• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Ska inte skyddsnätet finnas för de utsatta?

   Vi har precis gått in i ett nytt år och det kommer att bli det bästa någonsin. Jag ser alltid fram mot ett nytt år med förhoppningen att det kommer att bli ännu ett härligt kanonår. Jag har egentligen inget speciellt att se fram emot, har inte bokat någon häftig resa eller så men jag tror att om man har en positiv inställning så kommer det att bli bra. ”Dä orner säj” helt enkelt.

   Samtidigt så förstår jag att många oroar sig för framtiden och har svårt att vara så positiv i dagens samhälle. Varslen står som spön i backen och det är många som riskerar att bli arbetslösa, om man nu är så lyckligt lottad att man har ett jobb. Arbetsmarknaden blir tuffare och tuffare, man lägger till och med ner företag som går med vinst eftersom vinsten inte är tillräcklig!? Stôlligt!
   Något som har värmt mitt hjärta den senaste tiden är alla människor som har engagerat sig via projektarbeten i skolor, uppmaningar i sociala medier och med hjälp av sina nätverk hjälpt hemlösa och barn med mat, kläder och leksaker. Det är fantastiskt vad vi kan göra tillsammans, helt underbart! Samtidigt blir jag beklämd. Ska det behöva vara så här, i Karlstad, Sverige år 2013? Ska vi inte ha ett skyddsnät där samhället tar hand om de som har det svårt eller ska dessa människor förlita sig på ”vanliga” människors välvilja?
   Jag kommer ihåg när jag var i New York på 80-talet och såg mängder av hemlösa och tiggande människor och då var jag inte på några skumma gator utan de fanns överallt. Vid ett tillfälle skänkte jag en slant till en kille som var klädd i trasor och fruktansvärt smutsig och blicken han gav mig när han sa ”God bless You Sir” gick rakt in i hjärtat. Jag tänkte där och då på hur fantastiskt bra vi har det i Sverige. Men har vi det nu? Är vi på väg mot ett samhälle där arbetslösa och sjuka som är utförsäkrade får klara sig själva? Är det ett Sverige vi vill ha? Vi har ett val om drygt ett år och min röst kommer att gå till det parti som ställer upp för de svaga i samhället!
   Jag tillhör de lyckliga som har ett jobb som jag dessutom stortrivs med men vad jag hör allt oftare är att det är många som stressar alldeles för mycket. Det är så många ”måsten” som ska hinnas med, både på arbetet och privat och det gör att många mår dåligt. Häromdagen tittade jag på en film från Public safety, konstprojektet som var på Hammarö för dryga tio år sedan och där jag hade förmånen att få vara med i. Konstnären Esther Shalev-Gerz intervjuade ett antal Hammaröbor och du fick egentligen säga vad du ville men det skulle gärna vara något om framtiden. I min intervju nämner jag att jag tycker att folk ”jagar” för mycket, man ska hinna med så mycket att det till slut blir omöjligt och jag uppmanade att man skulle ta det lite lugnare och njuta mer av livet. Så min uppmaning till dig inför detta nyår blir helt enkelt ”Njut av livet, du kan inte lita på att det går i repris”!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se