• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Väl mött på Tingvalla!

   Matchhelgerna är bokade ända fram till 19 september, när SM-finalen äger rum på Tingvalla idrottsplats. Nu gäller det att Carlstad Crusaders tar sig till final i sommar också. Jag är ivrig supporter till laget som satt Karlstad på kartan för amerikansk fotboll. Andra lag bävar inför mötet med de spänstiga korsriddarna. Det komiska är att jag inte har några söner att följa bland spelarna. Två av dem spelade visserligen för tiotalet år sedan, men när de lämnade Karlstad för studier och arbete, slutade de med den sporten. Men vi, sönernas mor och far, blev alltså kvar. Man kan fråga sig om inte vi borde ha ”vuxit ifrån”, men det har vi inte.

   Vi har olika intresse i sporten. Maken kollar noggrant, kan regelverk och termer, analyserar spelarnas positioner och utbrister i djupa suckar och irriterade kommentarer omväxlande med positivt menande blickar och vänliga knuffar i sidan på mig, när spelarna gjort något bra, och det gör de ofta.

   Mitt intresse har mer sociala dimensioner. Jag förstår vilket lag som leder, jag vet när en touch down blir till, men jag förstår sällan, varför de ibland sex domarna viftar så ivrigt, kastar gula ”påskfjädrar” runt sig och visslar i ett. Det är heller inte lätt att höra förklaringarna som ropas ut i de skränande högtalarna. Men jag njuter av att spana in vad som händer runt planen, bland spelare, funktionärer och supportrar.

   De spänstiga unga männen, som väger mellan 75 och 150 kg, ser skräckinjagande ut i sina tunga skydd. De rör sig imponerande smidigt, när de skuttar, hoppar, springer och girar på planen. När de knäpper av sig hjälmen, förbyts deras sinnelag. Bjässarna blir ömma i blicken och mjuka i hand­laget, när medspelare skall uppmuntras, masseras eller räckas litet vatten. Och du skulle se dessa muskelpaket, när de egna telningarna på två-tre år ropar ”pappa” från publiken! Jag ser ofta hur en farfar traskar av och an med barnbarnet på sina axlar, medan sonen spelar match. Barnets lycka verkar fullständig, när pappan vinkar från spelplanen. Senast satt ett ungt par bakom mig med en några veckor gammal baby försedd med hörselskydd. Av alla sakkunniga kommentarer som fälldes, förstod jag att pappan var initierad. Recensioner av spelet blandades med kommentarer om babyns mattider samt den planerade pappaledigheten. Och vid grillen står föräldrar, systrar och flickvänner som hemmavid lagat hamburgare till publik och spelare.

   Jag inser att amerikansk fotboll kräver massor av träning och disciplin men tillåter mig att i lika hög grad imponeras av det sociala ”maskineri” som omger sporten här i Karlstad. Väl mött på Tingvalla!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se