• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • I gästvänliga Australien

   Sitter på vår balkong i Brisbane, Australien och skriver krönikan.
   Klockan är här halv åtta på kvällen och det är 25 grader varmt och riktigt skönt kan jag lova.
   Denna andra gång jag är i Australien bekräftas bara ytterligare den uppfattning jag fick i samband med OS år 2000, nämligen att det är ett oerhört gästvänligt, öppet och trivsamt land. Man skulle ju kunna tänka sig att man i samband med OS gjorde någon slags nationella, kollektiv mobilisering för att visa upp en så positiv bild av landet som möjligt för omvärlden, men faktum är att den positiva bilden består med råge också utan något OS.

   •••

   Jag har haft tur i mitt liv som fått rest en hel del och därigenom också fått se och uppleva andra länder och kulturer. Varje gång när detta händer känns det naturligt för mig att sätta alla intryck och upplevelser i relation till vårt eget land eller ”bingolottolandet” som en tidigare krönikör i KT så fyndigt döpt Sverige till.
   Vi svenskar har, som vanligt mycket att lära oss av andra om vi bara vill? Men vill vi verkligen lära oss av andra? Jag får allt mer intrycket att vi svenskar börjar bli ”oss själva nock”. Vi har det förvisso bra i många avseenden i vårt land, inte minst när det gäller allmän välfärd, så som hög levnadsstandard, sociala trygghetsreformer där skola, sjukvård och omsorg, åtminstone framhålls som viktiga prioriteringsområden.
   Vi har rent materialistiskt långt mer än vad vi behöver och konsumtionen när det gäller statusprylar bara ökar. Men hur är det egentligen med våra sociala relationer? Bryr vi oss längre om att vårda vänner och bryr vi oss om våra gamla och hur ser vår människosyn egentligen ut?

   •••

   Det jag ser, läser och lyssnar mig till tycker jag allt tydligare visar på att vi mer och mer inriktar oss på ytligheter och allt mer tänker på oss själva. I de flesta länder jag besökt så har den största skillnaden mot Sverige varit just hur man vårdar och uppskattar värdet av de sociala relationerna människor emellan. Man tar sig tid för varandra, man umgås i stora släkt och familjegrupper och man visar nästan ofelbart upp en glad, positiv och välkomnade sida, om man som turist behöver fråga om något. Jag får känslan att man uppskattar värdet av livet i andra måttenheter än mobiltelefoner och Mp-3 spelare.
   När jag som mest funderar kring allt detta så försöker jag även att rannsaka mig själv och om jag är så mycket annorlunda än andra svenskar och tråkigt nog tvingas jag konstatera att jag nog också är en rätt så normal svensk. Jag minns i alla fall att jag väldigt ofta besökte mina far och morföräldrar när jag var liten och jag älskade att sitta i deras knä och lyssna till deras berättelser om hur det var när de växte upp. Bryr sig barn om sådant idag? Kanske lite pessimistiska funderingar och tongångar även i denna krönika men det tyder väl bara på att man blivit en ”det var bättre förr gubbe”?

   •••

   I Karlstad är det rent livsfarligt att vara cyklist. Ingen som helst ordning på hur gångtrafikanter och cyklister skall förhålla sig till varandra på gemensamma gång- och cykelbanor. I Brisbane var ALLA sådana stråk TYDLIGT markerade med skiljelinje och symboler för på vilken sida man hörde hemma. Lika så är det i de flesta andra cykelvänliga länder. Kan inte Karlstad kommun göra ett försök till en sådan åtgärd? Jag garanterar att nuvarande kaos innebär en mycket större upphovsrisk för olyckor och skador än att inte ha cykelhjälm på skallen.
   Mitt inne i det centralaste av Brisbane (1,3 milj) på informationscentrum för natur och nationalparker frågar frugan, i vanlig ordning om det finns ormar i national-
   parkerna!!
   ”Ormar?” replikerar damen bakom disken, de finns precis över allt här i Australien, det var inte länge sedan vi hade en taipan precis utanför dörren här. Tur att man inte håller på med orientering…
   Jag fick tyvärr fel när det gällde min övertygelse om att FBK skulle sopa hem guldet men jag tror att jag är i ganska gott (och stort) sällskap…
   Vi hörs!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se