• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Skiljer mycket mellan killar och tjejer

   Häromdagen satt jag och förhörde yngsta dottern i historia. Det handlade om tiden för amerikanska och franska revolutionen och något som slog mig var att mänskligheten, drygt 200 år senare, inte har kommit längre i utvecklingen. Man kämpade då för frihet och jämlikhet och det kan jag hålla med om att vi har idag men knappast på alla områden och inte fullt ut.

   Om vi tittar i Sverige så ökar klyftorna mellan fattiga och rika, vi har ett rasistiskt parti som är tredje största parti enligt gallupundersökningar och fortfarande är en man mer värd än en kvinna. Vi läser i tidningarna om utförsäkrade människor som inte har råd med någonting utöver mat och hyra och det verkar som Välfärdssverige är på väg mot ett klassamhälle där man ska vara frisk och ha ett arbete för att tillhöra vinnarsidan i den kampen.
   Politikerna har misslyckats med att ge alla nyanlända svenskar en chans att snabbt och smidigt komma in i vårt samhälle. Man tar inte tillvara på deras kompetens, de placeras ut i flyktingförläggningar som mer liknar förvaring än en plats där man får en chans att anpassa sig till vårt samhälle. Det betalas ut oerhört mycket pengar till de som driver dessa förläggningar och man kan ifrågasätta vad dessa pengar ger. Satsa istället på att få ut dessa människor i arbetslivet via praktikplatser, lärlingsplatser och utbildningar.
   Sverige är ett av världens mest jämställda länder men vi har fortfarande mycket kvar att göra på detta område. Män tjänar mer, i snitt 20 procent mer än en kvinna och det är fler män i bolagsstyrelser för att nämna några saker. Jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag inte tänkte så mycket på jämställdhet förrän jag fick två underbara döttrar.
   Under deras uppväxt har jag lagt märke till att det skiljer mycket mellan killar och tjejer, från dagis och framåt och eftersom man är en äkta curling pappa vill man förstås deras väl och ifrågasätter varför det är på detta sätt. När jag pratat med min mamma om hur det var när hon växte upp kommer jag ihåg att hon berättade hur hon och hennes systrar fick hjälpa till med alla småsysslor på gården, hennes bror däremot behövde inte göra det alls. När jag frågade varför svarade hon att det var så!? Mycket av denna inställning finns kvar idag men så ska det naturligtvis inte vara. Ifrågasätt varför din dotter har sämre träningstid än killarna i samma ålder, kräv lika lön för lika arbete och ifrågasätt varje orättvis sak du stöter på.
   År 1776 skrev Thomas Jefferson självständighetsförklaringen, där står det bland annat att alla människor är lika mycket värda. Detta är något som vi borde ha lärt oss idag, alla, oavsett hudfärg, kön, sexuell läggning, religion, fattig eller rik, är lika mycket värd.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se