• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 59 kr/mån
   4 mån, 295 kr
   6 mån, 414 kr
   12 mån, 711 kr
  3. Loading ...
  • Radion bjuder på örongodis

   Det strömmar skön musik ur min radio i köket, skulle jag kunna skriva med en lätt travestering av texten till den gamla schlagern Mälarö kyrka, som TV-kändisen Sven Lindahl redan 1968 skrev text och musik till. Texten handlar om en liten gosse som drömmer om att som kantor kunna spela både Beatles och fugor på kyrkorgeln för en trogen lyssnarskara.

   Och när det gör det, det vill säga ”strömmar skön musik ur min radio”, är klockan 06.00 på lördagsmorgnarna. Jag donar alldeles själv i köket, kokar kaffe, läser morgontidningen, löser korsord och skriver privata brev. Övrig familj sover. Visst är jag morgonpigg vanliga dagar men på lördagarna är det andra drivkrafter som får mig att stiga upp. En av dem heter Anders Eldeman och han är programledare för musikprogram i radion. Det börjar med Da Capo i tidig otta men Eldeman fortsätter följa mig nästan hela förmiddagen. I första programmet spelar han gamla skivor en hel timma; en skön blandning av musik från förra seklet. Det är jazz, schlagers, dixie, operetter, filmmusik, folkvisor – ja allt du kan tänka dig – men gemensamt för musiken är att melodierna skall vara från tiden före 1960. Vi som lyssnar kan också önska oss gamla godingar som vi kanske inte hört på länge. Själv önskade jag mig för något år sedan Prins Vilhelms sjömansvals och fick lyssna till den. Nåja, jag hörde bara avannonseringen som löd: ”Och det var Lena Fries från Karlstad som önskat sig denna melodi.” Så kan det gå, när man inte sitter stilla och lyssnar oavbrutet.

   Men detta är inte nog. Senare på förmiddagen återkommer samma programledare i Melodikrysset. Det löser jag inte, men jag lyssnar på musiken vid sidan om veckostädningen, eftersom det är samma bredd i valet av musik. Det kan också sägas om Ring så spelar vi, där småprat och önskeskivor av alla de slag varvas med frågesport.
   Hur Eldeman sedan bär sig åt direkt efter melodikrysset, förstår jag inte, men han förflyttar sig snabbt som en vessla under tiden som nyhetsredaktionen ljuder i högtalarna, från P4 till P2. Det är ungefär så lång paus jag behöver för att ratta in rätt kanal på min radio. I P2 övergår han till att spela klassiska pärlor och underhållningsmusik. Nu senast hörde jag Streisand, Björling och Körberg sjunga, kunde njuta av musik skriven av Stenhammar, Debussy och slutligen nynna med i en av Bellmans epistlar.

   Min musiksmak är bred och varierad men jag är inte allätare. Men likt den lille gossen i Mälarö kyrka uppskattar jag både fugor och Beatles och det må se´n vara Beethovens femte symfoni, Tivedshambo eller Pärleporten. Detta örongodis ger radions musikprogram på lördagarna från klockan 06 fram till 12, bara man orkar hänga med i kanalbytena – pröva Du också!
   På återseende.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se