• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Vår borg – vårt skyltfönster

   Hemmet är ens borg brukar man säga. Jag undrar om inte det talesättet är mer aktuellt än någonsin. Boendet är inte längre bara ett ställe för vardag och avkoppling utan även ett sätt att visa upp hur lyckad och framgångsrik du är. Aldrig tidigare har det väl funnits så många tidningar, tv-serier och bloggar om inredning och design. Att inreda är inte bara ett sätt att organisera sina saker utan även ett fritidsintresse.

   Det är väldigt tydligt hur vi ska ordna våra hem för att i största möjliga mån passa in i bilden av det perfekta hemmet. Det ska vara minimalistiskt, gärna vitt men med accessoarer som sätter färg. En blandning av designprylar och loppisfynd ger den perfekta känslan. Känslan av att du lagt ner såväl tid som pengar på din borg. Att bara köpa snygga möbler direkt ur möbelkatalogen duger inte. Det visar bara att du spenderat mycket pengar, men inte tid. Nej, för att verkligen lyckas ska även tid läggas på att hitta de perfekta objekten på auktioner eller loppis. Det går också bra att blanda upp det nyköpta med gammalt arvegods. Men det är inte vilket arvgods som helst som duger utan det ska helst vara gamla ärvda designersaker alternativt ”vanliga” prylar som man själv målat om eller på annat sätt fixat till.

   Genom att blanda gammalt och nytt försöker vi att uppnå något unikt. Problemet är bara att vi blir varandras kopior. Visst finns det olika stilar och även de som inte alls bryr sig om hur det ser ut där hemma. Men när jag åker hem till mina vänner tycker jag det ser likadant ut vart jag än kommer. Den obligatoriska snygga köksmaskinen i någon färg som bryter av det annars så öppna och ljusa köket står framme. Vardagsrum med olika ljusstakar arrangerade i ett snyggt mönster. Allt ser ut som det slumpmässigt hamnat på sin plats men är noga ditplacerat för att bryta av det annars så strama intrycket.

   På senare år tycker jag att synen på hemmet som skyltfönster har förstärkts. Genom ett stort och snyggt hem visar vi vår lycka för omvärlden. Vi har ett mode med stora fönster och mycket insyn, en öppen planlösning som skapar yta och rymd. En möjlighet att blicka ut från det stylade huset men framförallt till att se in i det. Vi ska se in i det snygga men ack så opraktiska hemmet – ett hem som kostat en förmögenhet. Och visst faller jag för frestelsen. Jag ser in i det nybyggda huset och undrar hur vi ska göra för att själva hamna där. Jag ser de snygga designermöblerna och möblerar om vår lägenhet i huvudet. Vitt – fräscht och med en accessoar som sätter färg, samt det obligatoriska loppisfyndet med sin charm. Precis som i den där inredningstidningen.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se