• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • En äkta svensk campingsommar

   Grilloset lägger sig över campingplatsen likt en tjock dimma. Grannen spelar dansband på högsta volym. Ett barn skriker hysteriskt över en tappad glass. Det är äkta svensk campingsommar – med allt vad det innebär. Jag spenderar just nu några dagar med familjen och husvagnscamping. En semesterform som jag är uppväxt med men inte utövat så flitigt de senaste åren. Tanken med camping känns både lockande och skrämmande. Det är mysigt med kvällar i förtältet och dagar på stranden när solen skiner. Men idén med att packa ihop okända folk på en trång yta i rullande hus är inte alltid helt lyckad.

   Det blir lite av att sitta i en bur och bli beskådad när man sitter där i förtältet medan grannarna fem meter bort stirrar frenetiskt på allt man tar sig till. För att inte tala om toabestyr som sker i små bås om inte de sker inne i husvagnen, där i bästa fall en tunn vikvägg skiljer toan från resten av vagnen. Vatten ska bäras fram och tillbaka, saker stuvas in i alla skrymslen och vrår. Försöker man röra sig i husvagnen är man konstant i vägen för andra familjemedlemmar som försöker utföra sina sysslor.

   Rollerna på en camping är tydliga, personerna på campingen kan delas in i olika kategorier. Vi har campinggubben som alltid är på väg någonstans. Som ständigt går mellan toan, kiosken, diskrummet eller affären. Som springer fram och tillbaka för att ha koll på grannar och prata vitt och brett. Säsongarna å sin sida har koll på alla och bestämmer hur saker ska vara. Med blommor och trätrallsaltaner markerar de sitt revir och därmed sin makt. Säsongarna är lite förmer än andra kringflackande campare. De har valt sin plats först och förblir där.
   Den tredje kategorin är familjecamparna som består av olika familjer som tillsammans firar semester. De intar campingplatsen med ett virrvarr av cyklar, bollar, våtservetter och dockvagnar. Och kännetecknas av en sönderstressad mamma, en pappa som njuter av semestern och några trotsiga barn. Tältliggarna däremot kan delas upp i två olika läger. De som är friluftsfreaks och de som festar och vill ha billigast möjliga övernattningsalternativ. Friluftsfreaksen har märkesgrejer och all världens prylar för att göra tältningen möjlig. Festprissarna i tält har istället dricka och musikspelare som viktigaste attiralj till sin camping. Om sedan tältet läcker in är inte så viktigt.

   Själv sällar jag mig numer till kategorin familjecamparna, med syster, svåger, syskonbarn och föräldrar som sällskap. De tidigare åren som festcampare är förbi och skönt är väl det. För det är ingen höjdare att vakna bakfull med munnen full av nedsjunken tältduk. Då tar jag hellre mammas snarkningar och syskonbarnens lekfulla skrik. Så även om campinglivet ibland är påfrestande, är det ingen äkta svensk sommar utan några dagars husvagnssemester.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se