• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Musikstunder i sakrala rum

   ”Tyst, morsan läser predikoturerna!” Så har det låtit många gånger genom åren när barnen hyschat på varandra för att jag i lugn och ro skulle kunna läsa den finstilta texten som berättar vad länets kyrkor erbjuder för gudstjänster och andra aktiviteter under veckan som kommer. Hör du kanske också till dem som trofast läser dessa predikoturer?

   Jag är inte svårflörtad när kyrkan kallar till musikstunder. Musikanter och sångare som får låna kyrkorummet vid sina musikaliska utsvävningar håller genomgående god kvalitet. Jag tror mig aldrig ha blivit riktigt besviken och då har jag ändå besökt många värmländska kyrkor av just denna anledning, till exempel Filipstads, Brunskogs, Norrstrands, Arvikas, Väses och naturligtvis Östra Fågelviks.
   Ibland är kyrkorna mer än fullsatta. I somras fick prästen i Norrstrandskyrkan en kväll gå runt och be oss sätta oss litet närmare varandra för att alla skulle få plats, vid andra tillfällen är det mer glest med besökare. Nu senast var det Kronoparkskyrkan som väckte min uppmärksamhet. En liten rad i predikoturerna avslöjade att jag skulle få mig ”fina visor & franska toner” till livs, om jag begav mig dit.

   Och det var en konsert jag skall minnas länge. Vacker musik från hela världen, konstnärligt, kraftfullt och samtidigt känsligt framförd av Pasi Pasanen, musiklärare i Karlstad, och före detta Arvikabon Börje Wessman också han musikpedagog, som båda spelar accordeon; ett instrument som till det yttre liknar ett dragspel men som har diskant på båda sidor om bälgen och därför klarar av de mest avancerade musikstycken. Att konserten råkade infalla på FN-dagen kändes helt rätt; god musik förenar människor. De franska tonerna stod Martina Wessman för, utbildad dans- och musikalartist.
   Och det var inte vilka franska toner som helst, klassiska pärlor som vi förknippar med Edith Piaf och hennes livsöde grep tag i publiken. Stämningen var magisk. Men detta var inte nog. När de flesta av oss trodde att konserten var slut, dök ytterligare en Wessman junior upp. Med egen byggd fiol anslöt han sig till musikanterna och musik framfördes på fiol, accordeon och piano av 3xWessman samt Pasanen. Fiolen hade Fredrik Wessman byggt på lediga stunder, när han som svetsare jobbade med skeppsbyggeri på en ö i Nordsjön. Det känns minsann som en rätt udda förströelse att med kraftiga arbetsnävar snida fram ett så känsligt instrument.

   Jag blev alltså inte besviken den här gången heller på musikstunden i kyrkan och kommer att fortsätta leta efter guldkorn under rubriken Svenska kyrkan i våra lokala tidningar. Jag föreslår att du gör detsamma så kanske vi ses i kyrkan nästa gång!

   På återseende!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se