• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Även lilla jag var med och kämpade för vår heder

   Frågetävlingen Vi i femman fyller 50 år i radio och nästan lika länge i tv. Även lilla jag var med och kämpade för vår heder och för att bli uttagna till kvartsfinal 1980, med vår femteklass på Grönbergsskolan i Grums. Vi nådde inte hela vägen till att låta etermedierna göra oss världskända över hela Värmland. Men om jag minns rätt var det inte långt därifrån.
   Vi hade en mantel att axla också som gjorde vägen till seger ännu viktigare. Klassen före oss hade, eller om det var två klasser före, tog sig nämligen vidare. Det kan ha varit så att de till och med nådde länsfinalen men minnet sviker. Det var i varje fall avgöranden på målsnöret och vid radion skrek vi värre än när Ingemar Stenmark var i farten i backarna. Vår skolas klass föll i alla fall på att de svarade spinnsnurra i stället för spinnrock. En del trauman är fastetsade i minnet än i dag. Därför vaknar mina sensorer än i dag när jag ser eller hör att Vi i femman är igång.
   Det är lite konstigt. En del saker sitter man nästan oförklarligt och bevakar. En del händelser och tävlingar är man egentligen inte är särskilt intresserad, men det blir så ändå, av hävd och för att ryggmärgen säger det. Dit hör exempelvis Vasaloppet och Melodifestivalen. Lyckligtvis har jag brutit mig fri från nyårsdagens backhoppssändningar.
   På lördag är det dags för mässan Kvinna 2013 i Karlstad. Då ska vi på den här tidningen vara där igen. I år är ”Plura” Jonsson det stora dragplåstret. Det känns som en stor kontrast på den mässan, som i mitt sinne signalerar grabbighet. Man har säkert mycket spännande att berätta om och har ju visat fler sidor på tv de senaste åren, bland annat från sitt kök.
   Själv ser jag ännu mer fram emot det musikaliska framträdandet med brorsan Carla Jonsson. Båda var ju med och grundade Eldkvarn. Visst, det finns andra skivor som har rullat mer i min stereo. Men jag placerar deras musik bland Ulf Lundell, Lars Winnerbäck och andra jag återkommer till när batterierna behöver laddas. Och som ger rynkade ögonbryn hos den yngre familjemedlemmen.
   Vi ses kanske på Kvinna-mässan?

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se