• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Navelluddspillandet har ett symbolvärde

   Att lösa korsord håller hjärnan igång! Visst är korsordslösande en av vår tids folkrörelser. Själv står jag helt utanför: jag har aldrig löst ett korsord, inte ens försökt. Varför det blivit så kan man verkligen undra över. Jag har alltid varit en ordens man, opraktisk till tusen. Nu lever jag ändå i korsordslösandets värld, eftersom hustrun är korsordsproffs och ”servar” korsords-frågor till mig dagligen. Sällan kan jag dock returnera något användbart svar. För tio år sedan imponerade jag med att kunna ordet ”atomur”, men det passar ju inte in så många gånger.
   Eftersom jag ger mig ut för att vara idrottshistoriker, förväntas jag kunna alla idrottsord i korsorden, men det är sällan min kompetens räcker till. Först förstod jag inte varför en av mina allra största friidrottsidoler passade in så bra. Jag menar Al Oerter, den fyrfaldige olympiske diskusmästaren. Sedan fick jag klart för mig att korsordskonstruktörerna inte alls delade min beundran för Oerters fantastiska förmåga att vara på absolut topp, när det verkligen gällde. Nej, det var vokalmötet ”oe” i namnet, som gladde dem.
   På samma sätt favoriseras den japanske nobelpristagaren Oe framför alla andra nobelpristagare i litteratur. För mig är Joe Louis den störste av alla världsmästare i tungviktsboxning, men den korsords-lösande hustrun är alltid mycket mer intresserad av en mycket sämre världsmästare från 30-talet, nämligen Max Baer (världsmästare 1934-35). Varför? Jo, Baer har det där alldeles extra, vokalmötet ”ae”.
   En av vår tids stora bristvaror är överblick. Googlande utan tänkande ger oss bara informationsfragment. Information är ju inte detsamma som kunskap. Det behövs struktur i huvudet på oss användare för att nätet ska kunna fungera som den guldgruva det kan vara – om inte, blir det bara en informationssoptipp. I vår Wikipediavärld blir behovet av källkritik därför allt viktigare. Ett citat från Sven-Eric Liedman, den nyligen pensionerade professorn i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, tål verkligen att tas på största allvar: ”Den som har insikt avfärdas som besserwisser, medan man efterfrågar åsikterna hos den som inte kan något alls”.
   Som krönikör har man många läsvärda kollegor. Ann Otto, omvärldsanalytiker på Region Värmland, skriver intressanta krönikor. I ”Nuet är jag!” skriver hon om mantrat ”inget är konstant – utom förändring”. I mitt eget kulturkonservativa liv ser jag den inre långsiktigheten och djupet i tillvaron som motkrafter till skitprat, förnedring och lystringsrop, typ ”Lev i nuet – häng på!” Det finns en mening i Ann Ottos text, som jag kommer att använda, när jag behöver ironisera över förändringstungomålstalarna: ”Femton minuters navelluddspillande kan få förödande konsekvenser”.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se