• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • En traditions-tokig jul

   För första året ska jag och min sambo fira julen tillsammans. Förut har vi firat delar av julen var för sig men nu är det dags att helt slå samman våra traditioner (eller rättare sagt, han ska lära sig mina…) Tidigare har jag inte reflekterat så mycket över på vilket sätt jag firar jul. Jag gör som vi alltid gjort och det sättet anses vara det normala. Men när jag börjar berätta om alla traditioner och regler som gäller kring jul för min sambo, inser jag att min familj har extra många sådana.
   När det kommer till julpynt ska det vara mycket – men det får absolut inte tas fram för tidigt. Tomtarna får inte se dagens ljus förrän precis innan julafton. Vidare ska de stå på sin rätta plats och inte flyttas runt för mycket. När vi räknade alla tomtar en jul var det flera hundra. Varje år har vi syskon fått en tomte, en väl utvald ”årets tomte”. Ett år fick vi handgjorda tomtar i betong och min såg ut som Toker i Snövit och de sju dvärgarna. Dagen efter satt jag och grät över att min var ful och alla andras fina. Jag vill påpeka att detta var ganska många år sedan och när jag nu ser tomten (som jag fortfarande inte tycker är särskilt vacker) minns jag fortfarande besvikelsen.
   I vår familj är det viktigt när man får äta saker. Julskinkan är heligast av allt. Den får smakas först på julaftonsmorgon och absolut inte tidigare. Varje år frågar pappa om han får smaka kvällen innan men det slutar alltid med att den sparas. Jag tror faktiskt inte att han ens vill smaka på julskinkan då – men hans fråga har blivit tradition. Möjligtvis kan julosten komma fram dan före dopparedan som en kompromiss.
   När jag hör folk säga att de ska hoppa över julbordet får jag lite av en klump i magen. Man kan väl inte hoppa över julbordet! Hos oss är julbordet heligt. Om mamma har ändrat för mycket i utbudet och råkat ta bort någons favoriträtt, är det inte populärt. Men så händer det att hon rationaliserar bort sådant som ändå inte går åt i särskild stor utsträckning, som bruna bönor. Men inte heller detta går obemärkt förbi, vissa saker ska bara finnas där, vare sig de äts eller inte.
   Efter maten kommer tomten. Nu finns det många syskonbarn i familjen som med spänning spanar efter tomten i fönstren. Men även innan det inte fanns småbarn i familjen kom tomten varje år. Till slut blev det ganska komiskt när vuxna människor tackade den utklädde grannen för paketen.
   Ytterligare en tradition är att jag varje år blir väckt av mina föräldrar med levande ljus, julmusik och en julstrumpa. Jag undrar om de kommer avstå i år när min sambo ligger bredvid? Men jag tror inte det, traditioner är traditioner och de ruckar man inte på i första taget. I alla fall inte i min familj. Nej, min kära sambo får helt enkelt stå ut med att han kommit in i en jul- och traditionstokig familj.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se