• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Världens bästa lekkamrat

   Det blev lite svårt att få till en bra krönika om vårens ankomst. Senast spelade aprilsnön ett spratt och nu är sommarvärmen redan här. Naturen i stort växlar förstås inte lika snabbt som temperaturen, men sommarkänslan är påtaglig när kortbyxor duger gott en bra bit in på kvällen.
   Det är en underbar tid att vara föräldraledig. Än skönare säkert för vår dotter, som snart ett år gammal möter sin första vår och sommar på nära håll. De första staplande stegen kom utomhus, drivna av nyfikenhet på världen.
   Mötet med naturen står högt på hennes önskelista, att döma av hur det pekas både hit och dit när vi kommer under lövsprickning och svalor i visslande cirklar.

   •••

   Forskare har visat att vuxna behöver rika naturupplevelser för sitt välmående. Men jag tror barnen behöver naturen desto mer. Den är viktig för deras utveckling, både fysiskt och mentalt. Den lägger en grund för engagemang senare i livet för frågor om vår livsmiljö. Och naturupplevelser kittlar igång en stark och spontan glädje.
   För många barn kanske känslan för naturen bäst liknas vid en glädjens kärlek. Vilka ord fångar annars den sinnesstämning som råder vid ett barns möte med ett rådjurs ögon, när det hör koltrastens lugna aftonsång, eller drar in doften av skvattram från en myr?
   Vid närmare eftertanke är nog denna tolkning väl tillrättalagd. Vuxna blundar och känner dofter, medan barn tycker det är jätteroligt att plaska i vatten, leka med löv och gräs, och hitta roliga pinnar och kottar.
   Oavsett vilket så finns vackra intryck från barndomens smyglekar på mage i en blåbärsskog kvar genom hela livet. Naturupplevelser är kapital som inte tärs av ökad konsumtion, snarare tvärtom. Blunda själv, och tänk tillbaka.

   •••

   Naturen berikar livet för våra barn. Närhet till naturen, även till ursprunglig natur, är en mänsklig rättighet.
   Den insikten borde tjäna som utgångspunkt för varje planerare, kommunalpolitiker, bonde eller skogsman som drar vägar, skriver läroplaner, plöjer landskap eller hugger skogar. Här finns mycket att önska.
   När gröna ytor försvinner måste nya skapas. När marken brukas måste hänsyn till naturens mångfald prioriteras. När kommuner planerar måste närhet till gröna miljöer vara en huvudprioritet. När undervisning läggs upp måste inomhus integreras med utomhus.
   Önskelistan kan göras lång och jag hämtar själv inspiration från min dotter. Häromdagen såg hon för första gången en nyvaken humla, och när den snart flög sin väg dög inget annat än att vänta på nästa. Det var en underbar stund och några kvadratmeter skog tjänstgjorde som min dotters universum.
   För ett barn kan naturen vara världens bästa lekkamrat.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se