• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Slösa bort sin tid

   ”Att möta våren i Paris”, det är en klyscha som jag just nu förverkligar. Vi flanerar omkring under utslagna kastanjer och doftande syrener, skippar turistfällorna och pratar om vad som helst.
   Visst skulle jag istället kunna ägna mig åt vårbruket i vår minimala trädgård eller bygga om något eftersatt utrymme men jag har vid mogen ålder beslutat mig för att jag avskyr praktiskt arbete. Hushållsarbete räknas inte riktigt, det är jämställt med personlig hygien och kan utföras med ungefär samma automatik. Detta gäller i alla fall på den nivå som vi håller hushållsarbetet i vår familj.
   Men det är bara att inse, om moderaternas paroll om att invandrare måste ställa upp på de svenska värderingarna även kommer att omfatta alla medborgare ligger jag dåligt till. Den enda äktsvenska värdering jag kan komma på som inte är knuten till lagstiftning är att varje god svensk måste älska praktiskt arbete som att bygga om, fixa i trädgården eller storslagna inredningsprojekt. Frågan är bara till vilket land jag kommer att bli utvisad.
   • • •
   Jag är inte bara en dålig svensk utan även en dålig kvinna. Min frisör sa med ett särskilt tonfall att jag var den ”sista naturella kvinnan” eftersom jag inte ville färga håret, inte ens de enklaste små slingor. Det var nog ingen komplimang utan snarare en kritik av bristande kvinnlig kompetens. Och jag erkänner: jag gör inte det ”bästa” av mitt utseende, har aldrig ägt ett läppstift, vet inte vilka kläder som passar min fysionomi och tillbringar cirka fem sekunder framför spegeln varje morgon.
   Lika inkompetent är jag när det gäller att ordna och pryda vårt hem. Jag tycker det är helt OK att ha högar med böcker och tidningar där man behöver dem, det vill säga inte undanplockade. Samma gardiner kan hänga i åratal eftersom det kräver en beslutskraft jag saknar att engagera mig i att skaffa piffiga nya. Och allmän mysighet med dunkel belysning och värmeljus finner jag oerhört irriterande och icke-funktionellt.
   • • •
   Mina brister som kvinna och svensk kan naturligtvis skapa en viss osäkerhet och känsla av tillkortakommande fast inte särskilt ofta. Fördelarna överväger. När andra desperat klagar över problemen med det som så avskyvärt kallas ”livspusslet” har jag gott om tid att läsa, spela dataspel och att träna. På det hela taget känner jag mig sällan som jag inte hinner göra vad jag vill. Som till exempel att helt utan nyttoaspekter promenera i Paris om våren. Kanske innehöll det gamla slagordet om ”förspilld kvinnokraft” en betydelse som fortfarande kan vara aktuell.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se