• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Frostig vinternatt med ”dubbel” värme

   Har julkalasen ändrat karaktär? Frågan ställer jag mig efter att ha deltagit i en fest som jag sent skall glömma.
   En vecka kvar till jul, tempot högt uppskruvat och stressen gjorde sig då och då påmind. Det var 15 minusgrader utomhus, snön hade fallit hela dagen och det kändes gott att krypa upp i soffan för att se på TV. Så ringer telefonen, när klockan är 21.
   ”Hej, vi har fest här i skogen. Kan inte ni komma över? Följ stigen mot Korg-Annas, ta till höger strax före stengärdsgår´n och följ marschallerna!”
   Så småningom förstår jag, att det är på allvar. Vi är bjudna på ”grillparty”, mitt i smällkalla vintern! Efter viss tvekan står vi redo, påbyltade som Michelinfigurer med ficklampor och gångstavar. Ytterligare en signal meddelar, att skjuts redan är på väg genom skogen. Några hundra meter in i skogen, möter oss två fyrhjulingar som smidigt parerar snödrivor, snötyngda neråtböjda kvistar på den smala skogsstigen. För mig som hittills stått emot alla inviter om skjuts på dylika fordon, är detta äventyr nog, och jag kramar förtjust, om än krampaktigt, den unge mannen som jag sitter bakom på bönpallen och så susar vi iväg.

   •••

   Något senare är vi framme. Brasan, som är omgiven av nyhuggna sittvänliga stockar, knastrar och sprider en gudomlig värme, tio-femton personer är redan på plats, glöggen värms över elden och korvar läggs på grilltunnan. Att senapsflaskan av plast är alldeles deformerad efter att ha legat för nära brasan, är det ingen som bekymrar sig om. Innanför ramen av stockarna är det så varmt, att vi knappt kan tåla oss, och utanför är kylan bitande och vass.
   Några i sällskapet bär tomteluvor och plötsligt reser de sig upp, grupperar sig och brister ut i skönsång. Och då menar jag verkligen skönsång! De lämnade oss efter några julsånger för att ansluta till den kör som på annan plats i socknen övade inför julens konserter. De hade bestämt sig för att överraska, när de på eftermiddagen fått höra vad som planerades.

   •••

   Den julstress som några av oss hade känt, blev som bortblåst. Stjärnklar vinternatt, månbelyst landskap, gnistrande snökristaller, värmen från brasan och trevligt sällskap i många åldrar! Kanske gav detta annorlunda julkalas åtminstone ett svar på frågan om livets mening. Jag är i varje fall säker på att vi som tog oss ut i skogen den där kvällen, fick nya och spänstiga krafter, som tv-tittandet absolut inte skulle ha gett oss.

   Jag kan stilla oron som vän av ordning känner inför tilltaget att ställa till med fest i skogen: värdar för julkalaset äger skogen.

   På återseende.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se