• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Sommaren som aldrig kom och ett nytt VM…

   ”Tiden går fort” är en ofta använd klyscha som passar in olika bra från gång till annan. Egentligen går ju tiden alltid lika fort men i sommar vet i katten om inte uttrycket levt upp till sin innebörd med råge. Den svenska sommaren som kan vara så fantastisk och som vi alla ser fram emot med stor förväntan bara försvann! Jag tyckte det var igår som frugan och jag finstädade båten inför sjösättningen men det var faktiskt den 5 maj, ett helt kvartal sedan!
   Båten har inte behövt göra många knop den här sommaren utan mest legat som ett vrak och sett ut som om den, liksom jag själv, tröttnat på det mesta. Men varför klaga? Kanske kommer det en ny sommar någon gång?
   Egentligen skulle vi ha vandrat i Alperna under friidrotts-VM men av detta blev det platt intet eftersom jag, ömkligt nog gått och dragits med feber i en dryg månads tid. Troligen en retroaktiv 60-årspresent från högre makter. Så fick det bli VM och TV-tittande i alla fall trots att jag egentligen känner mig rätt så mätt på friidrott. Som vanligt, kunde jag konstatera att kvällspressens förmåga till att, på ett nyanserat sätt, återge det som faktiskt hände snarare måste ses som ren oförmåga!

   •••

   Carros storhet som idrottare och människa är väl vid det här laget ingen nyhet för någon liksom Sanna Kallurs spontanitet och charm, invävt i en trygg och ödmjuk personlighet. Två fantastiska ambassadörer för idrotten i stort och friidrotten i synnerhet. När man ser och lyssnar till Mustafa Muhamed, totalt utpumpad, sittande på en stol, intervjuandes, oförmögen att ens orka vrida upp kapsylen på sin vattenflaska, så faller faktiskt några tårar. En sådan kämpe! Han tar ensam upp kampen mot hela Öst-
   afrika och gör en heroisk insats, mycket större än vad folk förmår att förstå.
   Så Stefan då, vår ”egen” idol och en av Värmlands genom tiderna största idrottare alla kategorier. Kanske den störste? Stefans förberedelser inför detta mästerskap kunde inte ha gjorts och gått mycket bättre. En stigande form hela tiden och en grandios avslutning på toppningslägret gjorde att förhoppningarna om ett guld var fullt realistiska.

   •••

   ”Små marginaler”, ”Stolpe ut”, ”Bollen är rund”, ”Stafett är stafett”, ”Allt kan hända” ”Idrott är idrott” ”Ny tävling varje gång” ”Alla i en final kan vinna” ”Behöver den lilla extra turen”, ja alla idrottens klyschor har naturligtvis inte tillkommit av en slump. Det är så idrotten är. Allt är inte förutsägbart, snarare väldigt lite. Jag tjänstgjorde som ”experttippare” inför friidrotts-VM åt Svenska Spel och av 21 grenar som jag tippade, vilket alltså blir 63 tänkbara medaljörer fick jag 39 rätt. Ändå mer än hälften men det visar hur svårt det är att förutse vad som skall hända, speciellt i ett stort mästerskap.
   Stefan blev fyra men kunde lika gärna ha vunnit. Över tid finns det kanske ändå ett slags utjämningsfenomen som gör att det i slutändan blir ganska rättvist. Stefan kunde också lika gärna ha förlorat sin olympiska guldmedalj. Höjdsegraren Thomas blev för de flesta en kille som man fattade tycke för. Att komma in i världseliten i höjdhopp och vinna VM-guld utan höjdhoppsskor och med drygt ett års höjdhoppsträning är som en ”rekordmagasinshistoria” av värsta sorten.

   •••

   Fantastiskt roligt att sådant fortfarande kan hända så döm av min förvåning när man får höra vad Stefans pappa Jonny har att säga om detta: ”Thomas är en jävla pajas” ”Han förstör möjligheterna att få ungdomar till höjdhopp i framtiden” och ”han var inte en värdig vinnare” Oerhört tråkigt och det stämmer dåligt med den Jonny jag känner.
   Vi skall veta det att idrott går ut på att försöka vinna, men det handlar om att förlora! I princip alla idrottare förlorar oftare än de vinner och kan man inte leva med det då skall man kanske inte ägna sig åt idrott.
   Vi hörs!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se