• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Rosa kille och blå tjej

   Från det att barn föds ska de snabbt sorteras in i tjej och kille. Tjejer ska ha rosa gulliga kläder medan killar ska ha blått och tufft. Som konsument blir man tydligt hänvisad till ”rätt” avdelning med hjälp av skyltar som berättar storlek och kön. Skulle man ändå välja att köpa ett par ”killbyxor” till en tjej eller vice versa så står det även markerat på lappen i byxorna vilket kön dessa byxor är avsedda till.
   Fler och fler i min närhet skaffar barn. Syskon och vänner går runt med stora magar eller drar fram på barnvagnar. Trots att jag numera har rutin på att köpa babypresenter blev jag ändå irriterad när jag förra veckan skulle köpa en present till det senast tillskottet i skaran. Jag hade bestämt mig för att köpa en fin present till en bebis utan att bidra till den påtvingande könsstereotypa färguppdelningen där tjejer ska ha rosa och killar blått. Efter en stunds letande hittade jag tillslut en beige stickad sparkdräkt – gullig, skön och inte färgmarkerad efter kön. Men så lätt gick det givetvis inte. När jag väl skulle betala och få det hela inslaget ville kassörskan veta vilket kön bebisen hade så att ”rätt” presentpappret kunde användas. Eftersom jag vid det laget var ganska trött svarade jag snällt på frågan och fick snart ett fint ljusblått paket.
   Inte nog med att barn förväntas ha vissa färger beroende på kön. Nästan än värre är att modellerna på kläderna är olika. Som tjej ska det vara tajta modeller och som kille lite löst och skönt. När jag köpte t-shirtar till mina syskonbarn, då två år gamla, köpte jag en tjej- och en killmodell i samma storlek och samma märke. Ändå var tjejtröjan betydligt mindre än killtröjan, den skulle vara tajt – på en tvååring!
   Ibland har jag frågat mig varför barnkläder över huvud taget skiljer sig åt. Det är ju knappats så att bebispojkar och bebisflickor ser olika ut i figuren och att de därför behöver ha olika sorters kläder. Kanske är det så att vi gör barnen till minivuxna där idealen blir tydligare och mer utpräglade. Från första stund lär vi barnen vad de ska tycka om och vad som är rätt för dem. Jag tror att vi fokuserar så mycket på kön att vi helt enkelt blir förvirrade om vi inte tydligt kan se om det är en tjej eller kille vi möter. Att dela upp bebisar efter färgkoder blir därför ett lätt sätt att skapa ordning och reda. Men varför behöver vi ens veta om det är en tjej- eller killbebis? De är ju lika mycket värda och inte kräver de ett särskilt bemötande beroende på kön.
   Vi kan behöva ställa oss frågan varför vi styr in barn i fack efter kön. Att dela upp vad som är ok för flickor och pojkar gör bara att vi begränsar barnen och deras valmöjligheter. Barns kläder ska vara sköna, roliga och anpassade till lek oavsett om man är tjej eller kille. Låt barn få vara barn!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se