• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Värme påverkar humöret

   Det har nu gått en dryg vecka med rekordvärme och flera båtturer med bad i Vänern. Kan inte minnas att jag badat så många gånger långt före midsommar tidigare. Det fantastiska vädret bidrar onekligen till ett gott humör och det mesta går lite lättare. Jobbigare är det däremot för hustrun som drabbats av någon slags ryggåkomma med nervpåverkan vilket kraftigt begränsar möjligheterna till att njuta av det fina vädret. Hoppas verkligen på ett smärre mirakel i hennes fall eftersom det är mycket på gång just nu.

   •••

   Vi väntar med spänning på vårt fjärde barnbarn och om någon vecka skall vi (är det tänkt) hela familjen med barn och barnbarn till Åland för att fira 90 år. Jo, faktum är att yngste sonen Jonas föddes på min 30-årsdag och nu är det alltså dags att fira 60 + 30! Skall verkligen bli skönt att komma iväg med hela familjen om än bara en vecka. Hoppas det löser sig med barnafödsel och ryggproblematik innan dess.

   •••

   Friidrottssäsongen är nu i full gång och precis som vanligt så är det upp och ner för de aktiva. Några slår sina personliga rekord medan det går tyngre för andra.
   Idrotten är i många avseenden en spegling av samhället och tråkigt nog har den senaste tiden mycket handlat om dödskrascher inom motorsporten, fortsatta huliganbråk och domarattacker inom fotbollens underbara värld samt massdopning inom cykelsporten.
   Tidningarnas sportsidor handlar numera mest om elände och allt mindre om själva idrotten. Oerhört tråkigt och ledsamt på många sätt men ändå en spegling av samhället i stort och övrigt nyhetsflöde.
   Ur ett globalt perspektiv kan man nu också summera G8-mötet där en del ljusglimtar, trots allt, visade sig. Ingen hade väl på förhand väntat sig att Bush skulle gå med på några, snabba konkreta mål i fråga om minskade koldioxidutsläpp men ändå känns det som en ljusning att man nu, faktiskt börjar inse att de globala miljö-frågorna är viktiga. Viktigare än man tidigare velat inse och även om målet med en halvering av världens koldioxidutsläpp ligger så långt fram som år 2050 så är det ändå en viljeyttring som visar hur allvarligt man ser på problemet.
   Personligen tror jag dock att man måste nå detta mål 30 år tidigare om jorden skall kunna räddas. Att ge 400 miljarder i stöd till hälsoinsatser och fattigdomsbekämpning i Afrika låter ju verkligen något men när man synar tidigare givna löften från omvärlden så finner man att endast fem procent av denna summa är nya pengar! Resten har varit utlovade sedan tidigare men bidragen har aldrig effektuerats.

   •••

   Det känns inte som att tredje världens problem är det som engagerar de rika länderna mest… Vladmir Putin lär ha påstått att han inte bara är demokrat utan dess-utom den ende nu levande demokraten i hela världen! En självbild som kanske bevisar och delvis förklarar hur även idrottare, genom mental träning, kan intala sig om att vara fullständigt oslagbara.
   Lars Danielsson, mannen som jag personligen aldrig tyckt om trots att han säkert bär på en IQ över 150. Men vad hjälper väl det? Nu har det visat sig att han, istället för att sätta sig in i hur allvarligt läget egentligen var i tsunamikatastrofen, i godan ro satt och surfade på nätet för att få fram uppgifter om sin privata semesterresa!

   •••

   VF-sportens krönikör Sofie Gustavssons charmanta krönika om Vårruset och alla dess nackdelar är ännu ett bevis för vart sportjournalistiken är på väg. Jag är väl medveten om vilken roll en krönikör har och det är just därför jag tar upp det i min krönika. En uppmaning till Sofie från en ganska så luttrad idrottsledare: Skaffa dig gärna en egen identitet men ta inte efter de så kallade ”stora” krönikörerna för de är egentligen bra mycket sämre än du! Var dig själv och var trygg i det du skriver. Ta gärna ut svängarna men med fingertoppskänsla. Du har stor potential…
   Vi hörs!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se