• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Oväntat möte i Stockholm med mersmak

   Det var trångt i restaurangen på hotellet i Stockholm, när jag skulle äta lunch på utbildningsdagen jag deltog i. Jag kom litet sent, fick leta efter en ledig plats att slå mig ner på och fann slutligen en plats hos två kvinnor som jag inte tidigare mött. Det blev ett möte som jag sent skall glömma.
   Namnetiketten på mitt bröst fick dem att kommentera, att jag jobbade på Karlstads universitet. Båda råkade känna till Värmland som studenter, den ena som student vid Högskolan i Karlstad och den andra vid folkhögskolan i Molkom för tjugotalet år sedan. Båda kom från västkusten och arbetade numera i Göteborg.
   Carina föll pladask för Karlstad, redan dagen efter att hon flyttat hit. Hon hade kommit flyttande från Uddevalla och tyckte nog att Vänern var en aning liten i jämförelse med det hav hon var van att kunna skåda ut över. Men när hon på morgonen för upprop på sin utbildning kände sig vilsen, bestämde hon sig för att ta taxi till Kronoparken. Det skulle ju naturligtvis inte bli någon vana, buss och cykel skulle gälla i fortsättningen. Men nu stod hon utanför huset på Lamberget, där hon hyrde en liten lägenhet, och taxin bromsade in. Föraren undrade vart hon skulle och hon sade ”till högskolan”. För tjugo år sedan var universitetet fortfarande högskola. Sagt och gjort, taxiföraren startade taxametern och började köra österut, när han plötsligt frågade om hon var alldeles ny i sta´n. När hon inte kunde förneka detta, bromsade taxiföraren in, stängde av taxametern som tickade och sade: ”Då skall jag köra dig runt på litet sightseeing så du hittar lättare i morgon!” Sedan visade han henne runt, hur hon skulle ta sig till närmaste busshållplats, han visade henne en genväg som hon tryggt kunde ta när hon skulle till centrum och så körde han runt litet i omgivningarna så att hon skulle känna igen sig.
   Hon var helt häpen, när han släppte av henne på Kronoparken och inte ville ha betalt för resan. Hennes första dag följdes av tre års studier på dåvarande systemvetenskaplig linje som hon stortrivdes med. Vi fick en lång pratstund om alla de lärare och administratörer som hon också mindes till namn och karaktärsdrag. Det kändes som om vi hade känt varandra mycket länge, där vi satt och pratade gamla minnen.
   Undrar du kanske, om vi inte alls involverade hennes kamrat i samtalet. Självklart gjorde vi, hon hade läst vid folkhögskolan i Molkom på deras ettåriga utbildning i U-landskunskap och hon berättade dråpliga historier om hur hon som socialantropolog hade praktiserat på värmländska jordbruk och på ett av dem lärt sig talesättet, som hon härmade på sin västkustiska värmländska ”var som folk, drick mjölk!”
   På återseende.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se