• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Eftervärldens dom

   Men hur kunde man hålla människor som slavar i USA, där man hade antagit en deklaration om mänskliga rättigheter? Hur kunde man rösta fram Hitler i demokratiska val? Och varför stoppades han inte av de andra stormakterna? Vad visste folk egentligen om koncentrationslägren? Eller om Stalins terror? Hur tänkte man egentligen, när man bekämpade kvinnlig rösträtt? Och tänk, att det nästan halva nittonhundratalet var förbjudet att använda preventivmedel!

   Eller att leva ut sin homosexuella läggning!
   De här frågorna och funderingarna är bara några av alla dem, som jag ställdes inför under min långa tid som historielärare, och svaren eller försöken till svar var ofta både långa och komplicerade. Ibland tog jag skönlitteraturen till hjälp, ibland gick vi till olika källor, och någon gång spelade vi rollspel för att förstå. För det är ju det som det är fråga om: att förstå att okunskap, fördomar, grupptryck, rädsla och rådande värderingar kan göra människor till om inte monster så åtminstone empatilösa och hårdhudade helt i avsaknad av medmänsklighet. Eller helt enkelt slappa, oengagerade, likgiltiga låtgånissar.
   Vi vill gärna tro att vi i vår tid är mycket mer civiliserade än generationerna före oss, men jag ställer mig väldigt tveksam till det. Det finns all anledning att tro att eftervärldens dom blir hård även mot oss.

   Frågan är bara vilka tokigheter som kommer att framstå som värst. Blir det vår överkonsumtion? Vårt hänsynslösa slöseri med jordens resurser? Vår gigantiska nedsmutsning av naturen? Vår egoistiska föreställning om att just vi i den här delen av världen har rätt till diverse privilegier?
   Eller kommer vi att dömas än hårdare för att vi inte skriker högt nog i protest mot vår tids slaveri i form av trafficking och barnsexhandel? Barnäktenskap, könsstympning och hederskulturer? Eller rasismen, en skrämmande ökning av antisemitism, antiziganism och en våldsamt eskalerande islamofobi? Eller att vi offrar den välfärd som byggdes upp under många decennier på den fria marknadens altare? Att vi offrar våra barn i upprepade skolexperiment, utsätter gamla människor för en inhuman brist på omvårdnad och administrerar sönder den offentliga sektorn? Eller kanske för att man låter en farlig pajas som Donald Trump väljas till president i USA?
   Och jo, det finns saker vi kan göra. Var hyggliga medmänniskor gentemot såväl grannar som nyanlända från andra delar av världen. Se varje människa som en värdefull individ. Rösta på humana politiska partier. Avstå från senaste teknikprylen. Åka kommunalt. Äta mindre kött. Protestera mot orättvisor. Stå upp för den svagare. Ge attan i att flyga kors och tvärs över klotet flera gånger om året.
   Sluta blunda. Sluta stoppa huvudet i sanden. Sluta försvara vårt egoistiska, giriga sätt att leva. Det kan vi göra.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se