• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Skylta med er kärlek!

   Under hela våren har det rådigt mer eller mindre kärleksyra i Sverige. I var och varannan tidning och tv-kanal har vi kunnat se reportage om bröllop och kärlek. Men mitt ibland alla tidningsrubriker om det kungliga och alla andra bröllop är det en rubrik som fått mig att läsa en extra gång, ”Dödshot mot ordförande för RSFL:s ungdomsdistrikt i Värmland”. Personer från RFSL i Värmland har alltså blivit hotade till livet för att man planerar en Pridefestival i Karlstad. Uppenbarligen är det inte all kärlek som vi firar 2010.

   Jag har svårt att förstå att en festival som Pride kan vara upprörande. Att en festival där man firar och manifesterar kärlek, oavsett mellan vilka kön den uppstår, gör någon så arg att man till och med hotar att döda en annan människa. Vad är det som är så upprörande med att vuxna människor visar sin kärlek och attraktion till varandra?
   När diskussioner om Pridetåg och festivaler förs i fikarum och soffor framför tv:n är det en kommentar jag ofta får höra. ”Jag förstår inte varför de (läs homo-, bi och transsexuella) behöver skylta med sin sexualitet. De får göra vad de vill för mig, men behöver de verkligen ha en festival?” Nej, hade vi accepterat alla människor och deras sexualitet i dagens samhälle då hade dessa festivaler inte behövts. Men så länge som personer dödshotas på grund av sin sexualitet och hatbrott fortfarande begås, behövs alla Pridefestivaler världen över.

   När jag kysser min partner på stan är det ingen som bryr sig eller tar någon större notis av det. Om min vän, vars partner är av samma kön, gör samma sak då väcker det desto mer uppmärksamhet. En vanlig kyss förvandlas i mångas ögon från att vara ett vackert uttryck för kärleken mellan två människor, till att bli en manifestation, eller i vissa fall en provokation. Det är inte längre något fint, vackert och tilltalande i den kärlek man visar, utan istället ses det som att man skyltar med sin sexuella läggning.
   Faktum är att varje dag är som en enda stor festival för heterosexuella. Vi kan hålla i handen och kyssa varandra utan problem. Jag hade önskat att vi inte hade behövt ha Pridefestivaler som mer än ett glatt och festigt firande. Men bakom musiken och karnevalskläderna finns ett mycket viktigare och djupare budskap. Att man oavsett sexualitet ska få ta plats i samhället, få synas och få samma rättigheter och möjligheter. Att man blir dödshotad för att man planerar Pride, det visar vilken lång väg vi har kvar innan Pride bara kan vara ett festligt inslag i Karlstad och resten av världen.

   Jag hoppas att vi alla kan fortsätta att skylta med vår kärlek, oavsett vem det är man har kär. Men framförallt hoppas jag att du hejar glatt och visar att all kärlek är lika mycket värd nästa gång som du ser ett Pridefirande.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se