• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Mobilen – vår nya snuttefilt

   Antalet så kallade smartphones ökar allt mer. Var och varannan står och trycker på sin mobil. Hela vårt liv har kommit att styras av denna lilla manick. Vi är hela tiden uppkopplade mot omvärlden och kan kolla såväl nyheter och mail, som facebook och twitter. Allt medan vi rör oss mellan olika platser, väntar på bussen eller bara har en paus. Det som förut var omständigt är nu enkelt. Från att hitta receptet du glömt när du väl står i matbutiken till att föra över pengar med bankens app. Denna mobil är helt enkelt fantastisk.
   Jag är på resande fot till Stockholm när jag börjar grubbla över vårt mobiltelefonbeteende. Resan börjar på morgonen med tåg då var och varannan sitter och surfar på sin mobil. Än så länge känns det rimligt att använda vår nu mest utnyttjade leksak. På väg till mötet blir jag osäker på vägen och tar givetvis fram min mobil, vips har jag karta och vägbeskrivning i handen. Min kära ägodel har därmed hjälpt mig undan en sen ankomst och eventuellt kringsvirrande gata upp och ner.
   Senare när det äntligen är dags för en kaffepaus inträffar det som för mig känns både nytt och faktiskt lite otrevligt. Varenda en tar fram sin telefon och börjar knappa på den istället för att föra ett samtal med övriga mötesdeltagare. Det blir en tävling i att se upptagen och viktig ut. Kollar man inte mailen på mobilen visar man att man inte har mycket att göra, till skillnad från övriga oumbärliga mötesdeltagare. Där sitter vi runt ett bord och knappar på våra mobiler. Ja, jag tar så småningom fram min med då ingen är intresserad av att föra en diskussion. I själva verket läser jag ett sms med rea-erbjudande från KappAhl – jag gissar att jag inte är ensam om att i själva verket läsa någon mindre viktig information.
   Senare på eftermiddagen i en tunnelbanevagn står var och varannan och tycker på sin mobil, lyssnar på musik eller pratar i telefon. Jag inser att mobilanvändandet inte bara har med nöje eller jobb att göra utan även har blivit vår trygghet. Tittar jag på mobilen slipper jag möta andra folks blickar. Vår mobil har blivit vår trygghet i situationer där vi annars känner oss vilsna. Vare sig det är på möte med okända människor eller ensam i en tunnelbanevagn.
   Väl framme hos vännen jag ska träffa hamnar jag i en diskussion om när egentligen Estonia sjönk. Vi behöver inte ha diskussionen särskilt länge innan rätt svar levereras efter att det googlats med mobilen. Så var det diskussionsämnet avklarat. Möjligheten att ha en diskussion och argumentera för sin sak har begränsats då rätt svar alltid finns inom räckhåll. Mobilanvändandets sociala funktion har helt enkelt blivit asocial. Mobilen är vår nya snuttefilt som vi håller i handen vid alla nya situationer, den hjälper oss med allt från rätt svar till att ge oss skydd för okända människors frågor.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se