• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Bad i Karlstad

   Om någon om hundra år skulle försöka avgöra vilka kommunala frågor som sysselsatte Karlstadsborna inför valet 2010 skulle det vara lätt att förledas att tro att sportarenor var den enda partiskiljande frågan. Ett i-landsproblem kan tyckas men simsporten verkar utan tvekan ha en oerhört stark lobbygrupp. En annan mer obskyr badfråga känns mer spännande.
   I en av KT:s konkurrenter har det under de senaste månaderna förekommit några insändare angående den nudiststrand som tidigare funnits vid Skutberget. Litet lustigt kan man tycka eftersom väderleken knappast fått tankarna att vandra mot utomhusbad, och för övrigt kändes sommaren 2009 mest som en ny sorts höst, det vill säga lika regnig som en äkta november men aningen varmare.
   Nåväl, historien tycks vara denna: tidigare har det funnits en liten nudiststrand på Skutberget men av någon anledning beslöts att kommunens utpekade nudiststrand istället skulle ligga vid Mangen norr om Molkom. Här måste inflikas att jag själv inte är nudist innan jag höjer ett ögonbryn och undrar vad kommunen tänkte. Jag menar, det är ju inte direkt ont om stränder i Karlstad och att då peka ut en strand 44 kilometer från Karlstad centrum verkar ju inte vare sig särskilt juste eller miljövänligt.

   •••

   Bortsett från sakfrågan fick de förvånansvärt hätska insändarna mig att fundera över det nya svenska förhållandet till nakenhet. När jag var barn på 60- och 70-talet fanns ofta en avspänd attityd, barn badade till exempel nakna upp till fem-sex-årsåldern. Jag började grubbla över vad som hänt med den svenska frimodigheten när jag för några år sedan på badhusets damavdelning såg en tjej på tjugo som i omklädningsrummet bytte om under en handduk. En extremt blyg människa tänkte jag, men under åren som följt har jag insett att detta inte var en engångsföreteelse.
   Under den ansenliga tid som jag tillbringar i olika omklädningsrum har allt fler börjat skyla sig på olika sätt, duscha och bada bastu med badkläder på och jag har börjat känna mig alltmer som exhibitionist. Tidigare har omklädningsrum varit en form av existentiell upplevelse där nakna kroppar utan sociala markeringar kunnat mötas liksom även ett memento mori – hur ung och vacker ens kropp än är kommer det oundvikliga förfallet. Nu tycks det istället vara så att allt fler endast kan uppfatta sin nakna kropp som ett objekt för bedömning ur sexuell synpunkt eller något att vackra sig med.

   •••

   Är det detta som gör det så svårt att stå ut med nakna kroppar på Skutberget? Runt Medelhavet är det idag betydligt vanligare med kvinnor i alla åldrar som badar med nakna bröst än i det tidigare så fria Sverige. Ofta finns det en hörna av stranden som helt utan skyltar ändå används av de som vill bada nakna. Här finns inte någon programmatisk uppdelning i nudister och ”textilare”. Denna typ av tolerans borde kunna finnas även på Skutberget. Låt de som vill bada nakna bada där liksom de som inte skyr nakenhet men tycker det är mer praktiskt med badkläder. Kan det inte få finnas ett litet nostalgiskt reservat där den nakna kroppen inte omedelbart för tanken till pedofili, porrfilm, reklam eller skönhetstävlingar?

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se