• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Insnöad av fyra centimeter snö

   Vi står på tågstationens perrong i London på väg ut till flygplatsen. En röst ropar ut I högtalaren, ”The Gatwick airport is closed because of the weather conditions”. Vänta nu, sa dom att flygplatsplatsen är stängd? Med tunga fullpackade väskor börjar vi försöka ta reda på om flygplatsen verkligen är stängd och när den i så fall ska öppna igen. En kvinna i informationsdisken bekräftar, flygplatsen är stängd och öppnar klockan sex morgonen därefter.
   Snabbt börjar vi göra upp nya planer, vart ska vi sova i natt och när kan vi ta oss hem? Efter lite om och men lyckas vi boka om vår resa. Vi ska flyga hem morgonen efter. Hemifrån ringer de och tycker att det var väl roligt med en extra semesterdag, men för oss känns det mest jobbigt. På ett närliggande internetcafé börjar jag boka om olika möten och aktiviteter som jag har inplanerade dagen efter.
   När min mamma fyllde 60 år i somras fick hon en flygbiljett av mig till London. Tillsammans skulle vi upptäcka staden som ingen av oss varit i tidigare. Att se Big Ben, Sankt Pauls katedral och Buckingham Palace var något vi sett fram emot under hela hösten. Givetvis skulle vi hinna med lite julklappsshopping också. Men vi planerade aldrig för att det skulle vara snökaos i London i början av december.
   Vid vårt andra hemreseförsök hinner vi inte ens ut till tågstationen innan vi får veta att flygplatsen fortfarande är stängd. Tydligen är snöovädret ännu värre denna dag och 4 000 skolor har fått stänga i London. Jag promenerar ut i ovädret för att hitta en dator att leta nya flygbiljetter från. Jag gör mig beredd på massor av snö och blåst, men möts bara av fyra centimeter snö. För mig blir det mest skrattretande att denna lilla snömängd kan ställa till med så mycket oreda. Jag nås även av nyheten att andra flygplatser runt omkring London är på väg att stänga och att vädret ska bli ännu sämre. Därför skyndar vi oss att boka de sista biljetterna på ett flyg från en annan flygplats.
   Tredje gången gillt så lyckas vi lyfta mot Göteborg. När vi väl landar i Sverige är marken full med snö och temperaturen visar minus 12 grader. Det hade varit mer förståeligt om problemet varit att vi inte hade kunnat landa i Göteborg! Trötta och två dagar försenade fortsätter vi vår resa hem.
   Väl hemma pratar vi om att man vanligtvis planerar så att man inte har några tidsmarginaler i dagens samhälle. Är det meningen att man ska komma hem en dag, så är man uppbokad med en massa möten och aktiviteter dagen efter. Och skulle något mot förmodan gå fel så ställer det genast till med en massa problem i planeringen. För mig blev det i alla fall en nyttig lärdom. Saker är faktiskt ganska sårbara och lite snö kan få en hel flygplats att stänga.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se