• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Den som lyder råd är vis, sägs det…

   Det är roligt att rensa i rabatter. Det finns dem som inte håller med mig om detta, men jag undrar om de är ärliga då. Visst, om tiden är knapp och rensandet måste ske med väldig fart inför besök av pedantiska gäster, känns det säkert som ett tvång. Men jag har inga vänner av den kalibern och kan därför unna mig att njuta i och inte bara av rabatterna. Tänk dig ett veckoslut utan några andra måsten än mat och vila, då är trädgårdsarbetet en lisa för själen! Tankarna flyger hit och dit, minnen kommer och går, det enda som ”stör” är möjligen de avbrott jag måste göra för att sällskapssjuka katter lägger sig i vägen för min framfart.
   Ibland kan jag komma på mig själv med att förbanna att jag inte lytt goda råd jag fått i trädgårdssammanhang men jag ruskar snabbt bort tanken. Varför växer det kirskål överallt hos mig men inte hos grannarna? Jo, jag har själv importerat detta djävulsgräs eller käringblarr (gamla namn på kirskål) från faster Gretas trädgård i Diö, 40 mil härifrån i södra Småland. Makens faster Greta, född år 1900, visste inte namnet på växten men sade att man kunde använda de späda bladen till matlagning. Hon måste ha varnat mig, så kunnig om växter som hon var som stått på torget i Älmhult i hela sitt liv och sålt egenhändigt odlade blommor! Men jag insisterade och fick en stor planta av kirskålen, som nu stortrivs på mina breddgrader.
   Egentligen är det samma sak med svalörten som översvämmar rabatter och gräsmattor hos mig, så vackert gula blommor och frodigt grönt bladverk som bildar stora mattor långt innan något annat blommar på våren. ”Nej, inte skall du ta sån´t skräp, Lena!”, hör jag fortfarande tant Karin säga till mig, när jag bad om att få ta en tuva i hennes trädgård. Men visst tog jag svalörten och den har accepterat jordmånen. Och jag rensar och rensar så fort blommorna vissnat och tänker på tant Karin och minns.
   Det är precis så det är i min trädgård. Det vimlar av växter från olika håll i Sverige och därför av minnen som får mig att trivas mitt i rensandet. Jag tänker på faster Greta och tant Karin men också på svärmor Olga när nu blågull blommar som vackrast. Blågull kallas förresten också för Jakobs stege, eftersom bladen sitter så symmetriskt att de påminner om stegen som lille Jakob kunde klättra upp till himlen på. Jag tänker på mamma när stormhatten (eller som vi säger ”häst och vagn”) förgyller rabatterna. Det gamla namnet ”häst och vagn” kommer sig förmodligen av att de stiliga mörkblå blommorna påminner om just detta.
   Hade jag lytt råd, hade kanske trädgården inte behövt rensas lika ihärdigt men hur många kära minnen hade den då rymt för mig och de mina?

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se