• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Överraskningarnas tid är ännu ej förbi

   För vem skulle 1975, när Nationalteatern gjorde sin klassiska ”Doing the omoralisk schlagerfestival”, året efter att ABBA vunnit just en sådan festival med Waterloo, trott att Benny Andersson 2009 skulle ge en miljon till gamla vänsterledaren Gudrun Schyman för att stödja hennes feministiska initiativ?
   Och visst är det en intressant kombo att både Ian Wachtmeister och Leif G W Persson propagerade för Alf Svensson? Persson som gammal sosse menade att ”Alf Svensson är en klok, erfaren och hygglig människa” vilket kan tolkas som att han inte anser att Marita Ulvskog och övriga på den listan lever upp till samma beskrivning.
   När EU- valets rök och damm har lagt sig så är mitt bestående intryck att detta val har genomfört ett massivt torpedangrep i sidan på det svenska partiväsendet. Äntligen tycks personvalet ha fått litet betydelse på bekostnad av de tröga partimonopolen. De partier som utdelat de översta platserna på listan som belöning för lång och trogen tjänst, utan hänsyn till hur vinnande väljarna kan tänkas uppfatta dessa personer ,har åkt på hårda smällar. Att Gunnar Hökmark skulle kunna locka en enda väljare förefaller osannolikt, men även en rejäl och uppenbart strävsam människa som vänsterpartiets toppnamn faller tungt då hon helt enkelt saknar en karisma som kan kittla de tyckmyckna väljarna.
   Nästa års riksdagsval får väl utvisa om partierna lärt sig sin läxa eller om de ännu en gång vänder sig från publiken och ser som sin främsta uppgift att skaffa försörjning åt politrukerna.
   Att Piratpartiet fick så många röster får också ses som ett misslyckande för de mer etablerade partierna som inte lyckats hantera integritetsfrågorna på något seriöst sätt. Istället har man ställt sig på de stora mediebolagens sida och först i slutdebatten gick det att se en (opportunistisk) omsvängning. I sista minuten verkade några börja fundera över något som varit uppenbart för många av oss andra en längre tid; att vi inte behöver äga föremål som bärare av kultur och inte ens vill ha tillgång till en text, en film eller ett musikstycke någon längre tid. Det räcker att läsa boken eller se filmen en gång, höra på skivan tio gånger och sedan är intresset slut. Att då lägga över ansvaret för att mediebolagen inte hittar affärsmodeller som passar detta självklara behov till oss som privatpersoner och dessutom bolagen rätt till privata polisiära ingripanden är inte att ställa sig på medborgarnas sida – därmed gick rösterna åt ett annat håll.
   Piratpartiet gjorde ju även en annan stor välgärning, nämligen att sno ett antal potentiella Sverigedemokrater, vilket jag är särskilt tacksam för. Sverigedemokraterna hade visserligen stora framgångar i småorter som Bogen, vilket får mig att undra över vilka problem med invandrare man har just i Bogen. Jag skulle rekommendera dessa Bogenbor och andra Sverigedemokrater att ladda ner eller på annat sätt ta del av Jhumpa Lahiris böcker och filmen The Visitor. Kanske skulle de då få en drabbande insikt om att vi alla är människor som bara försöker få ett bra liv.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se