• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • En journalists samvete

   Jag vet inte om ni noterat debatten om krönikören Alex Schulmans oortodoxa sätt att skriva krönikor i tidningen Punkt SE. Det visade sig att en signerad text av honom i själva verket var en krönika som Filip Hammar skrivit några år tidigare. En text som Schulman gillade. Alltså kopierade han den och satte sitt eget namn i stället för Hammars. I tidningen Resumé förklarar han sig. ”Varför gjorde du det?”, frågar tidningens reporter:
   – Filip var en duktig krönikör och jag är glad att jag kan låna texter av honom. Det är kul att kunna skriva en så bra krönika. Dessutom hade jag väldigt bråttom, jag hann inte skriva en krönika själv, svarar Schulman bland annat.
   Han tycker uppenbarligen heller inte att det är något problem. Krönikeskrivandet tar han på allvar:
   – Ja, det tycker jag. Ibland snor jag, ibland skriver jag själv.
   Chefredaktören på Punkt SE, Niklas Silow, hade dock synpunkter på det hela. Till Medievärlden säger han att han haft ett allvarligt samtal med Alex Schulman om textstölden:
   – Det är aldrig acceptabelt att lura läsarna, tycker chefredaktör Silow.

   •••

   Samma sak som Alex Schulman gjorde i Punkt SE gjorde förre vänsterpartiledaren Gudrun Schyman i Kristianstadsbladet. Hon rekryterades som krönikör. Tidningen avbröt samarbetet sedan det visat sig att den första texten hon levererat var ett plagiat.
   Hon hade kopierat en annan text, bytt ut namn på omskrivna personer och sedan satt dit sitt eget namn under texten. Det blev visst ståhej kring saken, väldigt mycket mer än med herr Schulmans lilla lek. Har vi olika måttstockar på våra egna och utomstående? Är det så att om en politiker slarvar är det värre än om vi själva ägnar oss åt samma sak?

   •••

   När jag bodde i Örebro hörde jag talas om en ombudsman för folkpartiets ungdomsförbund som använde Per Ahlmarks artiklar och texter som sina egna. Dessutom bifogade han ett fotografi på sig själv stående i en talarstol i agiterade posé med dessa texter. När det påpekades för honom att tillvägagångssättet inte var så lämpligt försvarande han sig med att ”bra åsikter förtjänar att upprepas”.
   Nu är det så att ombudsmannens sätt att använda andras texter är ganska vanligt i politiken. Till tidningarna kommer då och då debattinlägg av riksdagsledamöter som är cirkulärskivelser. Man bara byter namn på undertecknare, och vips så framstår det som en alldeles egen författad artikel. I själva verket har den skrivits på något partikansli. Det produceras ”stomartiklar” på löpande band. Jag tror alla partier, och även en del intresseorganisationer, håller på med sådant.
   Sedan skickas texten runt till landsortstidningarna med lokala politiker som undertecknare. Läsarna kanske inte märker det, men nog är det ett väldigt trist sätt att förhålla sig till medborgare och väljare. Jag har avvisat flera sådana texter i vår tidning.

   •••

   Internet har gjort det mycket enklare att både hitta texter och dokument och att bearbeta dessa. På gymnasier och universitet är det ett faktiskt problem med ”snodda grejer”. I Karlstad har flera studenter stängts av sedan de kopierat andras arbete och använt det som sitt eget. Samma har hänt på gymnasieskolor, där elever kopierat andras uppsatser och examensjobb. Att upptäcka sådant kräver söktid på nätet.
   Det är en fråga som också medierna måste vara väldigt uppmärksamma på. Senaste åren har det skett stora ”misstag”, exempelvis påhittade intervjuer liksom skribenter som använt andras artiklar, utan att ange källa eller sammanhang. Ofta är det läsare som upptäcker fusket.
   Förtroendet kan skadas, och sådant är väldigt mycket svårare att återställa än att behålla. Ytterst är det en sak som vi som arbetar i medierna måste förhålla oss till. Samvete och yrkesheder kan inte regleras, utan det måste växa och förankras inom oss.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se