• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Snö och snömos

   Egentligen vill jag ju helst ägna mig åt de stora seriösa frågorna men just nu skymmer snön sikten. Karlstad kommun utropade enligt tidningarna för några veckor sedan: ”Nu ska modden bort!”. Tja, man kan väl säga att modden avgick med segern, aldrig har staden känts så svårforcerad. På Herrhagen där jag bor har modden dessutom gått i allians med lata husägare som vecka efter vecka låter varningsband och skyltar spärra trottoarerna utan att vad jag kan se göra några större ansträngningar för att få bort de farliga istapparna.
   Istället får skolbarn och rullatorstödda äldre vada fram i decimeterdjup modd på gatan – valet står alltså mellan att riskera att få en istapp i skallen eller att bli överkörd. Och även vi, de mest fanatiska cyklister, börjar fundera på att ställa cykeln i stället efter att ha lett vår trogna vän dag efter dag i väntan på elementär snöröjning av cykelbanorna.

   •••

   Även om jag just nu är beredd att rösta på vilket parti som helst med kampen mot modden högst på partiprogrammet är det väl nödvändigt att vidga perspektivet litet grann. I min förra krönika ålade jag mig att vara en aktiv medborgare som följer den lokala valdebatten. Det går så där.
   Hittills har jag varit hänvisad till de lokala partiernas webbplatser och där råder precis motsatsen till valfeber, en slags vegetativt stillastående och snömos. Centern tackar fortfarande för förtroendet de fick för snart fyra år sedan, moderaterna bygger om sin webbplats, sossarna beskriver hur olika människor blivit valda till poster i den interna organisationen och vänsterpartiet – inget nytt på vänsterfronten.

   •••

   Folkpartiet och KD utgör undantag, de har båda lagt ut någon slags program även om det inte riktigt framgår om det är till årets val eller bara i största allmänhet. Innehållet i programpunkterna är också svårtolkat för en utomstående. KD skanderar till exempel:”Inför Pengarna tillbaka-garanti” och FP: ” Ett nytt sjukhus ska byggas i Karlstad.” I det ena fallet förstår jag inte vad det betyder, vem ska få vilka pengar tillbaka, och i det andra fallet så vet jag inte om det är den sjukhusombyggnad som pågår som avses eller om de lokala halmhattarna vill ha ett till sjukhus någon annanstans. Förhoppningsvis klarnar det längre fram i valrörelsen, men hittills tycks inte partierna ha investerat sina miljoner i partistöd på utåtriktad verksamhet.

   •••

   Utöver webbplatserna har jag faktiskt också besökt ett politiskt möte för att kolla läget. Det var vänsterpartiet som ordnade ett möte med Ali Esbati, ekonom som numera är verksam i en tankesmedja i Norge. Det var ett kul möte eftersom det handlade om fakta och långsiktiga trender och ytterst faktiskt om vilket samhälle vi vill ha. Plötsligt insåg jag hur jag och förmodligen andra korrumperats under de senaste åren eller decennierna när så mycket av den politiska debatten handlat om plånboksfrågor. Alla politiska förslag har liksom ramlat ut i löpsedlar i kvällspressen: ”Vad tjänar du på det skatteförslaget?” eller ”Vad betyder Försäkringskassans nya regler för dig?”. Det var upplyftande att plötsligt få ingå i ett kollektiv, ett samhälle och inte bara vara en individ med plånboken närmast hjärtat.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se