• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Vi uppmanas att köpa oss lyckliga

   Just nu basuneras budskapen om mellandagsrea ut. Det är utförsäljning, ta tre betala för två, 20 procent på allt och så vidare. Precis har man hunnit öppna de sista julklapparna så ska det återigen shoppas. Tröjan man fick i julklapp och som man på sin höjd har hunnit använda en gång är det redan halva priset på. Kanske ska vi börja fira jul efter jul i stället så att vi kan köpa alla klapparna på rean? Nej, skämt och sido, det är inte bara det faktum att det är tråkigt att det man nyss har köpt är hälften så dyrt – det är konsumtionshysterin som jag framför allt blir frustrerad över. Fast vi redan har köpt och fått en massa julklappar ska vi lockas till nya inköp.
   Likt tidigare år var julaftonen ett kaos av julklappar. Inför varje jul är det diskussion om att dra ner på julklapparna men när vi väl sitter där är klapparna minst lika många som föregående år – om inte fler. Under hela december har paket inhandlats, men det räcker inte för på rean ska de riktiga fynden göras. Väl ute i affären är det vässade armbågar som krävs om man ska göra de stora kapen. Det är bara det att byxorna som man tycker är snygga och ett riktigt bra köp under rean brukar bli de som aldrig kommer ut ur garderoben. Och i slutändan blir de då inte så billiga som man tänkt sig. I stället förvandlas byxorna till en ångestframkallande tyghög, något som man inte använder för att de inte är snygga och som man inte heller kan slänga eftersom de inte är använda. Ja, rean är fantastisk!

   Om du känner att du egentligen inte har råd att handla en massa nu när det varit jul och allt, kan du alltid ta det på avbetalning. I var och varannan butik finns erbjudanden om att köpa i dag och betala om en månad eller varför inte om ett år. Även om vi egentligen inte har råd ska det shoppas. Vi lockas in i ett beteende där vi ständigt ska konsumera oavsett om vi egentligen behöver det vi köper eller har råd med det. Budskapet är att ju mera vi handlar desto lyckligare blir vi, men hur lycklig blir du för en dator som du egentligen inte har råd med? Konsumtionshysterin är förödande för oss själva men framför allt för vår miljö. Vi tror att vi själva styr våra inköpsmönster men blir hela tiden matade med reklam och uppmaningar om att konsumera mera, och blir lurade att göra så.

   Jag är inte på något sätt bättre än andra när det gäller shoppingbeteende, snarare tvärtom. Min pappa säger att jag har svart bälte i shopping, att handla kläder och sedan motivera inköpen, det är jag expert på. Därför tänker jag nu avge ett löfte, jag ska inte köpa några kläder till mig själv under det kommande halvåret. Så kanske jag i alla fall bryter min köphysteri. Om sex månader får ni veta svaret på hur det gick.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se