för att torka. Jag använder kaffefilter som fröpåsar, noterar bara namn och år och försluter med ett gem innan jag lägger dem i förrådet, där det är svalt och mörkt. Bifftomaten ’Brandywine Yellow’ blev en riktig favorit den här sommaren så de fröna ska också sparas. Gyllengul, köttig och söt i smaken. Just tomatfrö har ett blött och geléaktigt hölje kring sig, tryck därför ut fröna på ett hushållspapper och låt dem torka fast. Vik sedan ihop pappret och spara till nästa års sådd. Då river du bara av bitar av pappret med ett frö på och stoppar ner i jorden.

   Malin Lundquist, trädgårdskrönikör.

   Ruccolafrön torkar direkt i sin frökapsel på stam, de repar jag bara ur sin skida, torkade och klara. Samma sak med många blommor. Vallmo till exempel, den har kapslar som är proppfulla med frön som du endera kan spara för vårsådd, eller så dem redan nu. Jag fick så fina pionvallmo i purpurrött i somras, som jag strösslat ut i rabatten med hopp om tidig blomning nästa år.
   Nästa år. Känns långt bort just nu, men tänk så snabbt det går. Ett par månader bort sitter i alla fall jag och spanar in frökatalogernas nyheter och planeringen i huvudet har satt igång. Det lär bli ännu mer än i år, för jag har precis blivit husägare. Ett hus med en otroligt fin och stor trädgård. Men mer om det nästa gång.

   Skördetid i sommarträdgården

   Foto Leif R Jansson / SCANPIX

   Vi är framme vid augusti och sensommar. En sommar som har varit så varm och så torr att inget liknande har skådats här i våra trakter tidigare. Torkan har, med en liten regnpaus kring midsommar, nu varat i tre månader. Gräsmattorna är de torraste i mannaminne, många björkar har redan tappat sina löv och det brinner i skog och mark. Oavsett om man har en trädgård eller inte tror jag att de flesta av oss nu längtar efter regn.

   Grundvattennivåerna är låga och är därför onödigt att tulla på i dessa tider, så i trädgården vattnar jag enbart det som vattnas bör för att det ska överleva. Oavsett om du har kommunalt vatten eller egen brunn finns det stora fördelar med att dra ner sin vattenkonsumtion. Det känns bra att i det lilla kunna spara på det vi alla saknar nu. Ett enkelt knep att ta tillvara så mycket regn som möjligt, de få gånger det faktiskt kommer några droppar, är att samla upp det i tunnor, som placeras under takrännorna på huset. Regnvatten tycker plantorna bäst om, eftersom det inte är klorerat som vårt dricksvatten, plus att det håller en bra temperatur. Växterna behöver nämligen inte kylas ner utan föredrar ljummet vatten. Att sätta en stor skål i diskhon, som samlar upp allt spillvatten från grönsakssköljning och handtvätt är också bra. Det blir snabbt flera liter vatten, som fungerar utmärkt att använda till vattning av trädgårdslandet, krukorna i växthuset eller att helt sonika slänga ut på den torra gräsmattan.

   Växterna älskar ju denna värme så länge de får vatten och näring. Tomater i alla former och färger, små djungelgurkor, chili, paprika och alla doftande örter växer så det knakar i växthuset just nu. I trädgårdslandet frodas squash, bönor, ärtor, kronärtskocka och kål bland blommorna som sticker upp som små färgklickar överallt. Att man blir lycklig av att gå runt i grönskan är en underdrift, jag vill inte gå in om kvällarna. Nu mognar också allt i en rasande fart och det krävs lite erfarenhet och fantasi för att kunna förädla och ta hand om det som man inte äter upp direkt. Vill du inte göra pastasås av alla tomater, kan jag tipsa om att torka dem i ugn på låg värme, delade i skivor eller i halvor om det är körsbärstomater. Håller länge om du förvarar dem svalt och torrt och blir perfekta i en tomatpesto med mandel och vitlök. Squash och bönor fryser jag alltid in råa, medan gurkan får åka ner i ättikslag tillsammans med senapsfrö och dillkronor. Även de få morötter som skulle råka bli kvar efter augusti får åka ner i ättikslag, men då tillsammans med chili, citronskal och ingefära.

   Malin Lundquist, trädgårdskrönikör.

   Att torka örter och ätliga blommor är också ett bra sätt att spara på det goda. Torkade ringblomsblad med sin knalliga färg blir så fina att blanda tillsammans med socker och använda i kakor och andra bakverk, eller tillsammans med torkad citronverbena, oregano och timjan i ett örtsalt. Jag brukar lufttorka de flesta kryddörter på ett nät och det går på några dagar att få det torrt. Även tunna strimlor av purjolök och libbsticka går bra att torka, men kryddor som basilika, koriander och persilja däremot, de fryser jag in. Även om det är en ren och skär lyx att kunna plocka fram de frysta, konserverade och syrade grönsakerna under vintern, så slår de inte de färska, om ni frågar mig. Så unna er därför att frossa i grönsaker i alla dess former nu när de är som godast. Och kanske är det just det – att äta mer grönsaksbaserat och på så vis minska på köttet, det bästa vi kan göra för att världsligt spara vatten. Det om något gör ju att man vill proppa tallriken full med grönsaker i denna torkans tid, eller hur?

   Det enkla livet

   Foto Björn Lindgren / TT

   Juli är här och det är semestertider för många. Äntligen är det dags att njuta av dagen och ta den lite som det kommer. Även i trädgården känns lugnet och stillheten, jämfört med vårens och försommarens bråda dagar. Nu har växterna rotat sig, risken för frostnätter är över och mycket är redan klart för skörd. Lön för mödan, om man väljer att se det så. Sallat, kryddgrönt och sockerärtor kan man frossa i redan nu. Kanske till och med potatisen är klar att avnjutas? Det är så lyxigt att innan frukost, kunna gå ut och plocka ruccola och lite basilika att toppa ostsmörgåsen med.

   I dag plockade jag även in ringblommor, zinnior och kirskål, som får agera helgbukett här i köket. Kirskålens skira, vita blomställning, med sin flockblommiga form, liksom svävar över de andra blommorna vilket gör att jag gillar kirskål i buketter, även om det är det värsta tänkbara ogräset att ha i sin trädgård. På tal om ogräs, är det något som inte riktigt går att vila ifrån, även om man har semester. Ogräs kan verkligen vara ett gissel att bekämpa men är man bara lite ihärdig med rensningen och försöker ta dem innan de nått 3-4-bladstadiet, så är det mycket lättare att bli av med dem för gott. Ogräs dyker upp på platser där marken är bar, så att plantera tätt och ha marktäckande växter är ett bra sätt att bli kvitt dem. Ta med en kultivator eller en lucko på morgonrundan, krafsa lite på de ställen där du ser dem, så förhindrar du att de hinner växa till sig och ta över. Det är bäst när marken är fuktig för då lossnar de lätt. Att gå runt och luckra i jorden är också bra mot torkan vi har drabbats av i sommar. Ditt räfsande gör att jorden bearbetas och du förhindrar på så sätt både sprickbildning och avdunstning, plus att du syresätter jorden. Var bara försiktig så att du inte skadar rötterna på dina andra växter, särskilt de med ytliga rotsystem, som frilandsgurka, pumpa och lök.

   Denna torra sommar är vattningen av stor betydelse. Det finns fukt i marken och man ska inte övervattna, men när det inte kommer regn på flera veckor måste man ta fram spridare eller gå runt med kannan. Bäst är att vattna rejält lite mer sällan, än att gå och smådutta varje dag. Då blöter man upp jorden långt ner, dit rötterna letar sig och man får en stabil planta som står stadigt. Även smaken på frukten påverkas till det bättre om växten inte torkar ut. Vattning på kvällen brukar jag rekommendera, då det inte avdunstar lika snabbt av värmen från solen. Växter som sallat gynnas av nattfukten, så får den vatten även på morgonen kan bladen i värsta fall bli alltför blöta och ruttna bort. Bättre då att låta den torka upp under dagen.

   Malin Lundquist, trädgårdskrönikör.

   Att veta hur mycket man ska vattna är alltid svårt, och det beror på vilken typ av växt det är. Ett mått som är bra att gå efter är 20-30 mm per vecka, eller 3 mm per dygn, vilket kan vara lite knixigt om man inte har regnmätare. Men ett bra sätt att avgöra om det behöver vattnas, förutom det rent uppenbara att växten slokar, är att sticka ner ett pekfinger djupt ner i jorden och känna om det är fuktigt där, även om jordytan känns knastertorr. Huvudsaken är att det är blött långt ner, där rötterna finns. Man lär känna sina växter efterhand och hur törstiga de är. Har du som jag odlat gurka, squash och kål gäller det att vattna rikligt medan jag vet att mina rödbetor och morötter tål torka bra. Sommartid och lata dagar. Det blir egenplockad färskpotatissallad till lunch, med krispiga sockerärtor av sorten ”Shiraz” som är helt purpurfärgade, smulad getost och rostade valnötter plus en drös av kryddgrönt och krasse på toppen. Kan det bli mycket bättre? Ha en skön sommarsemester så hörs vi igen lagom till den stora skördefesten i augusti

   Rabatten – stolthet eller gissel

   Foto: Jessica Gow / TT

   I denna ljuva sommartid är det lätt att bli förtrollad. Allt grönskar, blommar och doftar och gör vardagen så mycket vackrare.
   Hägg och syrén blommade nästan samtidigt i år, björkens musöron har bytts ut mot ett grönt täcke som fladdrar i vinden och solen – ja, den bara fortsätter att stråla.
   Så trots att jag är den som trivs bäst i köksträdgården och vurmar för våra ätbara växter, blir jag lite bortkollrad och förförd av all den blomprakt som lyser i varje hörn just nu. Därför tänkte jag att vi skulle prata lite om rabatten. En trädgårdsägares stolthet eller gissel.
   Att skapa en rabatt kan se lätt ut, man cyklar förbi trädgård efter trädgård med än den ena vackra, böljande rabatten efter den andra. Vissa vill ha sina rabatter i färgtoner, andra vill ha starka kontraster, några vill hålla sig till blad i olika gröna nyanser och några vill stoppa in så mycket de bara kan av sina favoriter oavsett färg eller form. Det sköna med det hela är att det är en själv som bestämmer. Man kan göra precis som man vill och har lust till. Nästan.

   Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

   För innan man börjar bör man ta reda på läget för rabatten; är det soligt, skuggigt eller väldigt blåsigt? Vad är det för jord; smuligt sandig eller tungt lerig? Att göra ett växtval utifrån rabattens naturliga förutsättningar, det vill säga vilka växter som kommer trivas på platsen är en bra start och som ger dig större chans att lyckas med din rabatt. Visst går det att ändra förutsättningarna i viss mån genom att bygga ett skyddande staket mot vinden och genom att jordförbättra i marken, men egentligen – är det inte bara skönt att ha en viss begränsning när man planerar och inte minst när man står i handelsträdgårdens hav av blommor och ska välja?
   För att få en fin kombination i din rabatt kan det vara bra att tänka på växternas former och växtsätt. Växter med frodiga blad, växter där själva blomman har en tydlig klot- eller flat form samt växter med spiror är tre pusselbitar som skapar en fin helhet bara du får ihop dem på rätt sätt. Att sedan fortsätta med ytterligare former blir lättare när man väl har satt grunden med dessa tre. Tänk till exempel funkians och daggkåpans rika bladverk som får bilda en bas, lägg därtill några rosenskäror eller pioner, som sedan får samsas med några spiror i form av silverax, stäppsalvior eller veronicor. Vill man, kan man sedan låta allt få vävas ihop med små nävor eller lite större trebladsspiror som kryper in emellan och vänslas med de andra växterna utan att ta över på något sätt.

   Foto Björn Lindgren / TT

   Även om jag tycker form går före färg så kan det vara bra att ha ett litet hum om vilken färgskala man vill ha i sin rabatt. Vill man skapa en lugn och skön plats att dricka sitt morgonkaffe på, kan färgerna få gå ton i ton, medan mer liv och rörelse trollas fram genom att till exempel låta små vita blommor som skuggbräcka eller tovsippor få dyka upp lite här och var i en rabatt som består helt av gröna blad. Riktigt effektfullt är att plantera in enstaka blommor som helt kontrasterar i färg mot de övriga i rabatten och som verkligen lyser upp.

   Malin Lundquist, trädgårdskrönikör.

   Beroende på rabattens storlek kan det också vara bra att tänka in fler växter än perenner och sommarblommor. Ett träd gör mycket för helhetsintrycket, även buskar är fint. Båda två ger en höjd och en rymd till rabatten som inte perenner gör. Tulpanträd och katsura hör till några av mina favoriter.
   Jag hade också tänkt att skriva om stöden av björksly jag byggt till mina ärtor och bönor och om att första skörden av både sparris och spenat är smörslungad och uppäten, men det är som sagt lätt gjort att bli lite förförd av blomprakten just nu, därför får den spela huvudroll den här gången. För vem vill inte ha sin egna lilla värld av blommor utanför köksfönstret?

    

   Dags att förbereda trädgårdslandet

   Nu är det vår på riktigt! Den värme som kom för bara ett par veckor sedan satte verkligen fart på växtligheten, så nu är det bråda dagar för alla oss trädgårdsälskare. Räfsar man i rabatterna ser man att både pioner och iris har kommit upp och plantorna i växthuset och på fönsterbrädan börjar bli rejält kraftiga. Kanske behöver de skolas om ytterligare en gång innan det är dags att flytta ut dem på friland? Lossa lite försiktigt på en planta och kika efter i krukan om den verkar vara full av rötter. I så fall är det bra att plantera om och ge den mer jord att utvecklas i. Står plantorna väldigt tätt, så att bladen stöter emot varandra, flytta isär dem en aning för att ge varje planta mer luft och ljus.

   Foto: Cata Portin / SvD / SCANPIX

   Tomaterna, chilin och melonerna kommer jag låta stå kvar i växthuset i år, med förra årets kalla sommar i minnet, för i år vill jag inte stå med halvmogen frukt och fundera på om komposten ska få den eller om man ska koka marmelad och chutney av alltihop. Däremot all kål; grön-, vit- och rödkål, pak choi och kålrabbi har fått åka ut på avhärdning i drivbänkar, sedan ett par dagar tillbaks. Den här behandlingen, som kallas avhärdning gör att plantorna blir mer motståndskraftiga när de väl kommer ut i trädgårdslandet, där både vind, sol och kyla kan gå hårt åt dem under den första tiden. Ser man bara till att täcka över dem med fiberduk i drivbänken så klarar de sig fint ute dygnet runt. Duken skyddar bladen från att brännas i solen på dagen, plus att den fungerar som ett täcke mot nattkylan.
   Frösådderna av ruccola, sallat, lök och sommarblommor får dock stå kvar inne i växthusvärmen ytterligare i några veckor för att bli stora och starka. Har du mycket sniglar i din trädgård, kan det vara bra att låta ruccola och annan småbladig sallat som till exempel maché, stanna kvar i växthuset så länge det finns plats där, förslagsvis i en lång fönster- eller balkonglåda, för där kommer sniglarna inte åt den. På så vis kan du gå och klippa så mycket du vill ha, och se den ta sig om och om igen, eftersom den stimuleras av att bli nerklippt och på så vis sätter fart med ny tillväxt. Egenodlad sallat smakar så mycket mer och pesto på egen ruccola slår väl det mesta, eller hur?

   Foto: Jessica Gow / TT

   Även om det ännu är lite tidigt för sådd och plantering på friland, med några få undantag som bondbönor och sockerärtor, kan det vara bra att förbereda även där. Oavsett jord, krävs alltid någon form av gödsel för såväl trädgårdsland som rabatter. Speciellt grönsaksodling tar mycket näring ur jorden och den måste tillbaks dit på något sätt, därför är gödsling en viktig del i trädgårdsarbetet. Jag grävde ner rejält med kompost i pallkragarna i höstas, som en slags grundgödsling. Har du inte gjort det kan det vara bra att fylla på med näring nu. Stallgödsel i någon form är det vanligaste, men jag vet många som gödslar med gräsklipp som de täcker landen med. Vilken metod du än väljer så höjer gödslet jordens mullhalt, vilket är bra för både grönsakerna och för jorden. Du kan se om din jord är mullrik på färgen – ju mörkare desto bättre. Luckra slutligen jorden genom att kratta fina såbäddar och ta bort ogräs om det redan hunnit komma upp.

   Foto: AP Photo/dpa, Arno Burgi

   Om bara några dagar lär björkarna ha skaffat musöron och körsbärsträden och magnolian kommer stå i full blom. Även om det så här års är svårt att slita ansiktet från solen, så vänd blicken neråt och upptäck alla vilda vårperenner. Vitsippa, lungört och gullviva blommar för fullt i markerna nu. Näpet så det förslår och små glädjespridare utan att ett enda spadtag varit nödvändigt.

   Äntligen är april här!

   Foto: Erlend Aas / Scanpix

   Trots att vintern inte riktigt vill släppa taget om oss än och snön ligger kvar lite här och var i trädgården så känns våren i luften. Ljuset är tillbaks och dagarna är längre. Äntligen är det dags att rå om trädgården litegrann, kika runt på vad som hänt där under vintern och tänka igenom vad som behöver förnyas eller tas om hand lite extra i år. Börja med att räfsa ihop gamla löv och sopa kvistar från altanen, ställ fram några utemöbler till en kopp kaffe i solen och om du har ett växthus, är det aldrig fel att vårstäda där också. Kanske har en ruta dukat under för snön och behöver bytas ut? Att bättra på stommen i trä eller järn med lite ny färg är också bra att göra nästan varje år och lättast att göra nu när det är tomt på växter. Sist men inte minst, gå över rutorna med fönsterputs en vända, så att växthuset är helt redo för en ny säsong. Lite pyssel som sagt, men det är mödan värt. Växthuset är just nu den ultimata platsen för de tidigaste frösådderna. Tomaterna, kronärtskockan och paprikan som jag sådde i slutet av februari har vuxit till sig rejält, så de har fått större krukor och mer jord att växa i. Om de står för varmt inomhus kan de lätt bli lite gängliga, så under dagens ljusaste timmar flyttar jag ut dem i växthuset, där det är lagom svalt och därför perfekt för att skapa kraftiga plantor. Man får bara inte glömma att ta in dem till kvällen.
   Trädgårdens buskar kan också behöva lite omvårdnad. Det gäller främst de buskar som blommar sent på säsongen, som till exempel perovskia och lavendel. De kan ofta se lite rufsiga ut så här års och behöver en omgång med sax eller sekatör. Så snart man ser att det börjar komma upp nya skott är det dags. Att klippa ur buskar gör att det kommer nya friska skott, man vitaliserar plantan och den blir på så sätt tät och frodig. Däremot, buskar som hägg och syrén som blommar tidigt, kan man låta vara tills dess att blomningen är över. Vill du ha en hel lång rad av lavendelplantor till en framtida kant eller en rabatt, så passa på att ta sticklingar när du ändå klipper ner den. Det är det bästa sättet att få massor av växter helt gratis. Även att byta med vänner och bekanta är roligt och inspirerande. Själv har jag tagit lavendel, rosmarin, några olika pelargoner och jätteverbena.

   Malin Lundquist, krönikör.

   Att ta sticklingar är verkligen inte svårt om man bara följer några enkla regler; Skotten du klipper av ska inte vara mer än fem till tio centimeter. Ta bort de nedersta bladen och eventuella blommor, eftersom de tar energi från plantans rotbildning. Fyll en kruka med en blandning av ekologisk planteringsjord och sand eller pimpsten. Då får du en porös jord där det är lätt för sticklingen att bilda rötter. Sedan är det bara att vattna och ställa dem i ett ljust och varmt läge för att de ska sätta fart. Enkelt, eller hur?

   Vårstädning av trädgård eller balkong – ja, hur man vill skapa lite vårkänslor så här års, är så klart upp till var och en. Det enklaste sättet att smygstarta våren är ändå att ta in några kvistar forsythia från trädgården, sätta dem i varmt vatten och vänta på att de slår ut. Addera några krukor med lökväxter från butiken också – pärlhyacint, kungsängslilja, narcisser eller små tête-à-tête. Bara att välja och vraka. Vips, så är det vår inomhus!
   Ps. Glöm inte att gräva ner lökarna ute i trädgården när de har gjort sitt inomhus, så fortsätter de att komma år efter år.

   Lycka är att kunna odla själv

   Foto: Fredrik Sandberg / TT

   Längtar du som jag efter jordiga fingrar och sena kvällsturer i trädgården redan nu? Trots att snön fortfarande ligger som ett fint täcke över marken, börjar det bli hög tid att planera sin odling för sommaren. En av mina favoritsysslor så här års är att bläddra igenom de nya frökatalogerna och att surfa runt på leverantörernas hemsidor för att inspireras av alla roliga nyheter som poppat upp. Inget sätter bättre fart på fantasin än det. Har du frön från förra året, se över dem också, för de håller än. Många fröer håller i flera år, speciellt grönsaker. Förvara dina fröer svalt, gärna i kylskåp eller kallskafferi, då förlänger du hållbarheten avsevärt. Påsarnas bästföredatum gäller frönas grobarhet, som kan minska något med åren, men har du det i åtanke är det bara att stoppa ner ett par extra frön i jorden istället.

   Sedan några år tillbaks har jag blivit helt fast av trädgårdsodling, både av ätbara grönsaker och av alla vackra blommor. Intresset har kommit krypande i och med att jag länge haft ett väldigt stort matintresse. Jag vill äta så mycket grönt som möjligt och gärna av det jag odlat själv. Att ha sin egen odling ger också en större variation än det som finns i affären. Sen alla blommor – sommarblommor som perenner eller de tidiga lökväxterna, vilken lyx! Tänk alla vackra buketter man kan ta in i köket, som doftar sommarsol och som är en ren och skär glädje från det att man tar sin första tugga frukost. När du planerar vad du vill odla, kan det vara bra att tänka igenom vad man tycker om att äta, vad som passar ihop eller vad övriga familjemedlemmar skulle gilla. Trädgården är faktiskt vår egen gourmetrestaurang, där vi kan välja fritt och där allt är närodlat. Kan det bli bättre? Rotfrukter, kål, lök, späd spenat eller kanske ruccola? Ett måste är sockerärtor och visst måste jag ha ringblommor i år också? Glöm inte det kryddgröna, örter som höjer salladen till skyarna, eller till en salsa verde, en pesto på röd basilika och i bakverk, om man så vill. Eller faktiskt bara för att de doftar så gott att gnugga mellan fingrarna. Tänk doften av citronverbena på huden eller en kvist rosmarin, som tar dig raka vägen ner till medelhavet på en sekund. När du väl bestämt dig för vad du vill odla, kan vara bra att få ner dem i jorden redan nu.

   Malin Lundquist, krönikör.

   I våra trakter är det dags att förkultivera paprika, chili, olika sorter av tomater, kronärtskocka och även en hel del sommarblommor. Att förkultivera betyder att du sår frön inomhus, för att plantorna ska hinna växa till sig innan de ska planteras ut på friland eller i växthus. Sticklingar och frösådder vill gärna ha det lite fuktigare än vad vi normalt har inomhus på vintern, så vill du gulla extra mycket med de små, skär du av en pet-flaska och ställer över planeringskärlen. Ett billigt alternativ till de fina glaskuporna som finns att köpa. Det som du däremot ska lägga lite pengar på är en bra jord som ger fin näring till dina växter. Det är så otroligt mycket värt och sparar en massa tid och besvikelser.

   Sist men inte minst måste ändå sägas att trädgården ska vara ett nöje och något man ska njuta av. Inget måste, utöver en redan stressig vardag. Hinner du bara med en tomatplanta och en kruka med krasse, så är det helt okej. Nästa år kanske det blir mer tid och lusten kanske är större? Eller känns det som att du från förra året fick blodad tand, då thaibasilikan du köpte på försök tog sig och gjorde succé i köket? Oavsett vad, så kommer sommaren och solen och vi alla får oss en dos välbehövlig grönska, om så i den egna odlingen eller i en blommande park.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se